Stöduttalande till RS – attackerna mot vänstern måste stoppas!

Natten till denna söndag anlades det bränder i lägenheter, trappuppgångar och soprum i Hammarkullen. I de tre lägenheter där bränder anlades bodde medlemmar av Rättevisepartiet Socialisterna (RS). Attentatet var troligtvis en politisk attack mot RS. Det måste tas på största allvar av arbetarrörelsen och vänstern. En attack mot en del av vänstern är i själva verket en attack mot hela vänstern och arbetarrörelsen. Vi vill därför uttrycka vårt fulla stöd till RS mot denna attack och uppmanar resten av vänstern att göra detsamma.

Attacken är särskilt obehaglig när man lägger de senaste händelserna av de otaliga attackerna mot asylboenden, terrordådet i skolan i Trollhättan, mot bakgrund av de senaste två årens upptrappning av fascistiskt och rasistiskt våld mot vänsteraktivister och invandrare. Detta våld sker inte i ett vakuum. Det sker som ett resultat av en konstant hets från politiker och borgerlig media, dels mot vänstern som ständigt utmålas som ett våldsamt hot, dels mot muslimer, flyktingar och tiggare som utmålas som potentiella kriminella och terrorister – samt som en kostnad som samhället inte har råd med. Men detta är ett dåligt försök att täcka upp för den verkliga kostnaden, det vill säga de kapitalister som tjänar miljarder på vårt arbete. Det är dem vi måste enas emot.

Polisens och politikernas agerande gör det samtidigt tydligt att detta inte bara är en oplanerad konsekvens av kapitalismen. Polisen har tydligt låtit fascisterna trappa upp sitt våld, tillåtit dem att demonstrera till och med på 1 maj – gett dem ett massivt polisuppbåd när de demonstrerat samt attackerat de som organiserat motdemonstrationer. Att poliserna som ridit ner fredliga demonstranter i Limhamn 2014 blev friade, medan de som försvarade sig emot polisvåldet blev anmälda, visar att det finns direktiv från högsta instans i staten att attackera vänsteraktivister och försvara fascisterna.

Detta är ingen slump. I en tid av kapitalistisk kris, måste den borgerliga staten bli mer repressiv mot de som kan tänkas organisera kamp emot det systemet. Borgarklassen gör i sådana perioder allt för att förhindra kampen, de använder sig dels av statlig repression men låter även fascister agera mer öppet och våldsamt som ett komplement till statsmaskineriet. Men de spär även på den rasistiska propagandan i hopp om att splittra arbetarklassen längs sekundära linjer.

Arbetarrörelsen måste organisera ett försvar emot dessa attacker. De kommer inte avstanna och vi kan inte lita på polisen att de ska skydda oss. Tvärtom. Demonstrationer, möten och lokaler måste ges ett starkare beskydd av arbetarrörelsens egna organisationer. Därutöver krävs en masskamp för att visa fascisterna hur svaga och små de egentligen är och att majoriteten är emot dem.

Allt tal om enhet över blockgränser och bekämpning av extremism till höger och vänster, verkar endast kontraproduktivt eftersom det skyler över det faktum att staten tillåter och till viss del är den del av denna våldsupptrappning. Det skyler dessutom över att högern deltar i hetsen emot vänstern och mot invandrare. Dessa attacker lär inte vara direkt planerade av borgarklassen – men de tjänar deras intressen. De kan bara bekämpas och bemötas av klasskamp för socialism.

  • Allt stöd till RS!
  • Bekämpa det rasistiska och fascistiska våldet!
  • Arbetarrörelsen måste organisera ett självförsvar!
  • Masskamp emot fascism och rasism!

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,233FöljareFölj
815FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna