Nej till överenskommelsen – permanenta uppehållstillstånd åt alla som söker!

Socialdemokraterna har fattat en överenskommelse med de borgerliga partierna som kommer förvärra situationen för nyanlända kraftigt. Samtidigt får de rika ytterligare skattelättnader för att anställa trädgårdsarbetare och flytthjälp. Ytterst ansvarig är samma Stefan Löfven som för en månad sedan gick i en demonstration i Stockholm för att hjälpa flyktingar, som talade med fina ord som ”solidaritet” och ”medmänsklighet”. Man skyller på att man vill förhindra att Sverigedemokraterna (SD) ska få något inflytande över politiken – och man gör det genom att gå dem politiskt till mötes med en rasistisk överenskommelse. Borgarklassen och dess politiska representanter visar alltmer öppet vem som kommer få betala för konsekvenserna av deras profitjakt och krigshärjningar.

Förslaget innebär att tillfälligt uppehållstillstånd blir huvudregel, och att de flesta kommer behöva påvisa en fast inkomst ”som det går att försörja sig på” för att få permanent uppehållstillstånd. I ett läge där de flesta ungdomars arbeten av eviga vikariat, osäkra anställningar och tillfälliga kontrakt, innebär det att majoriteten av de som invandrar kommer få leva i ständig osäkerhet. Att arbetsgivare pressar unga och nyanlända hårt är redan känt, och med den här lagändringen kommer hot om deportation tillföras i deras arsenal.

Därutöver ska nyanlända invandrare, precis som ungdomar, behöva ta så kallade YA-jobb, med 75 procent av den kollektivavtalsenliga lönen – eller göra praktik, det vill säga arbeta gratis. Överenskommelsen innebär också att man minskar rätten till föräldrapenning, så att nyanlända enbart får ett par dagars föräldrapenning om barnet är över 2 år, samtidigt som regeringen utökar RUT-bidraget med ett ”RIT-bidrag”, för att göra det billigare för rika att anställa trädgårdsarbetare, flyttfirmor och IT-hjälp.

Det finns visserligen några punkter i överenskommelsen som inte nödvändigtvis är dåliga, som exempelvis att man också tvingar de rika kommunerna att ta emot flyktingar. Men som helhet har Socialdemokraterna slutit en överenskommelse med de borgerliga partierna som kommer försämra nyanländas situation avsevärt. Överenskommelsen kommer göra desperata människor ännu mer desperata och tvinga dem att ta ännu sämre betalda jobb, vilket kommer fungera som en ökad lönepress på arbetarklassen som helhet.

Argumentet för överenskommelsen är inget mindre än Sverigedemokraternas propaganda om att vi inte har råd med både invandring och bra jobb, bostäder och välfärd. Pratet om att samarbeta blocköverskridande för att hålla SD utanför är minst sagt ironiskt när Stefan Löfven idag går med på en överenskommelse med en argumentation och retorik som skulle kunna vara hämtad ur Jimmie Åkessons egna tal. I en intervju med SvD den 23 oktober pratar han exempelvis om att vi måste börja se till möjligheten att ”hjälpa flyktingarna på plats” – vilket i verkligheten innebär att placera folk i tältläger, ofta utan tillgång till grundläggande sanitet och sysselsättning – istället för att låta dem komma till Sverige.

Ta kampen emot rasismen!

Det är bra att Vänsterpartiet har ställt sig utanför överenskommelsen. Men det som är riktigt bra är vad Ung Vänster har gjort, nämligen att ordna en manifestation för att börja kämpa tillbaka. Det måste vi göra över hela landet, och Ung Vänster och Vänsterpartiet är i en unik position att använda sin apparat till att hjälpa oss.

Idag ser vi människor fly från Rumänien och den extrema fattigdomen som kapitalismen tvingar på befolkningen, där möjligheterna för att föda sig själv och sin familj inte längre existerar. Vi ser människor fly från Syrien, ett land som härjas av USAs drönarattacker såväl som amerikanskstödda terroristgrupper som sliter landet isär inifrån. Oavsett om man stämplas som flykting eller tiggare, flyr man från konsekvenserna av ett och samma system. Grundorsaken är kapitalismens kris, som för ut världens imperialistmakter i konkurrens och krig över allt mindre marknader, kombinerat med en hårdare exploatering av arbetarna på hemmaplan.

SD som det tillsynes enda oppositionsparti har hittills vunnit på den ökande radikaliseringen som krisens spänningar givit upphov till. Denna rasism tjänar borgarklassen, som kan använda den låglönesektor som man försöker skapa av ungdomar och nyanlända till att höja sina vinster på arbetarklassens bekostnad. Det börjar kännas i människors ryggar och plånböcker att vi bara kommer få det sämre och sämre.

Under den senaste tiden har vi sett en allt hårdare press mot arbetarklassen. Arbetarklassen upplever idag en sämre arbetsmarknad med sämre villkor och lägre löner samtidigt som bostadsmarknaden krymper med allt högre bostadspriser. Vi har en ökad privatisering av skola och sjukvård samtidigt som den offentliga verksamheten får stryka på foten och erbjuder en allt sämre standard. Samma sak som driver borgarklassen till att intensifiera kampen över marknaderna internationellt, driver dem också att intensifiera nedskärningarna och maximera profiterna på hemmaplan.

Vi behöver ett tydligt alternativ som inte bara förklarar att miljoner av människor flyr från krig och att vi måste hjälpa dem, utan också att resurserna och pengarna för att göra detta på ett organiserat och proffesionellt sätt finns, men att det är pengar som ligger på hög i händerna på ett fåtal kapitalister.

Kapitalisterna världen över attackerar arbetare världen över. Genom krig och nedskärningar tvingar borgarklassen människor på flykt. Borgarna går över lik i sin jakt på profiter och dem gör det utan att tveka. Vi var tiotusentals som hjälpte flyktingarna när de först kom, vilket är ett bevis på arbetarklassens solidaritet och medmänsklighet, och vi kan vara lika många – om inte fler – denna gången. Arbetare världen över måste sluta upp och se igenom borgarnas falska skiljelinjer som dem försöker splittra arbetarklassen med. Kampen måste stå mellan arbetare och borgare. Splittringarna i arbetarklassen måste suddas ut genom klasskamp!

  • Ner med rasismen och den borgerliga politiken!
  • Permanenta uppehållstillstånd åt alla som söker – avskaffa gränserna!
  • Riktiga jobb och bostäder för alla!
  • Låt kapitalisterna betala!
  • Arbetare i alla länder förena er!

Victor Madsen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna