Piloter och kabinpersonal på Ryanair har fått nog av usla arbetsförhållanden och löner. Den 10 augusti gick ett 40-tal svenska piloter tillsammans med piloter från Nederländerna, Tyskland, Belgien och Irland ut i en 24 timmars strejk. De strejkade för rätten att teckna kollektivavtal, för sjukersättning, avtalspension och bättre löner.
Strejken gjorde att över 400 avgångar fick ställas in vilket påverkade över 55 000 passagerare. Den var så pass omfattande att Ryanair inte kunde ersätta piloterna med strejkbrytare från andra länder, så som Norwegian gjorde under pilotstrejken 2015. Strejken uppskattas ha kostat flygbolaget 21 miljoner euro. Ryanair kallade strejken för ”onödig” och framställde sina piloter som bortskämda. I flygbolagets pressmeddelande står det att dem tyska piloterna har ”utmärkta” villkor och att de anser att strejken är oberättigad.
Dåliga villkor bakom strejken
Under decennier har företaget gjort stora vinster på att hålla arbetskostnader och löner nere på ett absolut minimum. Svenska piloter har förvägrats rätt till sjukersättning, avtalspension och svenska arbetstidsregler.
För att hålla arbetskostnaderna så låga som möjligt arbetar piloterna under ett väldigt komplicerat kontrakt. De ses som egenföretagare och är därmed inte direkt anställda av Ryanair. Samtidigt får piloterna inte flyga för något annat företag under tiden som de har ett kontrakt med Ryanair. Detta gör det fritt fram för flygbolaget att inte betala ut sjukersättning eller avtalspension.
Piloter och kabinpersonal får bara betalt när de befinner sig i luften. All tid på flygplatsen, där allt ifrån incheckning till säkerhetsgenomgångar ingår, är obetalt arbete. Piloter och kabinpersonal får själva stå för kostnaden för sina arbetskläder och för hotellkostnader vid övernattningar.
Dessa villkor och löner är anledningen till att Ryanair gjorde en rekordvinst på 14,5 miljarder kronor under 2017. Ryanair har också fått stora problem med att behålla både piloter och kabinpersonal inom företaget och många söker bättre arbetsvillkor på andra håll. Massflykten från Ryanair ledde till att över 2000 avgångar behövde ställas in förra året. Missnöjet har jäst bland piloter och kabinpersonal och det har varit ett flertal strejker under den senaste perioden.
Ett antifackligt företag
Det är ingen hemlighet att flygbolaget varit allt annat än vänligt inställda till fackförbund. Inför julen 2017 tvingades piloterna hota med att gå ut i strejk för att få Ryanair att gå med på att erkänna pilotfacket. När Ryanair tillät fackföreningar såg Svensk Pilotförening en tillströmning, och cirka 80 procent av de svenska Ryanair-piloterna anslöt sig till förbundet.
Nu vägrar Ryanair att förhandla med Svensk Pilotförening, eftersom de har valda representanter som arbetar för andra företag.
– Våra medlemmar går idag ut i strejk för att kräva sina rättigheter. I flera decennier har Ryanair vägrat sina anställda grundläggande rättigheter som de flesta på arbetsmarknaden tar för givet, men här krävs det strejk för att visa företaget att det inte längre kan undvika att behandla sina anställda på ett värdigt sätt, säger Martin Lindgren, ordförande i Svensk Pilotförening i deras pressmeddelande.
Piloter förbereder för en fortsatt kamp
Kabinpersonal från 21 olika länder har tagit fram krav som syftar till bland annat en ”rättvis levnadslön” och minskning av bemanningsanställning, ett universellt pensionssystem och gratis vatten under flygning. Pilotförbundet i Spanien har stämt Ryanair gällande anställningsavtal och det brittiska pilotfacket har börjat förbereda inför en strejk senare i höst. Även Svensk Pilotförening kommer att fortsätta kämpa. De säger att det finns en stor risk att strejkerna fortsätter om inte Ryanair kommer till förhandlingsbordet.
Men för att tvinga Ryanair att ändra sig när det kommer till löner och villkor behövs det fortsatt kamp. De krav som piloter och kabinpersonal kräver innebär enligt företaget för stora utgifter. Ryanair har gått ut med att utgifter som hotar deras lågprisflygningar är oacceptabla. Men detta handlar inte om någon omsorg för att allmänheten ska kunna flyga billigt – utan om ett försvar av deras egna enorma vinster.
Detta är kapitalismens verkliga ansikte. För Ryanair spelar det ingen roll om deras piloter och kabinpersonal måste flyga trötta eller sjuka. Det spelar ingen roll om de tvingas arbeta utan att få betalt. Så länge kapitalisten hovar in en tillräckligt stor vinst så kan han gå över lik utan att ens behöva se sig om.
Det kommer krävas en hård kamp för att piloter och flygpersonal ska få bättre löner och villkor. Det är mycket positivt att Svensk pilotförening vägrar rubba sig utan fortsätter att ta den kampen.