Uppsägningar, varsel och utbrändhet: facken måste ta kamp för att rädda vården!

Vårdförbundet och Kommunal vittnar om en våg av uppsägningar bland sjuksköterskor och undersköterskor. En extrem arbetsbörda, uppskjutna semestrar, dålig eller ingen kompensation och fortsatta sparkrav har fått bägaren att rinna över.

Vårdpersonalen, inte minst inom intensivvården, har kämpat och slitit genom hela coronavåren och en tuff sommar där många inte ens fick en hel semester. Över 600 sjuksköterskor i Östergötland har fått delar av semestern uppskjuten och en liknande situation finns i andra regioner.

Sinevo Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, skrev: ”Den känsla jag får när jag pratar med våra lokala företrädare är att arbetsgivare har använt pandemin som en ursäkt för att lösa resten av sommarsemestern.” Detta får allvarliga konsekvenser för en redan utmattad personal. ”De var slitna redan innan och har inte fått den återhämtning som de behöver”, säger sjuksköterskan Monica Jonsson från Vårdförbundet Östergötland till SVT.

Förutom den ohållbara arbetssituationen finns en ilska mot sjukhusledningen och regionerna. Ersättningen för sjukvårdspersonalen har minst sagt varit dålig, eller som i Jönköping och Värnamo där personalen på operation och intensivvården inte fått någon ersättning alls för sin uppskjutna semester. Nu har bland annat sjuksköterskor på intensiven i Solna och Jönköping sagt upp sig.

Pernilla Ehn som arbetat som IVA-sjuksköterska i åtta år sa upp sig efter att hon fått hälsoproblem av den extrema arbetsbelastningen under våren. ”Jag tror inte någon av oss som arbetar på intensivvårdsavdelningar i dag mår väl i dag. Det handlar om stressymptom, hjärtklappningar, minnessvårigheter, sömnbesvär och psykiska besvär”, berättar hon i en intervju i Expressen. Där beskriver hon också hur sjuk- och undersköterskor blivit ”närmast livegna” när de tvingats offra semester och ledighet för att klara pandemin.

Samtidigt som politikerna har applåderat och kallat vårdarbetare för hjältar har de i praktiken inte lyft ett finger för att förbättra eller underlätta vårdens arbetssituation. Trots att pandemin inte är över och trots en enorm vårdskuld, där operationer och behandlingar skjutits upp som lett till massiva vårdköer, har Karolinska sjukhuset valt att nu gå vidare med varslen på 150 undersköterskor och 100 läkare. Detta samtidigt som Karolinska har en vårdskuld på 3000 vårdtillfällen! Detta ska Karolinska hantera genom att ta in hyrpersonal, som är betydligt dyrare, från bemanningsföretag.

Detta bör facken inte acceptera. Kommunal och Vårdförbundet måste ta kamp för att omedelbart stoppa varslen, häva anställningsstoppen och höja lönerna. Det finns en ilska som kokar bland vårdarbetare och det finns en enorm solidaritet från andra delar av arbetarklassen. Tillsammans med fackförbunden inom andra sektorer måste Kommunal och Vårdförbundet inleda en offensiv för att rädda vården och sjukhuspersonalen.

Valdar Malmsten

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,225FöljareFölj
787FöljareFölj
2,021FöljareFölj
679PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna