Krig, förstörelse och död: ”en gyllene chans” för kapitalisterna

Under kapitalismen finns det inga pengar till sjukhus när undersköterskorna frågar, men när generalerna ber om pengar till krig finns plötsligt hur mycket som helst. 2020 var världens totala militära utgifter de högsta sedan 1988, och allt pekar på en ytterligare skarp ökning under 2022. För den svenska vapenindustrin innebär krigets lidande och död ett guldläge att öka sina vinster. Som Lenin förklarade är krig förskräckligt – förskräckligt lönsamt.

Sedan Putins invasion av Ukraina tävlar stater runt om i Europa i militär upprustning. Anslaget till den svenska militären ska nästan fördubblas från 1,2 till Natos krav på 2 procent av BNP; Danmark och Tyskland ökar sina anslag från 1,5 procent till 2 procent, och så vidare.

Här finns det pengar att tjäna! Magnus Dagel i Dagens industri uppmanar den svenska försvarsjätten Saab att inte låta chansen falla dem ur händerna: ”Saab borde nu ha en gyllene chans att höja priserna, satsa mer på de lönsammaste produkterna och ta bättre betalt så att även aktieägarna gynnas.” De svenska vapenhandlarna gnuggar sina händer. Dagnel fortsätter: ”En spännande option för Saab är ett svenskt Nato-medlemskap. Det skulle öppna marknader för bolaget och göra det mycket lättare att sälja.” Här ser vi den verkliga cynismen bakom ropen om ett svenskt Nato-medlemskap – den svenska borgarklassens jakt på profiter.

För dessa parasiter är kriget i Ukraina bara en ny marknad för bomber och gevär. Efter att den svenska regeringen skickat 5000 pansarskott 86 till Ukraina som ett varuprov, har Saabs aktie stigit med över 50 procent. Fler och dödligare vapen finns därefter redo att beställa. Till exempel det mer avancerade pansarskottet Saab Robot 57 (även känd som NLAW), som nu tacksamt tagits emot av den nazistiska Azovbataljonen och den högerextrema Högra sektorn i Ukraina.

Sverige är en av världens största vapenexportörer, och det är med svenska vapen i händerna som oljeshejkerna i Saudiarabien och Förenade arabemiraten genomför ett folkmord i Jemen. De sistnämnda var 2021 de största importörerna av svenska vapen i världen, och bara 2021 uppgick den svenska vapenexporten till kriget till ett värde av 7,5 miljarder kronor. I konflikten mellan Indien och Pakistan gör svenska företag i stället goda vinster på att sälja till båda sidor.

Totalt säljer 71 svenska företag vapen till andra länder, varav industrin domineras av en handfull. I spetsen står Saab, vars produktion är större än alla de andra företagen tillsammans. Saab kontrolleras av familjen Wallenberg, den viktigaste svenska finansfamiljen, genom storbanken SEB och investmentbolaget Investor.

Redan förra året gjorde Saab över en miljard kronor i vinst, och man kan vänta sig betydligt större vinster än så i år. Medan ukrainare sover till ljudet av bomber, kan Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg lugnt drömma om nästa lyxyacht han kan köpa.

Så länge det finns kapitalister som profiterar på att människor dör kommer vi aldrig få ett stopp på lidande, förstörelse och krig. För att få ett slut på krig skulle ett första steg vara att expropriera Wallenbergs egendomar och den svenska krigsindustrin, men detta kan bara vara ett första steg mot att avskaffa kapitalismen.

Leo Marklund

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna