Tusentals demonstrerade mot nedskärningar i Stockholms sjukvård

Strax efter de nya varslen på Karolinska sjukhuset meddelade både Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att de skulle varsla ytterligare 200 arbetare. I lördags 14 december samlades över 4000 personer i en demonstration mot nedskärningarna i Stockholm.

– Ta fram mer pengar eller så får politikerna berätta för mig och mina kollegor vilka vi ska prioritera bort!, menade Johan Styrud, läkare på Danderyds sjukhus och ordförande på Stockholms läkarförening i sitt tal.

Styrud jämförde nedskärningarna med de aldrig sinande strömmarna med pengar till olika konsulter och privata företag.
– Konsulter! Vad kan de om sjukvårdskedjor, patientsäkerhet och sjukvårdskvalitet?, frågade han de andra demonstranterna.
– INGENTING, skrek en man tillbaka och följdes av hejarop och applåder.

Redan i augusti hade undersköterskor på Karolinska sjukhuset arbetat övertid motsvarade 520 heltidstjänster. I en redan underbemannad situation på stockholms sjukhus är varslet det sista som behövs.

Foto: Sofia Staaf / Revolution

Irene Svenonius (M) kallar varslen för en ”satsning”, på att flytta vården från akutsjukhusen till primärvården runt om i regionen för att låta ”vården komma närmare vårdtagaren”, men sanningen är att de inte tillför primärvården ett enda öre. Tvärtom ska man, utöver de redan lagda varslen, spara 1,1 miljard kronor.

I en utredning från Arbetsmiljöverket om arbetsbelastning hos läkare inom just primärvården, ansåg man att patientlistor med 1500 patienter per läkare är alldeles för mycket. Idag går det 2700 patienter per läkare i snitt i region Stockholm.

Det återkommande temat hos de talare och deltagare vi pratade med var att politikernas krav på nedskärningar och omorganisering var omöjliga att genomföra utan att de drabbar arbetare och patienter hårt. Idén om nedskärningar med bibehållen patientsäkerhet är verklighetsfrånvänd. Alla var rörande överens om att planering och beslutsfattande måste ske av vårdpersonalen själva för att en patientsäker och bra vård ska vara möjlig.

Foto: Sofia Staaf / Revolution

Själva demonstrationen gick mellan Norrbro och landstingshuset, under slagord som ”Stoppa varslen – jävla arslen!”, ”Avgå Svenonius!” och ”Inga konsulter på våra sjukhus!”. En undersköterska från Danderyds sjukhus berättade att personalen inte fått någon information på förhand om varslen.
– Vi fick reda på varslen som alla andra, via Aftonbladet.

I demonstrationen fanns också representanter från Lärarförbundet och Elektrikerna, till stöd för vårdarbetarna. Detta stöd är mycket positivt, och borde utökas från andra LO-förbund. Alla påverkas av nedskärningarna i välfärden.

Varslen måste stoppas, men det är tydligt att borgerligheten och deras politiska representanter inte kommer att ge sig. Fackförbunden måste sätta hårt mot hårt, och kräva att man anställer fler vårdarbetare, sparkar ut konsulterna och de privata företagen – och låter arbetarna bestämma själva hur vården ska bedrivas, för en hållbar arbetssituation för arbetare och för en bra vård för patienterna.

Foto: Sofia Staaf / Revolution

Sofia Staaf

Martin Rudklint

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,409FöljareFölj
1,203FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna