Svenska pandemihanteringen: ”ett haveri”

Coronakommissionen kallar i sin rapport Sveriges hantering av pandemin för ett ”haveri”, som präglas av ”senfärdighet”, ett ”decentraliserat och fragmenterat” arbete, med en pandemiberedskap som är ”undermålig”. De ”inledande skyddsåtgärderna var otillräckliga för att stoppa eller ens kraftigt begränsa smittspridningen i landet”, konstaterar kommissionen.

Det enda som faktiskt fungerade – den snabba omställningen och uppskalningen av sjukvården – är enligt rapportens försiktiga formulering ”i stor utsträckning personalens förtjänst”. Detta förvånar knappast någon. För att slippa vidta kostsamma åtgärder offrade regeringen den redan pressade vårdpersonalens hälsa. Rapporten förklarar att den ”extrema belastningen” orsakat långtgående psykiska besvär hos en personal som under perioder inte ens haft tillgång till duglig skyddsutrustning. Personal har utnyttjats ”intill bristningsgränsen”, fastslår kommissionen – och förespråkar att åtgärda den personalbrist som rådde redan före coronapandemin.

Men naturligtvis kommer inte politikerna att göra det. I varje skede har regeringen prioriterat ekonomin och borgarklassens vinster före välfärden, även om det skulle kräva tusentals offer. På sjukhus och äldreboenden över hela landet är nya nedskärningar planerade.

En rapport från Uppsala universitet, norska folkhälsoinstitutet och University of Sydney i Australien konstaterar att Sverige är en nettoexportör av viruset, då hundratals smittkedjor utomlands kan spåras hit. Sverige har faktiskt klarat pandemin sämst bland rika OECD-länder, skriver ekonomerna Pontus Braunerhjelm och Stefan Gerlach i DN.

I stället för att passivt acceptera situationen borde arbetarrörelsen ta strid för att ta tillbaka nedskärningarna som genomförts i välfärden sedan 80-talet:

– Anställ 300 000 personer i offentlig sektor.
– Avskaffa otrygga anställningar och bemanningsföretag.
– Återta de offentliga verksamheter som sålts ut.

Borgarklassen kommer naturligtvis att kämpa emot detta med alla medel. En seriös kamp mot pandemin kräver en kamp mot kapitalismen.

Rädda liv – inte företagens vinster! För socialism i vår livstid!

 

Emil Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,117FansGilla
2,605FöljareFölj
1,638FöljareFölj
2,185FöljareFölj
769PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna