USA: Krisen kräver en revolution

Över 52 miljoner amerikaner har nu ansökt om arbetslöshetsersättning – och mer än hälften av dem har förlorat sin sjukförsäkring, mitt under en pandemi med fortsatt hög smittspridning och fortsatt brist på utrustning och tester. Många av de med jobben kvar möter lönesänkningar och längre arbetsdagar, när företagen försöker täcka upp de senaste månadernas förluster.

Samtidigt riskerar miljoner vräkas från sina hem. Detta har lett till stora protester, där vissa till och med fysiskt blockerat domare från att gå in i tingshus. Flera gånger om har protesterna tvingat Trump att förlänga ett statligt stopp för vräkningar, men skuldberget av obetalda hyror fortsätter växa och kommer att krävas in förr eller senare.

Centralbanken har pumpat in över 3000 miljarder dollar i ekonomin för att förhindra fallet, men det har inte löst någonting. Börsen har visserligen skjutit i höjden, men 60 procent av restauranger som stängts väntas inte kunna öppna igen, likaså gäller shopping och detaljhandeln (48 procent), barer och nattklubbar (45 procent), och gym (39 procent).

Stats- och företagsskulder har även de skjutit i höjden och budgetunderskottet var under juni månad lika stort som för hela 2018, hundra gånger större än samma period ifjol. Bubblan av höga tillgångar och djupa skulder som växer genom krisen kommer till slut spricka; frågan är bara av vad. Mitt i den djupaste krisen någonsin förbereds en ännu värre längre fram.

Donald Trumps administration inledde coronapandemin med att förneka virusets risker, och har konstant försökt öppna upp landet igen för att inte företagens vinster ska hotas. Coronapolitiken har präglats av konstanta u-svängar och misslyckade bortförklaringar, och sedan ett par månader tillbaka har landet i särklass högst dödstal i världen. Tillsammans med den hårda repressionen mot Black Lives Matter, har detta orsakat en massiv ilska mot Trump.

Uppemot en tiondel av alla vuxna amerikaner (ca 25 miljoner) beräknas ha deltagit i minst en BLM-demonstration, vilket gör den till den största proteströrelsen i den amerikanska historien. Detta är ett av många tecken på att allt fler amerikanska arbetare och unga kräver förändring.

Under Bernie Sanders presidentvalskampanj stöttade miljoner entusiastiskt idéer om sjukvård för alla, avskrivning av alla studielån och krafttag mot klimathotet – i vad han kallade en ”politisk revolution mot miljardärsklassen”. De miljoner människor som stöttade honom – trots att han ställde upp som kandidat i det borgerliga partiet Demokraterna – kunde ha varit basen för ett verkligt arbetarparti i USA om Sanders hade brutit med Demokraterna och startat ett nytt parti.

Men potentialen gick förlorad genom att Sanders valde att stötta Joe Biden, en senil gubbe från Demokraternas yttersta högerflank vars enda vallöfte än så länge verkar vara att han inte är Trump. De ”förhandlingar” som skett mellan Bernie Sanders och Bidens kampanj har inte lett till en enda eftergift till vänstern – trots det har de redan gett honom sitt ovillkorliga stöd. Till vicepresidentkandidat har Biden valt Kamala Harris, som tillbringade sin tid som justitieminister i Kalifornien med att bland annat kämpa för att använda fångar som billig arbetskraft (främst till att bekämpa skogsbränder för en dollar i timmen), samt försökt minska skolk genom att åtala och spärra in (!) föräldrar till frånvarande elever.

Den turbulens vi ser nu är bara början på klasskampen i USA. Den djupa ekonomiska krisen innebär att den härskande klassen, oavsett parti, i grunden bara har ett program: attackera arbetarklassen. BLM-rörelsen, Sanders-rörelsen, en våg av vilda strejker under coronapandemin – men också undersökningar som visat att en majoritet av unga är positiva till socialismen – allt detta är tecken på att arbetarklassen gör sig redo att kämpa tillbaka.

Kapitalismen erbjuder ingen framtid värd namnet. De amerikanska marxisterna i Socialist Revolution (IMT i USA) för därför fram: sluta hoppas på tvåpartisystemet, bygg vidare på årets erfarenheter och organisera ett arbetarparti som kan leda den amerikanska revolutionen!

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,172FansGilla
2,221FöljareFölj
750FöljareFölj
2,021FöljareFölj
678PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna