Svensk vapenexport till diktaturer fortsätter

I början av januari fick Saab en beställning värd över åtta miljarder kronor på två militära spanings- och stridsledningsflygplan som ska levereras till Förenade Arabemiraten, en del av den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen. Detta är ett av många exempel på den svenska imperialismens dödliga vapenexport till diktaturer, och det lär inte bli det sista.

I april 2018 antogs en demokratiparagraf i lagen om vapenexport som ska göra det svårare att sälja krigsmateriel till länder med bristande demokrati och mänskliga rättigheter. Lagen har dock kryphål som gör att sveriges vapenexport ändå fortsätter. Till exempel kan försäljningen fortsätta om det är en följdleverans. När Förenade Arabemiraten utökade sin tidigare beställning av flygplan i november 2019, konstaterade Saabs presschef Ann Wolgers: ”Jag kommenterar aldrig våra affärer i detalj i media. Vi har en god relation med kunden.”

Men lagen är ändå så slapp att även nya kontrakt kan tillåtas. ”Om försäljningen anses viktig för vår inhemska vapenindustri, för det egna försvaret och om man ser det som strategiskt avgörande för vårt lands säkerhet, så finns det i lagstiftningen en möjlighet att i yttersta fall kunna sälja” berättar Kristdemokraternas ledamot i Exportkontrollrådet, Desirée Pethrus.

Och såklart är försäljningen viktig för den inhemska industrin! Den svenska staten, som alla borgerliga stater, existerar för att tjäna kapitalisternas intressen, och en pågående affär värd flera miljarder kronor kommer alltid vara ”viktig för den inhemska vapenindustrin”. Vad som är ”strategiskt avgörande för vårt lands säkerhet” är i sin tur uppenbarligen en minst sagt tänjbar formulering. Ingen har fortfarande bevisat hur vapenexport till den saudiledda koalitionen som krigar i Jemen, Victor Orbáns Ungern eller Bolsonaros Brasilien ökar säkerheten i Sverige – men likväl fortsätter exporten. Utöver Förenade Arabemiraten är USA, Brasilien, Pakistan och Ungern de största mottagarna av svenska vapen.

Svensk vapenexport har växt stadigt de senaste 20 åren, och har nått nya höjder år 2020. Andelen vapen som säljs till länder med bristfälliga demokratiska rättigheter utgör i dag över en tredjedel av vapenexporten, enligt Svenska Freds.

Kapitalister kommer alltid att sätta sin vinst före människoliv, och den borgerliga staten tjänar bara till att legitimera deras affärer och dölja de verkliga katastrofala konsekvenser det har. Det enda sättet att sätta stopp för dessa krigsprofiter är att krossa imperialismen med en socialistisk världsrevolution.

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna