Revolutionär första maj: socialism eller barbari

Med orden ”Framåt mot den socialistiska världsrevolutionens seger!”, avslutade den brittiske marxisten Alan Woods Internationella marxistiska tendensens första maj-firande. Revolutionär solidaritet från alla världens hörn fyllde livesändningens kommentarsfält. I Sverige hade Revolution två timmar tidigare avslutat ett onlinemöte med 160 deltagare.

Redan en halvtimme innan började besökarna strömma in till Zoom-mötet. Totalt närvarade över 150 personer, och ytterligare fler via livesändningarna på Facebook och Youtube. Första maj i år, förklarade Revolutions huvudtalare Ylva Vinberg, är viktigare än någonsin.

”Kamrater det är en annorlunda första maj vi firar idag. Vi kan inte demonstrera, samlas på gator och torg för att skrika ut våra slagord som vi brukar. Men det innebär inte att det är ett oviktigt första maj. Tvärtom. I dag firar vi första maj i en tid då kapitalismen gjort kampen till en fråga om liv eller död.”

”När pandemin är över ska vi vid första tillfälle kliva ut ur våra dörrar, ut på gatan, höja våra röster och kräva hämnd för de liv som nu offras”, betonade hon.

Revolutionär första maj

Bild: Sally Söderberg/Revolution

Första talaren var Jannis Tsiamis, som arbetar som drifttekniker på gamla Karolinska sjukhuset i Stockholm.

”Jag har sett hur sjukvården långsamt underminerats genom bolagisering och utförsäljning, där delar av vårdkedjan gjorts privat och lagts ut under lagen om offentlig upphandling och arbetsplatserna har sålts till lägst bjudande. Det här gäller såväl läkemedelsdistribution som vård och lokaler. Och inte minst hur bygget av världens dyraste sjukhus Nya Karolinska totalt dränerat resurserna till vården. Den rådande krisen avslöjar med en bitter dödsstatistik att vården är sämre rustad än någonsin.”

MISSADE DU LIVESÄNDNINGEN? SE TALEN PÅ REVOLUTIONS YOUTUBE-KANAL!

Thea Wilhelmsson berättade om situationen för de unga i servicesektorn som fortfarande har jobb att gå till.

”Jag står i tio timmar på valborg och säljer öl och fläskfilé med bea och träffar mängder av folk. Vem som helst förstår att man kan smitta och bli smittad såväl på jobbet som när man är ledig. Att vanliga arbetare på hotell, restauranger och caféer samt deras anhöriga utsattes för fara för att rädda någon annans vinster är inte någonting som vi kommer att glömma.”

De som har sin anställning kvar riskerar sitt liv för att kunna försörja sig, men tiotusentals andra har redan förlorat sin försörjning, samtidigt som regeringen belönar storföretagen med hundratals miljarder kronor. ”Det har blivit väldigt tydligt vilka de verkliga motsättningarna i samhället är. Och de är inte mellan arbetare – utan mellan de som äger och oss andra”, betonade hon.

Tredje talare var Oscar Gunnarsson, tågvärd i norra Sverige, som förklarade att det i praktiken är omöjligt att följa Folkhälsomyndighetens råd så länge kontrollen över ekonomin ligger i borgarklassens händer.

”Arbetare kommer att behöva kämpa tillbaka … Att komma med mössan i hand och vädja till arbetsgivarna att de ska ’förstå’ situationen har inte gett någonting. Vill vi ha en förändring måste vi se till att vi får den själva, och bara lita på våra egna styrkor!”

Stefan Kangas tog tillfället i akt att berätta om Marxistiskt Universitet – för arbetare och unga, som Revolution nu lanserar. Detta är inget borgerligt universitet för att skapa foglig arbetskraft – utan målet är att utbilda revolutionära klasskämpar, för att en gång för alla störta kapitalismen. Första träffen är 14 maj, på temat ”Socialism och kommunism”.

ANMÄL DIG TILL MARXISTISKT UNIVERSITET – FÖR ARBETARE OCH UNGA!

Ylva Vinberg, redaktör för Revolution, var mötets huvudtalare. Hon avslutade mötet med ett brandtal där hon uppmanade alla besökare som ännu inte gått med i Revolution och IMT, att göra det:

”Det vi bygger i Revolution är en marxistisk organisation som kan återinjicera arbetarrörelsen med den livskraft som den behöver för att mänskligheten ska överleva – den revolutionära marxismen. Det är det vi bygger i den Internationella Marxistiska Tendensen: en organisation som förbereder för världsrevolutionen som ska störta kapitalismen, en gång för alla. Så kom med oss i kampen.”

GÅ MED I IMT!

Socialism eller barbari

Efter Revolutions första maj-möte, följde Internationella Marxistiska Tendensens möte med talare från USA, Pakistan, Brasilien, Italien och Storbritannien.

Den italienske marxisten Alessandro Giardiello talade direkt från Lombardiet, en industriell region i Italien som stått för hälften av alla landets dödsfall i Covid-19.

”Kapitalisterna har inte tvekat en sekund att riskera miljoner arbetares hälsa och liv. Det gäller även i icke-nödvändiga sektorer, där de tvingats arbeta till och med när smittspridningen varit som värst. (…) Till och med de industrier som producerar kosmetika och vapen ska fortsätta drivas av arbetarna. Kapitalisterna har verkligen gjort ’Jag stannar hemma’-kampanjen till en fullständig fars.”

Det enda som kunnat säkra arbetarnas hälsa, förklarade Alessandro Giardiello, var självständiga initiativ från arbetarnas eget håll likt den strejkvåg som löpte genom Italien under andra halvan av mars. De italienska marxisterna har lanserat appellen ”Arbetare är inte kanonmat!”, som spridits av IMT:s olika sektioner världen över.

Det fullständiga barbari som kapitalismen innebär, beskrevs med all önskvärd tydlighet av den pakistanske marxisten Adam Pal.

”I Pakistan var redan arbetslösheten massiv innan krisen – och nu har redan minst 25 miljoner arbetare ytterligare förlorat jobbet och därmed all försörjning. I Indien har 114 miljoner människor förlorat jobbet. Enligt World Food Programme lider 250 miljoner indier av matbrist. I Bangladesh är situationen så svår att arbetare till och med under pandemin tvingats ta sig ut på gatorna för att protestera.”

Serge Goulart från IMT:s brasilianska sektion förklarade att det kommer att bli fråga om en massaker när viruset når de fattiga områdena och kåkstäderna (favelorna):

”I dessa områden kan många bara köpa tvål en gång i månaden, och bor fem till tio personer i ett till två rum. De kan inte isolera sig på samma sätt som Marockos kung, som tar sin lyxyacht, och isolerar sig på kanarieöarna. Dessa människor har varken sjukhus eller sjukvård.”

Det verkliga valet står mellan socialism och barbari. I sitt avslutningstal uppmanade därför Alan Woods tittarna på livesändningen att organisera sig:

”Det som behövs är att ena världens revolutionärer, i den enda verkligt revolutionära internationalen: Internationella Marxistiska Tendensen. Och med denna appell, önskar jag er en glad första maj. Framåt till den socialistiska revolutionen!”

STÖTTA IMT! HJÄLP OSS ATT BYGGA MARXISMENS STYRKOR!

Fredrik Albin Svensson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
810FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna