Ukraina: Solidaritet med Bogdan Syrotiuk

En lokal marxist i staden Pervomaisk i södra Ukraina, Bogdan Syrotiuk, arresterades av säkerhetstjänsten SBU den 25 april. Han hålls i ett högsäkerhetsfängelse i Mykolaiv under usla förhållanden, anklagad för förräderi och för att ha hjälpt den ryska invasionen. 

Bogdan har varit en lokal Komsomol-aktivist i flera år, men har haft en självständig position, oberoende från det ukrainska kommunistpartiets ledare Petro Symonenko som, i linje med Rysslands kommunistparti, skandalöst försvarade invasionen i februari 2022. Kamrat Syrotiuk försvarade en klasslinje med sin organisation (Young Guard of Bolshevik-Leninists) som motsatte sig båda sidor av den interimperialistiska konflikten.

Om de finner Bogdan skyldig till anklagelserna kan han dömas till 15 års fängelse. Det som gör historien än mer tragisk är att han bor med en sjuk mormor som är beroende av hans hjälp.

Zelenskyj-regeringen har använt invasionen för att smutskasta all opposition som ryska kollaboratörer. Detta har drivit den redan blygsamma revolutionära vänsterrörelsen under jorden eller i exil. Förtryck som detta visar bara kapitalistregeringens i Kievs svaghet. De är oförmögna att lösa arbetarklassens problem, så de riktar sig mot dess kritiker. 

  • Frige Bogdan Syrotiuk!
  • Stoppa förtrycket och smutskastningen av vänsteraktivister!
  • Ned med den interimperialistiska konflikten som bara gynnar de härskande klasserna!

Marxistiska Tendensen i Ukraina

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,421FöljareFölj
1,209FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna