Stoppa det blodiga anfallet mot Gaza!

I torsdags inledde den israeliska armén en markoffensiv mot Gaza. Journalister på plats har beskrivit markinvasionens inledande steg, och återgett en skräckingivande bild där attacker från stridsvagnar, kanoner, bombflyg och robotar från israeliska krigsskepp vid kusten dundrar över Gaza. Israeliska styrkor bombar Gaza från luft, vatten och land.

Den israeliska regeringen försöker låtsas att de bara är siktar för att träffa ”militära mål”. Men fakta målar en något ohyggligare bild. Enligt medierapporteringen har omkring 80 procent av de som dödats hittils inte varit militärer utan civila, och av dessa har minst en tredjedel varit barn. Nyhetsbyrån AFP har rapporterat att israelisk stridsvagnseld tidigare i morse dödade en fem månader gammal baby i Rafah, i södra Gaza. Dr. Basman Ashi, sjukhusdirektör för al-Wafa-sjukhuset i Gaza, har sagt till ABC News att ”de förstör sjukhuset”, och han sade att han har fått ett telefonsamtal från den israeliska militären där de sagt åt honom att åka därifrån.

Palestinska familjer har i vissa fall fått telefonsamtal från den israeliska militären där de fått fem minuter på sig att ta sig ut ur sina hus. Under natten mot fredag har det kommit rapporter om hela kvarter och byar som blivit tillsagda att evakuera med väldigt kort varsel. Världen har sett bilder på barn som leker på en strand som bombats sönder och samman av israeliska krigsfartyg, på hela familjer som dödats, på män, kvinnor och barn i yttersta förtvivlan efter att ha förlorat sina nära och kära. Och allt detta görs i ”fredens” namn!

Den Internationella Marxistiska Tendensen står i full solidaritet med det palestinska folket som nu drabbas av ännu en barbarisk attack från Israels militärmakt och förkastar alla de försök till ursäkter som regeringen Netanyahu har kommit med för att motivera den död och förstörelse som den orsakar.

Det är palestinierna som är offren här! Jonathan Whittall, som leder Läkare utan gränsers humanitära undersökningar, beskrev situationen i Gaza idag:

”En hel befolkning är inspärrad i vad som väsentligen är ett friluftsfängelse. De kan inte åka därifrån och bara de mest begränsade förnödenheter – de som är nödvändiga för att överleva – tillåts komma in. Befolkningen i fängelset har valt representanter och organiserat ett socialt trygghetsnät. Några av fångarna har organiserat sig i väpnade grupper och gör motstånd mot deras inspärrning på obestämd tid genom att skjuta raketer över fängelsemurarna. Men fångvaktarna är de som har kapacitet att genomföra storskaliga och mycket destruktiva attacker mot friluftsfängelset.”

Detta är en passande beskrivning av den verkliga situationen. Vad vi har att göra med är en mäktig krigsmaskin som attackerar vad som i praktiken är en försvarslös befolkning på nära två miljoner palestinier, som fängslats på en remsa land på 500 kvadratkilometer.

Redan innan den israeliska armén gick in i Gaza, hade omkring 250 palestinier dödats i de senaste tio dagarnas bombningar, medan det bara har rapporterats att en israel dödats. Detta understryker den enorma skillnaden i proportionerna mellan den vapenmakt som den israeliska armén har i jämförelse med vad Hamas har byggt upp i Gaza. Nu när trupperna har gått in kommer många fler palestinier dödas.

Netanyahus cynisim

Netanyahu påstår att målet är att förstöra underjordiska tunnlar som går från Gaza till Israel. ”Operation Protective Edge kommer fortsätta tills den nått sitt mål – att återställa israelernas lugn och säkerhet under en lång tid framöver, samtidigt som man gör betydelsefull skada mot Hamas och andra terroristgruppers infrastruktur på Gazaremsan,” är vad den israeliska regeringen har sagt officiellt.

Detta betyder en ändlös våldsspiral, och dödandet av hundratals och tusentals palestinier. Hur kan detta ”återställa lugn och säkerhet” för Israels folk? Tvärtom kommer den massaker som de israeliska styrkorna nu genomför att göra ännu en generation av palestinska ungdomar rasande. Det radikaliserar situationen ytterligare och förbereder en ny generation palestinier som kommer vara beredda att slåss med alla till buds stående medel mot det hatade sionistiska monster som förstör deras hem och familjer, och som massakrerar oskyldiga män, kvinnor och barn.

Imperialismens hyckleri

Under denna attack kan den israeliska regeringen däremot alltid lita på imperialisternas hyckleri och krokodiltårar. State Departments talesperson Jen Psaki har fördömt offentligt Hamas ”urskillningslösa raketattacker” och har bekräftat USA:s stöd för Israels rätt att försvara sig. Sedan lade hon till: ”Vi fortsätter uppmana alla inblandade att göra allt vad de kan för att skydda civila. Vi har varit förkrossade över det stora antalet civila dödsoffer i Gaza.” Europeiska Unionen ”beklagar djupt förlusten av oskyldiga liv” i Gaza, men lade sedan till att ”Israel har rätt att skydda sin befolkning.” Detta är imperialisternas vanliga hyckleri varje gång Israel attackerar palestinierna.

Faktum är att Israel inte skulle vara den makt de är utan USA-imperialismens massiva politiska och militära uppbackning. Orsaken till den är att Israel, trots allt, förblir USA-imperialismens närmast allierade i regionen. Oavsett vilka åsiktsskillnader USA och EU än kan ha över hur man ska hantera den instabila situationen i mellanöstern, kommer båda två därför alltid att stödja Israel.

Kris inuti Israel

Allt detta började med kidnappandet och senare dödandet av tre israeliska ungdomar. Israelisk media påbörjade omedelbart en kampanj för att åstadkomma den nationella stämning som de behövde till stöd för kriget, men den verkliga orsaken till denna senaste attack mot Gaza är en annan. Israel har gått igenom en egen socio-ekonomisk kris internt.

Som i alla andra kapitalistländer har Netanyahuregeringen genomfört en nedskärningspolitik, som också där har mött massivt missnöje och motstånd. För att kunna fortsätta med sina attacker mot välfärd och trygghet, har regeringen tvingats lita till krafter allt längre till höger, vilka snubblar över varandra i sin strävan att stå längst till höger och i att piska upp så mycket nationalchauvinism som möjligt för att avleda vanliga arbetande israelers uppmärksamhet från de riktiga problem de har där hemma.

Detta kräver att de gör palestinierna till en gemensam fiende som måste krossas. Det är ett försök att minska den växande klyftan mellan klasserna inuti själva Israel. Det förklarar varför regeringen Netanyahus försök att, genom att krossa det palestinska motståndet, avleda de de enorma klassmotsättningar och sociala motsättningar som finns inuti Israel har fått sådana barbariska proportioner.

Sanningen är, Netanyahus krigspropaganda till trots, att en stor del av den israeliska befolkningen ser extremhögerpartierna som barbariska. Under ytan äger det i själva verket rum en polarisering inuti Israel. En undersökning i Knesset-kanalen har visat att både Israeliska arbetarpartiet och Meretz ökar i stöd, och i allmänhet visar opinionsundersökningar att en majoritet av befolkningen stödjer att man avvecklar bosättningarna och avslutar ockupationen av palestinskt territorium.

Söndra och härska

Ett annat av Netanyahus mål är att få stopp för försoningssamtalen mellan Hamas och Fatah och framkalla det palestinska styrets kollaps. I själva verket har både Hamas på Gaza och Fatah på Västbanken mött en växande opposition, när massprotester brytit ut också där i kölvattnet efter den arabiska våren. Det förklarar varför både Hamas ledarskap och Fatah försökt nå en överenskommelse gällande styret av de palestinska områdena. Så länge det finns två separata palestinska styren, kan den israeliska härskarklassen hävda att palestinierna inte är enade och att det inte finns någon att förhandla med.

Israels styrande sionistiska elit har inte för avsikt att ge det palestinska folket en egen och verklig stat. I själva verket fortsätter de inkräkta på palestinskt territorium, och expanderar bosättningar och delar upp områden där palestinier bor till vad som i praktiken är bantustaner, separerade från varandra och omgivna av den israeliska staten och dess väpnade styrkor.

Vägen ut ur återvändsgränden

Det palestinska folket har rätt till ett hemland, och så länge detta inte uppnåtts kommer konflikten fortsätta. Den sionistiska härskarklassen i Israel kommer dock aldrig tillåta palestinierna att få ett verkligt hemland. Det är därför den måste störtas. För att det ska hända måste det israeliska samhällets brytas upp längs med klasslinjer.

Samma härskarklass som förtrycker palestinierna attackerar också de israeliska arbetarnas levnadsstandard. För att kämpa mot dessa attacker måste Israels arbetarklass kämpa mot sin egen härskande klass, vilket också betyder opposition mot dess utrikespolitik och försvar av palestiniernas rättigheter.

Klasskamp på båda sidor är den enda väg som kan ge någon lösning, en som kommer baseras på slutet för sionisternas styre och etablerandet av en stat som ger samma rättigheter till både judar och palestinier. Detta kommer dock bara vara möjligt i en stat som kontrolleras av vanligt arbetande folk, både judar och palestinier och det betyder en socialistisk stat där det inte är en priviligerad härskande klass som sitter vid makten.

Översättning från engelska av Stefan Kangas.

Original: Stop criminal attack on Gaza!

Fred Weston

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna