Vad kan kommunister göra för att befria Palestina? 

Den svenska imperialismen och dess politiska företrädare stöder öppet den israeliska statens grymheter mot palestinierna. 2022 exporterade svenska företag krigsmaterial för totalt 4,7 miljoner kronor till Israel – till mord, förtryck och fördrivning av palestinier.

Svensk media sprider alla möjliga lögner och förvanskningar. Inget stort politiskt parti har vågat ställa sig öppet på palestiniernas sida.

Det är vi som måste ta striden. På varje skola och universitet behöver vi walkouts, strejker och kommittéer i solidaritet med Palestina. På varje arbetsplats behöver vi uttalanden mot Israels massmord och ockupation, som tydligt visar hur den svenska imperialismen är medskyldig. Särskilt bör vi fördöma högerns, Socialdemokraternas och mediernas öppna stöd till Israel.

Vi bör fokusera på dessa krav:

  • Den svenska regeringen måste bryta allt stöd till den israeliska staten, inklusive vapenhandeln.
  • Sveriges universitet måste vägra investeringar och avtal inom vapenindustrin.
  • Skolor, högskolor och universitet måste berätta sanningen om den israeliska statens historia och svensk imperialism, samt deras många brott mot palestinierna.

Fackföreningsmedlemmar bör anta motioner i solidaritet med palestinska arbetare och ungdomar, organisera och delta på demonstrationer, och uppmana LO att göra samma sak.

Arbetarklassen har den verkliga styrkan att göra skillnad. Hamnarbetare kan blockera vapenförsändelser. Ingenjörer kan förhindra tillverkningen av vapen. Lastbilschaufförer kan stoppa transporten av vapen. Arbetare inom media kan vägra publicera kapitalisternas lögner.

Studenter bör anta resolutioner genom studentföreningar och samarbeta med personalen på universitet och skolor. Koordinerade åtgärder – såsom strejker och ockupationer – bör organiseras för att helt stänga ner universitet och skolor.

Vi bör samla citat och intervjuer med de som är arga och upprörda över Israels våld mot det palestinska folket. Vi kan publicera dessa i våra egna medier. Skicka rapporter, bilder och videor till info@marxist.se.

Framför allt behöver vi störta ”våra egna” imperialistiska regeringar i väst och det kapitalistiska system som de representerar. Vi behöver en global intifada. För det behöver du hjälpa oss att bygga en genuint kommunistisk rörelse i Sverige genom att ansluta dig till Revolution och den Internationella Marxistiska Tendensen och organisera dig som kommunist.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna