Största demonstrationen mot fascism på länge i Stockholm

Trots kylan och snön tog sig drygt 5000 Stockholmare ut på gatorna i lördags för att demonstrera mot att nazistsekten Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, skulle tåga genom Stockholm. Detta var den största antifascistiska demonstrationen på länge, förmodligen sedan 2014. Även fascisterna var ovanligt många, uppemot 500 personer.

Demonstrationen började med en manifestation på Sergels Torg som anordnades av bland annat en rad fackförbund som Seko Stockholm, Hotell- och restaurangfacket Stockholm-Gotland samt av SSU Stockholm, Ung Vänster och Vänsterpartiet Storstockholm.

Att flera förbund ur fackföreningsrörelsen deltog i organiserandet av en antifascistisk demonstration är ett stort steg framåt och ett exempel som bör följas. Fascismen är en rörelse som riktar sig mot arbetarklassen och hela arbetarrörelsen och därför är det väldigt viktigt att även fackföreningarna tar den antifascistiska kampen på allvar.

Många av talarna lyfte fram sin ilska mot polisen som ger nazister demonstrationstillstånd. Flera lyfte också upp att fascister är en del av ett större problem, systematiska nedskärningar och några lyfte kapitalismen som orsak till varför fascister existerar.

Efter manifestationen på Sergels Torg tog sig många mot Gamla Stan där nazisterna höll sin manifestation på Mynttorget. I början var det en god stämning och folkmassan samlades runt nazisterna och skanderade slagord. Men plötsligt red polisen helt oprovocerat in i folkmassan och började attackera motdemonstranter med batongslag och tacklingar. Många motdemonstranter lyckades hålla sig kvar trots polisens försök att mota bort dem.

När fascisterna skulle lämna Mynttorget motades demonstranterna bort med hästar och kravallpolis vilket tvingade flera i folkmassan att röra sig in mot staden.

Nästan alla motdemonstranter var lugna, men det fanns anarkister som i vanlig ordning tramsade med exempelvis bengaler och smällare. Trots detta använde polisen mycket våld, spontana avstängningar av gator, stormningar med hästar och polisbussar och omringning av motdemonstranter.

Foto: Valdar MalmstenUndertecknad var en av de omkring 100 motdemonstranter som blev omhändertagna av polisen. Först tvingade de upp oss mot en husvägg där de lät oss stå närmare en timme och sedan omhändertog de oss genom att bussa ut alla ”norrut”. Flera poliser hotade med ett leende på läpparna att vi skulle åka så långt att vi inte kommer att komma hem ikväll.

Vi tvingades in i bussar som körde oss långt utanför Stockholm och släpptes av ett par åt gången som straff för att vi skulle ha stört den ”allmänna ordningen”. Men det var uppenbart att det var helt godtyckligt, och att vårt enda brott var att stå upp mot nazismen.

Till skillnad från vänstern fick NMR ta sig till Gamla Stans tunnelbana där de orsakade kaos och skadade en privatperson och en polis. Senare har också rapporter kommit om att fascisterna redan innan försökt ta sig igenom polisens avspärrningar med våld för att kunna attackera motdemonstranter vid Myntgatan nära Mynttorget. Trots detta fick de fortsätta sin ”manifestation”.

Detta visar återigen vilken sida polisen står på. De försvarar inte arbetarklassen och arbetarrörelsen utan fascister som NMR. Därför lyfter vi fram vikten av att arbetarrörelsen måste organisera ett eget självförsvar (demonstrationsvakter) med demokratiskt valda och erkänt ansvarsfulla arbetare. Detta självförsvar får inte provocera fram onödig konfrontation med polisen som anarkisterna, utan ska syfta till att försvara demonstrationen mot fascister och våldsamma poliser för att garantera största möjliga uppslutning.

Flera vi i Revolution talade med var väldigt glada för den stora uppslutningen men många var också väldigt arga. Förutom ilskan mot fascisterna lyfte många ett fram just att polisen försvarar fascisterna. Många, särskilt yngre demonstranter, uttryckte en stor ilska mot polisen, polisens provokationer och polisens våld.

Fascismen är orsakad av kapitalismen och orsaken till att fascisterna blir fler och mer öppet våldsamma är för att borgarklassen och den borgerliga staten tillåter och till och med uppmuntrar dem. De använder fascisterna som ett komplement till polisens våld mot vänstern och arbetarklassens kamp, för att skrämma oss till tystnad. Därför kommer den antifascistiska kampen inte lyckas om den inte också vänds mot borgarklassen och mot det kapitalistiska systemet.

Lou Bågmark

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,169FansGilla
2,220FöljareFölj
741FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna