Psykisk hälsa på profitens altare

Mer än hälften av alla niondeklassare lider av psykiska besvär, och var tionde vuxen i Sverige har så allvarliga problem med ångest och depression att de behöver ta medicin. Och trots de senaste årens kavalkad av kurser, retreats, seminarier och självhjälpsböcker – en hel industri av olika “lösningar” – blir situationen bara värre.

2021 publicerade den välrenommerade läkaren Anders Hansen sin bok Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? och blev en av de mest sålda i Sverige under det året. Bokens titel väcker tankar. Hansen menar sig ha hittat en paradox i att vi lever i ett samhälle där vi har det fantastiskt bra, men ändå mår dåligt och är deprimerade. Hur kan det komma sig?

Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Foto: fair use
Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? Foto: fair use

Boken menar att det är vår hjärna som är dåligt anpassad till det liv vi lever idag: vi människor är egentligen skapta att vara jägare och samlare, förklarar Hansen. Hoten som vi slogs mot förr, så som ormar och björnar, finns inte kvar, men hjärnan är kvar på det gamla utvecklingsstadiet. Läsaren får lära sig att lösningen är att träna mer, för att rörelse generellt är bra för psykisk hälsa. Gott mående, menar Hansen, handlar inte “om hur man har det, utan hur man tar det”.

Det finns naturligtvis en viss sanning i att vi inte lever i ett samhälle anpassat efter oss. Men Hansens slutsats är inte att samhället borde ändras, utan att vi individer borde ändras. Detta passar borgarklassen mycket väl. Det är den individuella arbetarens fel att hen inte är frisk – inte det fundamentalt sjuka samhället.

Och har vi det verkligen det bra? Rent materiellt kan vi ju tycka att det är bekvämt med smarttelefoner, bil och robotdammsugare. Visst lever vi i ett högteknologiskt samhälle, men teknologin syftar till att kapitalisterna ska göra vinster – inte till att människor ska utvecklas och må bra. 

Överallt härskar stress och oro. När ungdomar får frågan om vad som gör att de mår dåligt uppger en stor andel av dem att kraven i skolan är för höga och att de har svårt att nå dem. Internationellt uppger också 6 av 10 ungdomar i åldrarna 16-25 att de var “mycket eller extremt oroade” över klimatförändringarna, och att de känner sig besvikna på politiker som inte gör något åt dem.

Ekonomisk stress är också en vanlig faktor till det dåliga mående som förekommer. 2022 uppgav 12 procent av alla svenskar att de haft problem med att betala de löpande utgifterna för mat, hyra och räkningar. Nu är andelen betydligt högre. Bland de personer som har ekonomiska problem är det tre gånger så vanligt med psykiska besvär jämfört med de som har det bättre ställt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Att säga till de som har ångest – över att de inte kan betala sina räkningar, att de inte når de betyg som behövs för vidare utbildning eller att jorden förstörs av globala företag – att de borde lösa den med en löptur, är löjligt. Ångesten handlar inte om att det är fel på personens hjärna, utan om mycket kännbara och reella hot i vårt samhälle. Utan rätt utbildning riskeras arbetslöshet, utan pengar till hyra är hotet om hemlöshet något verkligt kännbart, och utan en sund planet – ingen mänsklig civilisation.

Billiga bostäder och mat för alla, ett mänskligt utbildningsväsende där alla kan utvecklas, och en omställning av industrin där den inte längre skadar miljön – detta skulle göra mirakel för människors mående. För att göra detta behövs klasskamp, där arbetare gemensamt kämpar för en bättre skola, högre löner och nationalisering av industrin för att ställa om den. Alla medel för att lyckas finns redan tillgängliga: arbetarklassen behöver bara ta dem från kapitalisterna och sätta dem i sina egna händer. 

Så länge vi lever under klassamhället kommer borgarklassen att fortsätta offra vår hälsa för sina profiter. För att människor ska kunna leva och utvecklas harmoniskt, med en god psykisk hälsa, behövs ett annat samhälle – vi behöver kommunism!

Elin Sjödahl

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,482FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna