S och M överens: bra med fler fattiga barn

Både Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) har under det senaste året krävt att flerbarnstillägget ska försämras. Nu har Socialdemokraterna hakat på.

Socialdemokraternas nya politik för att bryta segregationen handlar om att ”öka drivkrafterna för att få fler att gå från bistånd till arbete”. Detta är samma gamla visa som vi hört från högerpartierna: folk vill inte arbeta, därför behöver vi ökad fattigdom och desperation för att tvinga dem till det.

Det senaste är att man vill ta bort det så kallade flerbarnstillägget, som man får om man får barnbidrag och har fler än ett barn. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sade i en intervju med Aftonbladet att ”man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja”. Om föräldrarna gjort fel val kan det tydligen vara en idé att straffa barnen ekonomiskt, eftersom det är ”viktigt att vi är tydliga med konsekvenserna om man skaffar flera barn”.

Var femte barn lever i relativ fattigdom, och Nordmark erkänner själv att förslaget skulle ”leda till att fler barn blir fattiga”. Men det hindrar inte henne från att tala om att ”fasa ut” tillägget framöver.

Redan i april 2021 införde Socialdemokraterna krav på SFI för att få försörjningsstöd, och de har tillsatt en utredning om aktivitetsplikt. På en presskonferens 24 maj meddelade de att de nu också ska utreda ”möjligheterna till att öka drivkrafterna för att få fler att gå från bistånd till arbete”.

Alla i Sverige ”ska göra sin plikt, arbeta och bidra”, upprepar de som en gammal grammofonskiva som kört fast. Syftet med detta prat är inte att erbjuda alla meningsfulla arbeten till goda villkor, utan tvärtom att utmåla invandrare och arbetslösa som lata och arbetsskygga.

Arbetslösheten är en konsekvens av att kapitalismen är ett irrationellt och oplanerat system som befinner sig i kris på världsskala. Att marknaderna viker nedåt världen över och att länder går in i recession kan inte skyllas på att människor är lata. Det är bara en undanflykt för att dölja de verkliga problemen i samhället.

Slopandet av tillägget skulle göra att fler kvinnor i redan desperata situationer tvingades ta otrygga anställningar, vilket skulle sätta dem helt under kapitalisternas nåd. Detta öppnar för lönedumpning och försämrade villkor för hela arbetarklassen.

I stället för att stå för verkliga reformer skyller Nordmark på invandrarkvinnors lathet och okunskap. Socialdemokraterna förfinar rasismen, målar läppstift på högerns gris. Men hur mycket de än försöker skylla på invandrare i förorterna så kommer högerpolitik aldrig att kunna lösa arbetarklassens problem.

Bild: Revolution
Bild: Revolution

Emil Marklund

Oskar Brännström

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,272FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna