Skogsbränderna i USA: katastroferna hopar sig

Stora områden i USA står i lågor – en tragisk konsekvens av klimatförändringarna och kapitalistisk nonchalans. Befolkningen på västkusten har redan drabbats hårt av covid-19 och nu staplas katastroferna på varandra.

Mitt under pandemins och den ekonomiska kollapsens nya normalläge ställs Kaliforniens invånare nu inför ännu en av kapitalismens katastrofala konsekvenser: skogsbrandssäsongen. De senaste åren har man upplevt massförstörelse över hela delstaten, vilket exemplifieras av branden Camp Fire som totalförstörde hela staden Paradise. Många i staden förlorade sina hem, medan människor i San Francisco, Oakland och stora delar av East Bay fick utstå giftig luft. Årets bränder är inget undantag. Branden LNU Lightning Complex är den näst största i Kaliforniens historia.

Som en konsekvens av detta ligger gifthalterna i luften på katastrofala nivåer. Kaliforniabor har redan tvingats in i sina hem på grund av covid-19 och kan nu inte ens gå på promenad utan att andas in giftig rök. Kapitalismens motsättningar blottas i vad som bara kan beskrivas som ett riktigt helvete: strömavbrott under en värmebölja, förgiftad luft, risken att förlora sitt hem eller att dö i en brand, allt detta medan man lever i isolering på grund av coronakrisen.

Det här årets skogsbrandssäsong har blivit särskilt våldsam eftersom stormsäsongen levererade ganska lite nederbörd. Klimatförändringarna har gjort torka till ett växande problem, vilket haft stor påverkan på marken i Kalifornien och skapat ideala förhållanden för eldhärdar. Ett företag har spelat en särskilt skadlig roll i detta: Pacific Gas & Electric (PG&E).

Klimatförändringarna har förvärrat torkan, vilket påverkat marken och skapat ideala förhållanden för bränder. Foto: Tim Williams, Flickr

I åratal har PG&E struntat i att göra nödvändiga reparationer och investeringar för att istället använda pengarna till utdelningar till aktieägarna. Camp Fire, det vill säga den värsta elden i Kaliforniens historia, orsakades i huvudsak av PG&E. Den 30 juni röstade guvernören Gavin Newsom och den statliga lagstiftande församlingen igenom lagen SB350 för att ”ta itu med” problemen. Lagen ger staten makt att ingripa om PG&E inte genomför tillräckliga säkerhetsåtgärder. Närmare bestämt innebär den att om kraven inte följs av företaget så kan guvernören eller en representant omvandla PG&E till en ”nonprofit public benefit corporation”, som är en slags organisationsform för företag som finns i Kalifornien.

Om detta skulle inträffa är det viktigt att understryka att PG&E fortfarande skulle vara ett företag. Arbetarna blir fortfarande exploaterade på dessa ”nonprofits” som i sista hand fortfarande måste göra vinst, även om lagen binder dem till den abstrakta idén om ”allmänhetens bästa”. Det finns många ideella företag där cheferna har blivit multimiljonärer.

”Nonprofit corporations” (ideella företag) måste precis som deras vinstdrivna motsvarigheter operera inom kapitalismens ramar. Att bara ändra PG&E:s företagsform är inte nog. Det enda sättet att lösa situationen med PG&E i praktiken är att ställa det under kollektivt ägande och styra det i allmänhetens intresse på grundval av demokratisk arbetarkontroll. Detta skulle ge Kaliforniens arbetarklass en verklig talan i hur företaget faktiskt styrs.

Kapitalismens grymhet

Kapitalismens brutala och absurda oförmåga att hantera problemet går mycket längre än så. Anledningen till att det har varit svårt att släcka bränderna i år är en brist på arbetskraft från fängelserna. Hundratals fångar har blivit frigivna i förtid för att stoppa smittspridningen av covid-19, ett beslut som är helt korrekt. Men eftersom staten tidigare förlitat sig helt på fängelsearbete för att bekämpa eldsvådor står den nu oförberedd, vilket har förvärrat förutsättningarna för att tidigt släcka och stoppa bränderna från att sprida sig.

New York Times rapporterade nyligen att Kalifornien helt enkelt inte har pengar för att anställa den mängd brandmän som behövs. Därför har deras enda utväg varit att betala fångar en dollar i timmen, det vill säga slavlöner, för att klara sin budget. Samtidigt har Kalifornien USA:s högsta BNP, över 3 tusen miljarder dollar, långt mer än de flesta länder i världen. I Kalifornien finns också 165 miljardärer – det högsta antalet i landet.

Eftersom Kalifornien har varit så beroende av fångar för att bekämpa bränder har förtida frigivningar för att stoppa coronaviruset försvagat bekämpningsarbetet avsevärt. Foto: Tim Head, Flickr

Argumentet att det inte finns nog med pengar för att utveckla en effektiv strategi för att hantera skogsbrandssäsongerna håller inte vid en närmare granskning. Mark Zuckerberg och Jeff Bezos äger båda mark i Kalifornien, och deras personliga egendomar skulle utan problem räcka för att finansiera släckningsprogram. Men kapitalismens logik hävdar att dessa herrar istället ska få behålla sina obscena mängder pengar medan resten av världen brinner upp och kvävs av giftiga gaser.

De styrande Demokraterna, som agerar ständig beskyddare åt kapitalismen, har visat att de är totalt oförmögna att lösa de problem som Kaliforniens arbetarklass står inför. Den växande hemlösheten, orimligt höga hyror och den årliga skräcken inför att eventuellt förlora sitt hem är bara några av de sätt som de svikit arbetarklassen på.

För att lösa dessa problem måste man gå längre än att bara ta över PG&E – man måste expropriera de största företagen i delstaten och sätta dem under arbetarkontroll – till att börja med de 53 företag i Kalifornien som står med på Fortune 500 (en årlig lista som rankar de företag som haft störst vinst det gångna året).

Med dessa resurser skulle vi kunna lansera ett massivt program för släckningsarbete som omedelbart skulle anställa alla med relevant erfarenhet och förmåga, samtidigt som man skulle kunna utbilda tusentals. Man skulle också utan problem kunna garantera dem fortsatt anställning med fackligt reglerade löner och arbetstrygghet när eldarna är släckta. Samtidigt skulle vi kunna göra en vetenskapligt baserad plan för att kunna lösa Kaliforniens miljöproblem och på sikt slippa okontrollerbara eldhärdar.

Varken Gavin Newsom, senaten eller parlamentet i Kalifornien eller de federala myndigheterna kommer att lösa våra problem. Det är bara arbetarnas egen makt, organiserad i ett socialistiskt massparti och upprättandet av en arbetarregering som kan lägga grunden för att hantera den kapitalistiska katastrofen.

David Spenger

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,332FöljareFölj
1,122FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna