Vad händer dagen efter revolutionen?

I samband med att missnöjet bland folket växer gör även den revolutionära stämningen det. Alla är missnöjda med hur samhället sköts, och inga etablerade partier har några lösningar på det. Revolutionen är på väg, men vad blir det första steget efter att den genomförts?

Revolutionen innebär att arbetarklassen griper makten, störtar borgarklassen och börjar styra hela samhället genom arbetarråd – proletariatets diktatur upprättas. Råden byter ut den före detta existerande statsapparaten. Lenin förklarar hur denna stat kommer se ut i sin bok Staten och revolutionen, där han lägger fram fyra grundläggande villkor för en arbetarstat:

  1. Fria och demokratiska val med rätt att återkalla alla delegater.
  2. Inga delegater ska få en högre lön än en yrkesskicklig arbetare.
  3. Ingen stående armé, utan en beväpnad befolkning.
  4. Gradvis måste alla uppgifter med att driva staten göras i turordning – när alla är byråkrater, kan ingen vara byråkrat.

Istället för att ekonomin ska syfta till att de rika ska gå med vinst, kommer vi att planera den efter mänskliga behov, alltså inrätta en planekonomi. 

I takt med att revolutionen sprider sig kommer ett internationellt arbetarstyre att upprättas. Arbetarklassen kommer för första gången någonsin att få styra över sin planet, och ingen kommer längre att behöva leva under förtryck, fattigdom, krig, eller svält.

Den internationella revolutionen kräver ett ledarskap, precis som bolsjevikerna i Ryssland, för att lyckas. För att “dagen efter” ska nås måste vi agera nu! Detta är inte en hypotetisk fråga, utan en tidsfråga. Hur förbereder vi oss inför att möjligheten kommer? 

Staten och revolutionen finns tillgänglig på vår egen webbshop stormklockan.se! Den är ett måste för varje seriös kommunist.

Staten och Revlutionen, V.I. Lenin

Vilgot Andergrahn

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,425FöljareFölj
1,211FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna