Vad är Die Linke egentligen?

I Tyskland har det skett en tydlig sväng till vänster bland arbetare och ungdomar på grund av krisen och nedskärningarna. Det tydligaste tecknet på detta är att det har uppstått ett parti till vänster om socialdemokraterna, Die Linke, för första gången sedan trettiotalet. Tyskland är Europas största och mäktigaste land och har också den största arbetarklassen utvecklingen där har därför stor betydelse för vänstern och arbetarrörelsen i Sverige. Det förs också en diskussion inom Die Linke om att bilda en allians med socialdemokraterna och de gröna på samma sätt som i Sverige.

Avanti har därför intervjuat Hans Gerd Öfinger som är ansvarig utgivare för ”Der Funke” som är vår tyska systertidning och liksom oss företräder den marxistiska tendensen inom vänstern och arbetarrörelsen.

Hur har Die Linke uppstått?

Partiet har tre grunder: PDS som utvecklades från det gamla östtyska kommunistpartiet och WASP som var en opposition inom socialdemokraterna 2004 som kastades ut från partiet och därför bildade ett eget parti, partiet för social rättvisa. WASG bestod av olika fackliga aktivister som var missnöjda med försämringarna av arbetsrätten och A kassan. Den tredje var Oskar La Fontaine som var SPD ordförande från 1995 – 1999 och finansminister i Schröders regering. Som finansminister gick han emot nedskärningarna och det ledde till en strid som fick La Fontaine att avgå. Detta gjorde honom populär och att han blev en viktig vänsterledare. Han bidade därefter sin tid i 5 år, men 2004 uppmanade han PDS och partiet för social rättvisa att slå sig samman och att han då skulle vara beredd att leda dem. Så blev det också och i valet 2005 fick det nya partiet 8,3 % och 54 platser i förbundsdagen.

Var har partiet sitt starkaste stöd?

De har ett starkt stöd i öst eftersom PDS har en tradition där. Der sitter i delstatsregeringarna i Berlin och Brandenburg. Men partiet har också stärks alltmer i väst. De sitter i delstatsparlamenten i Nortrhein westfalen Sachsen, Saarland, Bremen och Hamburg. De har sitt starkaste stöd bland arbetare och arbetslösa

Har partiet någon facklig bas?

WASG hade ett antal fackliga ledare på mellannivå och fackliga förtroendevalda som nu arbetar för Die Linke. De har sin starkaste bas i IG metall och Verdi som består av anställda i olika serviceyrken, både i den privata och den offentliga sektorn, till exempel tranport, post och handel. Verdis chefsekonom sitter i förbundsdagen för partiet.

Vilka är partiets huvudslogans?

Inga privatiseringar, att inte skicka trupper till Afghanistan igen och att upphäva försämringarna av arbetsrätten och A -kassan. Vad gäller utrikespolitik har partiet klargjort att man inte kommer sätta sig i en regering som skickar trupper utomlands. Försämringarna innebär att kollektivavtalen har gröpts ur så att en tredjedel av de anställda på en arbetsplats kan har 2/3 eller hälften av lönen.

Man kan bara få a kassa i ett år och därefter tvingas man leva på 350 euro plus hyra (vilket liknar reglerna i Sverige/MO). Sedan kan du tvingas ta så kallade en. euro jobb i den offentliga sektorn, där du bara tjänar fem euro i timmen, vilket har underminerat arbetsrätten i den offentliga sektorn.

Hur ser det ut i opinionsmätningarna?

Det finns ett stort missnöje med den borgerliga regeringen och därför har opinionen sväng till vänster. Die Linke har 10 – 12 %, SPD 30% och de Gröna 14-18 % medan kristdemokraterna och Liberalerna bara har 35 % tillsammans.

Förbundsdagsval ska inte hållas förrän 2013 men den borgerliga Merkel regeringen kan kollapsa innan dess. Det ska hållas val i 6 av 16 delstater nästa år, Kristdemokraterna styr 11 av dessa och kommer att förlora många, redan har 6 av deras delstatsledare avgått.

Sitter Die Linke i koalition någonstans?

De sitter i Berlin vilket har lett till kritik för att gett efter för mycket för socialdemokraterna. Vad gäller nationell koalition så kräver socialdemokraterna att Die Linke ska acceptera Lissabon fördraget och att trupper ska kunna skickas utomlands. Men det finns en tryck för enighet. Merkel regeringen väldigt impopulär och kristdemokraterna och de liberala har bara 35 % tillsammans med SPD, Die Grune och Die Linke har 50 -55 %. Det har skett en sväng till vänster.

Vilken är ”Der Funkes” inställning?

Vår inställning, till exempel vid valet i Nordrhein Westfalen, var att Die Linke ska rösta för en socialdemokratisk minoritetsregering: Rösta fram dem till makten men gå inte med i regeringen. Annars tvingas man kompromissa bort sin politik och genomföra nedskärningar. Så blev det också men det var beroende på att SPD krävde att Die Linke skulle ta klart avstånd från det som skedde i DDR och inte på Die Linke ledarna.

Men partiet är utsatt för ett tryck att ena sig med SPD och ge upp sin utrikespolitik. Om de rödgröna vinner i Sverige kommer man att säga att vi ska följa det exemplet, de kommer att resa till Sverige och säga: ”Titta det fungerar ju!”

Har partiet utformat en gemensam politik med SPD och de Gröna där i sitter i koalition, som i Berlin?

Nej, varje parti har sitt eget program och först efter valet har de utformar de ett gemensamt regeringsprogram. Men de hade en gemensam demonstration där de klargjorde att skulle bilda en koalition om de vann.

Finns det olika fraktioner i partiet?

Man har klargjort att allt stalinistiskt ska bort, så atmosfären är väldigt öppen. Det finns rätt att bilda tendenser. Om du har stöd av minst 200 medlemmar får du pengar av partiet, rätt att skicka ut och publicera material i partiets tidningar och även ombud på partiets kongresser. Vänstertendenserna är starkast i västra Tyskland och består av den socialistiska vänstern och den antikapitalistiska vänstern. Men också dessa är motsägelsefulla. I den socialistiska vänstern, som har 700 medlemmar, finns många karriärister men de har också många medlemmar med facklig bakgrund på mellannivå. Den antikapitalistiska vänstern tar marxismen mer seriöst. Den reformistiska högern utgörs av FDS, för demokratisk socialism. Denna är baserad i östra Tyskland där partiet är mer socialdemokratisk eftersom man har många mandat i de kommunala församlingarna. Det finns också den ekologiska plattformen och andra mindre grupper.

Hur stort är partiet?

Partiet har 80 000 medlemmar och antalet ökar, medan kanske 10 000 – 15 000 är aktiva. De finns i alla kommuner och regioner, även på landsbygden.

Ungdomsförbundet heter Links Jugend Solid. De har 10 000 medlemmar och växer snabbt. Även där finns olika tendenser

Var är du aktiv och vilka frågor driver du?

Jag själv är aktiv i Die Linke i Wiesbaden (en stad av Malmös storlek)och vi har 150 medlemmar varav 25-30 är aktiva. På de månatliga mötena kommer 50 och vi har nu börjat bilda lokalföreningar.

Vi har haft en kampanj mot att den borgerligt styrda kommunen ville bygga och driva en sporthall tillsammans med ett privat byggföretag. Vi fick dem att backa. Vi har också haft kampanjer mot en euro jobben och ett stödarbete för en strejk som genomfödes vid en industri i staden. Vi startade också en kampanj emot att den nynazistiska NPD tilläts marschera genom staden. Jag talade själv vid motdemonstrationen.

Vilka frågor har du drivit inom partiet?

Jag lade fram en motion om stöd till kampen i Grekland. Den skulle till partikongressen men kollrades bort. En annan gällde återförstatligande av post och telecom och förstatligande av Opel. Det har startats en debatt om partiets program och i denna koncentrerar jag mig på ägandefrågorna. Partiledningen talar om en demokratisering av ekonomin och inte om att ta över ägandet som vi vill. Att de stora förtagen och bankerna ska förstatligas under facklig kontroll.

Det finns en sympati för ”Der Funke” bland de partimedlemmar som känner oss och vi betraktas som en del av partiet. Det är ganska lätt att få igenom motioner där vi är aktiva. Vi kan sälja tidningen och ha bokbord vid alla partiet aktiviteter och vi kan få våra artiklar publicerade på partiet hemsida.

Hur är läget inom SPD?

De har fått en ny partiledare, Gabriel, han är ingen vänsterman men har erkänt att det skedde misstag under Schröder som att försämra arbetsrätten. I ungdomsförbundet, JUSO, har vänstern tagit över majoriteten och riktat skarp kritik mot partites politik. De har också en mer facklig inriktning och vill ha enighet mellan SPD; Die Linke och de Gröna.

Martin Oscarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,598FöljareFölj
1,602FöljareFölj
2,185FöljareFölj
765PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna