Stoppa kriget mot kurderna – krossa imperialismen

16,6 miljarder kronor av EU:s flyktingpengar går direkt till Erdoganregimen, och förra året exporterades svenska vapen för närmare 300 miljoner kronor till landet – den högsta siffran under 2000-talet. Kampen mot Erdogans krig i de syriska kurdernas hemland i Rojava är en kamp även mot den svenska imperialismen.

“Du har fel, lär dig att du har fel. Det betalas inga pengar till Erdogan”, påstod statsminister Stefan Löfven i Agenda, som svar på Vänster­partiets Jonas Sjöstedts krav på att stoppa utbetalningarna och vapenexporten till Tur­kiet. I stället påstod Löfven att pengarna går till att hjälpa flyktingar.

Men EU betalar tvärtom Erdoganregimen just för att hålla flyktingar från Mellanös­tern borta från Europa. Detta innebär att Erdogan nu hotar EU med att låta de 3,6 miljo­nerna flyktingarna ta sig förbi stängslen till Europa, om EU skulle försöka hindra hans invasion av Rojava.

Efter massiv kritik och ett vägledande beslut från EU-kommissionen har Sve­rige tillfälligt stoppat export av krigsmateriel till Turkiet. Men Sverige har länge varit väl medvetna om Erdogans avsik­ter. Till exempel har Erdogan­regimen införskaffat svenska specialbyggda lastbilar för att transportera pansarvagnar. Vad är syftet med det, om inte att bedriva ett anfallskrig? EU-led­arnas och Löfvens fördöman­den av Turkiets invasion är ett medvetet och cyniskt hyckleri.

Turkiets invasion påbör­jades dagen efter att USA:s president Donald Trump gett grönt ljus genom att dra till­baka de amerikanska trup­perna ur Rojava. Efter att ha destabiliserat hela regionen genom krigen i Afghanistan och Irak, sitt stöd till islamis­tiska miliser i Syrien och den saudiska regimen, är nu kur­dernas situation enligt Trump inte USA:s “problem”. I stäl­let verkar han tro sig kunna göra ett bättre avtal genom att närma sig sin Nato-allierade Turkiet. Precis som i Afrin 2018, lämnar man kurderna åt sitt öde.

Ingen stormakt kommer att rädda kurderna. USA gav kurderna stöd när det passade dem, bara för att sedan hugga dem i ryggen. För imperialis­terna är Rojava bara en liten bricka i spelet om makt och inflytande.

De enda som kurderna kan lita på är världens arbetare och fattiga. Det var genom ett vänsterinriktat demokratiskt program som kurdiska YPG inspirerade arbetare i hela regionen och världen under sin kamp mot ISIS. I Turkiet hotades Erdogans makt av framgångarna för det kurdiska vänsterpartiet HDP, som under en period hade potentialen att ena kurdiska och turkiska arbe­tare mot Erdogan.

Inga problem är lösta sedan den arabiska revolutionen bröt ut 2011. I Irak deltar nu hund­ratusentals arbetare i massde­monstrationer mot den kor­rupta regimen. I Libanon sker det massprotester över den svåra ekonomiska situationen, och i Egypten demonstrerar tiotusentals mot korruptionen i Al-Sisi-regimen. I de senaste turkiska lokalvalen fick Erdo­gan sina sämsta resultat på 20 år.

Även om kurderna blivit till­bakapressade, finns det poten­tial för ett revolutionärt krig. Genom att organisera en gene­ralstrejk i de kurdiska områ­dena samtidigt som man appel­lerar till arbetare i Turkiet att sluta upp skulle man slå hårt mot den turkiska regimen. En generalstrejk skulle omedel­bart mötas av repression från Erdogan och måste därför kom­bineras med ett revolutionärt självförsvar. I såväl Irak som Iran är regimerna hatade, och appeller på klassbasis skulle kunna få stort genomslag, inte minst bland kurderna.

I Europa har italienska hamnarbetare tidigare i år blockerat vapenleveranser till Saudiarabien. En blockad från arbetarklassen skulle vara det enda säkra sättet att garantera att krigsmateriel inte skeppas från Europa till Turkiet. Detta borde de svenska hamnarbe­tarna ta strid för i International Dockworkers Council.

Om kurderna för ett revolu­tionärt krig, genomför general­strejker och får uppbackning från regionens och världens arbetare kan kurderna vinna mot Turkiet. Detta skulle ha revolutionära implikationer för hela regionen. De kur­diska massorna har visat gång på gång att de är beredda att kämpa till slutet. Det är dags att störta de kapitalistiska regi­mer som förtryckt kurderna i över hundra år.

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna