Stoppa studieavgifterna

Varenda nyhetsredaktion i landet har gjort en sammanställning av regeringens budget, men de har inte nämnt ett ord om att den är en förberedande attack mot landets drygt 350 000 studenter. De föreslår att det ska bli möjligt att ta ut avgifter för kurser som sker som ”internationella samarbeten”. Man har tidigare infört avgifter för internationella studenter från länder utanför EU, och detta är ytterligare ett steg i riktning mot att införa det för alla studenter. Studentkårerna har föredömligt informerat om frågan, när media och alla riksdagspartier är tysta, men man måste också förbereda sig för att ta seriös kamp.

En attack mot ungdomar och arbetare

Studieavgifterna – och hela behandlingen av regeringens budget – visar att det finns något oerhört ruttet i samhällets topp. Man ger sig på ungdomar och studenter, som redan är drabbade av höga hyror, deltider, timanställningar, bemanningsföretag, direkt gratisarbete genom praktik, och så vidare. Detta kommer i sista hand också påverka vuxna arbetare, som måste konkurrera med en stenhårt arbetande låglönesektor. Och anledningen till detta är naturligtvis kapitalismens kris, som de nu försöker få arbetarklassen att betala för.

Studentkårens roll

Flera studentkårer uppmärksammat, tagit ställning mot avgifterna och förklarat vad de innebär – och även ställt sig bakom de protester som ordnats. Det är oerhört bra, och bryter mot den passiva tradition som härskat under många år. Men det är tydligt att det inte räcker. Studentkåren måste använda sitt maskineri för att komma ut ordentligt till studenter – använda Facebooksidan, utnyttja mejllistorna, och så vidare. På så sätt visar kåren vad den är till för, det vill säga att kämpa för och försvara studenters rättigheter. Kåren måste organisera ordentliga stormöten, där studenter kan demokratiskt diskutera hur vi ska ta kampen vidare. Och om man ska väcka den här frågan seriöst, kommer man behöva gå ut i strejk.

I detta kommer man kunna vinna stöd hos lärare, professorer, vaktmästare och städare på universitetet, för det första. För det andra kommer man behöva gå vidare ut i samhället för att söka stöd hos vanliga arbetare. Det är inte heller de nuvarande studenterna som direkt står under hot om avgift, utan snarare nästa generation, arbetares barn, som blir drabbade när man efterhand inför avgifter för alla grupper.

Ingen vänsterregering

Regeringen är ingen vänsterregering – det är en högerregering, som attackerar ungdomar och arbetare. Det är en mindre skandal att inte Vänsterpartiet säger ifrån. Turen har istället kommit till ungdomar, studenter och unga arbetare att leda kampen. Sverige och världen behöver en socialistisk revolution, och via kampen på universiteten kan vi ta första steget.

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna