Saab tjänar storkovan på Ukrainakriget

För att förstå hur den svenska härskande klassen tänker, kan man läsa finanstidningen Dagens industri. För dem räknas inte krigen i mänskliga offer, utan i miljoner i vinst. 

När kriget bröt ut i Ukraina gnuggade de sina händer: “Saab borde nu ha en gyllene chans att höja priserna, satsa mer på de lönsammaste produkterna och ta bättre betalt så att även aktieägarna gynnas.”

Ett och ett halvt år senare visade sig förutsägelsen stämma. 28 december kunde vi läsa:

Orderböckerna i världens 15 största försvarsbolag har svällt betydligt sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022… Faktum är att ledtiderna i försvarsbeställningar är så långa att effekten av den fullskaliga invasionen knappt börjat synas i vare sig orderböcker eller intäkter.

Just Saabs orderbok har ökat med sju miljarder kronor, och vinsterna till 2,2 miljarder för fjolårets första nio månader. Aktien har skjutit i höjden och ägarna, med familjen Wallenberg i spetsen, har därmed blivit 60 miljarder rikare sedan Ukrainakrigets början. Artikelrubriken i DI sväller av stolthet: “Saab bland världens bästa försvarsaktier sedan krigsutbrottet”. 

För att känneteckna de svenska kapitalisternas inställning, träffar en syrlig kommentar i Lenins anteckningar mitt i prick: “Krig är något fruktansvärt? Ja. Men det är något fruktansvärt lönsamt.”

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna