Göteborg: Elbit och Sveriges vapenindustri
Den 25 oktober 2023 tecknade Elbit Systems ett avtal med den svenska försvarsmakten till ett värde av 1,7 miljarder kronor. Elbit tillhandahåller verktyg för att upprätthålla ockupationen av Palestina, exempelvis det övervakningssystem som används i drönare och en majoritet av den israeliska militärens finkalibriga ammunition. Några veckor senare bjöds Elbit in till en jobbmässa hos Chalmers tekniska högskola i Göteborg, som man länge haft ett samarbete med.
På mindre än ett dygn skrev över tusen personer under en namninsamling med krav på att Chalmers skulle stoppa Elbits medverkan, och en studentgrupp mobiliserade protester. Chalmers ledning svarade med att förbjuda politiska yttringar på campus, samtidigt som de försökte rädda ansiktet genom att avboka Elbits medverkan.
Chalmers har även ett samarbete med Wallenbergfamiljens Saab. Syftet är att utveckla ingenjörer som kan bidra till Saabs verksamhet – i vilken vapentillverkning ingår. Det gäller främst utveckling av teknologi, såsom radarteknik, övervakningssystem, halvledarteknik och sensorteknologi som kan användas i vapenutveckling. Även i utvecklingen av stridsflygplan som Jas 39 Gripen arbetar Chalmers med forskning om materialvetenskap och aerodynamik.
Samarbetet mellan Chalmers och Saab finansieras till stor del av offentliga medel, alltså skattepengar. Dels investerar det delvis statligt ägda Saab egna resurser, dels får Chalmers finansiering från svenska statliga myndigheter och forskningsstiftelser (till exempel Vinnova och RISE). Flera av de större tekniska forskningsprojekten som Chalmers är involverade i får finansiering från EU:s forsknings- och innovationsprogram, som Horisont Europa, som de olika staterna tillsammans bekostar.
En inte så liten andel av de ingenjörer och forskare som kommer att ta examen från Chalmers förväntas efter avslutad utbildning använda sin kunskap till utveckling av vapenteknik och andra medel för förstörelse, istället för att använda kunskapen till att tillfredsställa mänskliga behov.
På universitetet talas det ofta om att utbildningen är “opartisk” och “fri”, men studenter utbildas inte till att kunna bidra till samhället i högsta möjliga grad, utan till att kunna ge kapitalisterna det de vill ha – även om det innebär bombningar av hela länder.
Miranda Hedlund, student, Göteborg
Uppsala
För närvarande har Uppsala universitet samarbeten med tre universitet i Israel. Man vet inte särskilt mycket mer, vilket beror på att universitetet konsekvent har undvikit att offentliggöra vad samarbetet med de israeliska universiteten innebär.
Detta säger allt man behöver veta om den så kallade transparensen på universitetet, som snarare drivs som ett företag än som ett centrum för kunskap och genuin mänsklig utveckling.
Och om svenska universitet kan ha anknytningar till den israeliska armén, har naturligtvis de israeliska som man samarbetar med ännu närmare.
Mer öppen är däremot rekryteringen via Uppsala universitet av studenter till den svenska imperialismens företag och institutioner: Saab, Ericsson, Försvarets forskningsinstitut och så vidare. Vi behöver kämpa för en värld och ett universitet, där kunskapen faktiskt står i mänsklighetens tjänst.
Axel Åkerblom, student, Uppsala
Karlstad
Sverige är en av världens största vapenexportörer per capita, och en stor del av den svenska vapenindustrin är koncentrerad i Värmland. De två största företagen är Saab och det brittiska företaget BAE Systems – båda med nära kopplingar till Karlstad universitet.
RKP Karlstad och Marxistiska studenter Karlstad
FAKTA: Fler universitet i imperialismens nät
Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH) har sedan 2013 ingått i ett samarbete med Saab. Just nu deltar man, även ihop med Stockholms universitet, bland annat i ett samarbete med Saab och Försvarsmakten för att ta fram självstyrda undervattensrobotar.
På Lunds tekniska högskola (LTH) är till exempel Sandberg Development huvudsponsor för mottagningen av nya studenter inom flera sektioner. De är i sin tur hel- eller delägare i Aimpoint, som tillverkar rödpunktssikten för militärt bruk och har ett samarbete med det israeliska vapenföretaget Emtan och GAIM som sysslar med virtuell skjutträning. LTH har naturligtvis även sedan flera år tillbaka ett samarbetsavtal med Saab, som numera därför är en av Lunds största arbetsgivare.
Även Örebro universitet har ett nära samarbete med Saab, likaså Linköpings och Jönköpings universitet. Saab deltar även i projekt på Malmö universitet.