Roger Akelius och AcadeMedia: Välfärdskapitalist i fårakläder

På alla hjärtans dag tillkännagav fastighetsmogulen Roger Akelius att han skulle köpa 24,4 procent av AcadeMedias aktier, till ett värde av 1,7 miljarder kronor. På så sätt skulle han bli den största ägaren i Sveriges största skolkoncern, med över 800 friskolor, 20.000 lärare och 100.000 elever. Köpet gjordes också helt i kärlekens tecken, om man ska tro Akelius själv.

– Jag ser det här som en ren donation, sa han i en intervju med Aftonbladet.

Den självutnämda “pedagogiknörden” hade uttalat stora ambitioner av minskade elevgrupper, ökad lärartäthet och slopade aktieutdelningar. Till synes satte han sig på tvären med Sveriges unikt sönderprivatiserade skolsystem, där kapitalister plockar ut obegränsade vinster (läs: skattemedel) ur privata skolor. Snabba cash styr den svenska skolan, och bara tanken på att stoppa aktieutdelningen fick AcadeMedia att sjunka som en sten på börsen. Mellby Gårds VD, som sålde Akelius aktierna, tyckte att affären “inte känts bra alls” och har inte kunnat “sova gott” om nätterna.

Socialdemokratiska ledarsidor hyllade Akelius för att ha ”gjort det förbjudna”, en som ville ”satsa på barnen” och “hjälpa lärare och elever”, men som straffades av giriga aktieägare. Men Akelius idé var varken att slänga ut kapitalisterna ur skolan eller permanent stoppa vinstutdelningen. “Gör man det bättre för kunderna och för de anställda”, menar han, “så kan man tjäna pengar på lång sikt.” Strategin var att på kort sikt investera i skolan för att på lång sikt göra ännu större vinster. AcadeMedia skulle bli en sandlåda för Akelius stiftelse (med säte i skatteparadiset Bahamas) att sälja in diverse av sina pedagogiska experiment, såsom ”grön matematik”.

Som storägare hade Akelius tagit tronen som Sveriges främsta skoligark och fått ett enormt inflytande över hela skolpolitiken. Redan idag bedriver han lobbyism för att Sverige ska tillåta helt privatfinansierade skolor, med USA som förebild. 

– I Sverige har vi en ingrodd idé om att ingen ska köpa sig fördelar. […] Men jag tror att den heliga kossan, som jag tycker är lite löjlig, kommer man att släppa om fem år ungefär […] eller så får man tillåta att man även har privata skolor som kan ta betalt hur mycket de vill och erbjuda vilken kvalitet de vill.

Målbilden är uppenbar: En skola för de rika, med alla resurser som elever och lärare kan tänkas behöva, och en fattig, utarmad kommunal skola för alla oss andra. 

Nej, det finns inga goda kapitalister. En kapitalist som sätter behov framför vinst slutar snart att vara kapitalist. De har inget att göra i varken skolan, välfärden, eller samhället i stort. Det är dags att ta makten från dem!

John Gordon

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,233FöljareFölj
815FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna