Stockholmsmoderat ska slakta kulturen

I februari meddelade Irene Svenonius (M) att hon lämnar politiken. Efter att ha massakrerat och privatiserat välfärden i Region Stockholm under 7 års tid har kanske samvetet kommit ikapp? Tyvärr inte, hon har istället belönats med toppjobbet som överdirektör för Statens fastighetsverk. Det räcker inte att förstöra välfärden, nu ska hon ge sig på kulturen.

Redan förra året chockhöjde Statens fastighetsverk hyrorna för flera statliga museer och teatrar på grund av inflationen – samtidigt som regeringen inte höjde anslagen. Dramaten, Kungliga Operan, Nationalmuseum och Naturhistoriska hamnade i en massiv kris. För att ha råd med hyrorna behövde man kraftigt dra ned på utbudet och sparka personal. Nationalmuseum tvingades ha stängt flera dagar i veckan för att gå runt. 

Men de höjda hyrorna innebär inte bättre fastighetsskötsel. Det luktar bajs på Operan, och det ramlar ner puts från taket på Naturhistoriska – hela taket riskerar att rasa

Den moderata kulturministern Parisa Liljestrand lovade att hon skulle “lösa” frågan i höstas. Resultatet blev att kulturen fick den lägsta andelen av budgeten på 20 år. Regionerna bad om 90 miljoner kronor i ökade bidrag men fick totalt dela på 2 miljoner. Nu kommer Irene Bödeln Svenonius in för att fortsätta hacka sönder kulturen i bitar. Det finns ingen framtid för varken kultur eller liv under kapitalismen.

Sanna Sahlin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna