Rekordstora demonstrationer på Första maj

Årets Första maj-demonstrationer blev något av ett rekord. Tiotusentals har sökt sig ut över hela landet för att protestera mot högerpolitiken, vilket är ett styrkebesked för framtiden. Revolution fanns som vanligt på plats med ett färskt nummer av tidningen.


 


Göteborg

Ett strålande solsken bidrog till stämningen i Göteborg och till fler deltagare än tidigare år. I Vänsterpartiets tåg gick 6400, vilket var fler än förra årets 6100, medan det gick 2500 i syndikalisternas tåg. Socialdemokraterna drog bara 2300.

1 maj 2017 Gbg. Foto: Stefan KangasInom ett lager av de mest radikala unga och arbetare, finns en frustration mot regeringens hårda flyktingpolitik och fortsatta nedskärningar. Det märktes på de reaktioner som Jonas Sjöstedt fick när han talade på Gustav Adolfs torg inför 7500 åhörare. Sjöstedt gick hårt åt Socialdemokraterna och regeringen, och kallade dem en ”vindflöjel” i flyktingfrågan och ett hinder för att genomföra en radikal omfördelningspolitik. Detta möttes av applåder och tjoanden från publiken. Andra frågor som Sjöstedt tog upp och som möttes av entusiasm var arbetstidsförkortning, behovet av att få ett slut på den förödande klimatpolitiken och stopp för vinster i välfärden.

Vi kan bara hoppas att Sjöstedt tar med sig den stämning av kampvilja och stöd för en radikalare vänsterpolitik som han möttes av i Göteborg idag, och bryter med regeringen för att föra fram ett revolutionärt program.

1 maj Gbg 2017Vi i Revolution märkte även av den ökade radikaliseringen i försäljningen av inte mindre än 248 tidningar. Många kom fram till våra bokbord på Järntorget och senare Gustav Adolfs torg för att höra mer om revolutionära idéer och hur de kunde engagera sig. Vi bjöd in dem vi träffade till ett öppet möte på temat ”Sverige behöver en revolution”, också ett tema som möttes av intresse och bifall. Mötet kommer att hållas onsdag 3 maj kl 18 i Viktoriahuset, samma hus som Hagabion.

Sigrid WikströmStockholm

Solen stod högt på himlen när runt 17 500 personer samlades i Stockholm för att demonstrera under första maj; ungefär 12 500 i Vänsterpartiets tåg, 4000 i Socialdemokraternas, och 1000 i SAC:s tåg.

Bland annat talade Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon talade bra om vikten av att visa solidaritet och att vara där för varandra, med tanke på terrordådet som inträffade här i Stockholm och den ökade rasismen i samhället. Höj uppmanade åskådarna att ”se varandra som människor”, vilket är positivt men tyvärr ingen verklig lösning på problemet med rasism. Det behövs mer uppmaningar till kamp, och att Vänsterpartiet tar kamp för öppna gränser med en öppet revolutionär socialistisk politik.

1 maj Sthlm. Foto: Johanna SchubertRevolution deltog i Vänsterpartiets tåg med egen banderoll. På Medborgarplatsen, liksom senare i Kungsträdgården ställde vi upp ett bokbord med litteratur, tidningar och merchandise. Vi sålde även tidningen och diskuterade på torget och vid tunnelbanan, och informerade då även med flygblad om Marxistiska Studenters kommande möte på Stockholms Universitet – ”Vad är kapitalism och vad är socialism”, onsdag den 3 maj 18.00. Tidningen mottogs väldigt väl och såldes i 149 exemplar.

Felix NylénUmeå

Umeå möttes av ett intensivt, radikalt och peppande första maj med årets hittills bästa väder. En demonstration under parollen ”Solidaritet och Socialism” anordnades där Revolution tillsammans med bland andra Vänsterpartiet, Ingen Människa är Illegal och Somaliska föreningen. Under en banderoll med texten: ”Arbetare i alla länder – förena er!”, tågade vi genom centrala Umeå och till Renmarkstorget där uppåt 1500 demonstranter samlades för att lyssna på tal och sång.

1 maj Umeå. Foto: Peter MöllerStämningen balanserade mellan hoppfullhet och allvar där talarna påtalade vikten av solidaritet och uppmanade till kamp i en tid av växande rasism, sexism och fascism, flyktingkris och nedskärningar. Peter Möller från Revolution talade och fick ett mycket bra gensvar. Det var tydligt att revolutionära idéer låg i tiden. Under dagen såldes 52 tidningar och 380 flygblad delades ut inför ett öppet möte den 4 maj.

Jennifer Österman

 


Malmö

Vänsterpartiets första maj-demonstration samlades klockan 11 på Möllevångstorget. Där hölls tal bland annat om islamofobin i EU och beslutet om att företag får sparka kvinnor som bär slöja, men också om klimatfrågan och om regeringens utvisningar av ensamkommande kvinnor och barn.

Malmö 1 maj 2017. Bild: Esaias YavariDemonstrationen gick från Möllevångstorget till Slottsparken. I Slottsparken talade Vänsterpartiets riksdagsledamot Daniel Sestrajcic. Hans tal tog upp flera relevanta ämnen för vänstern idag om regeringens rasistiska invandringspolitik, den fortsatta avvecklingen av välfärden och borgerlighetens rasistiska vändning. Totalt deltog 4000 i Vänsterpartiets första maj-firande – ett imponerande resultat som visar hur många som vill ta kampen mot högerpolitiken!

Revolution var förstås med och diskuterade med deltagare och sålde 20 tidningar, och många ville veta mer om hur man kan aktivera sig.

Max LehtiHelsingborg

I Helsingborg började Vänsterpartiets första maj-firande med en samling på Stortorget. Den runt 150 personer stora samlingen marscherade genom staden i riktning mot Folkets hus som huserade dagens arrangemang. Revolution var på plats och pratade med folk, sålde tidningen och delade flygblad inför vårt öppna möte den 3 maj på temat ”Sverige behöver en revolution”.

Den goda stämningen vid samlingen bröts efter en stunds marsch med ett utfall från ett par ungdomar med nazistsympatier och en av våra kamrater fick utså spott och verbala attacker. Lyckligtvis kunde de motas bort utan större ansträngningar men nazisternas närvaro på arbetarklassens dag och det faktum att de gick till attack mot demonstrationen är en varning om att arbetarrörelsen måste sätta frågan om antifascistiskt självförsvar på dagordningen.

1 maj HBG. Foto: Christoffer BengtssonFramme i Folkets hus hölls tal och först ut att tala var Ana Rubin från Vänsterpartiet. Hon fokuserade på koncentrationen av rikedom i samhällets topp, vinster i välfärden, individuell föräldraförsäkring, och behovet av 6 timmars arbetsdag. Talet andades aningen mer vänsterretorik än vad vi är vana att höra från Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och hon rev ned många applåder från publiken. Även två från den lokala Ung Vänsterklubben höll tal och tonläget i talen var radikal. I talet som levererades av Ivar Sjögren från Revolution betonades att Sverige behöver en revolution.

Förutom tal bjöds det på mat och fika, uppträdande av Vänsterpartiets kör och ett dansuppträdande av en palestinsk dansgrupp. Dagen samlade totalt runt 150-200 personer, stämningen var god, det fanns ett stort intresset för vårt bokbord, och för vår tidning Revolution som vi sålde i 21 exemplar.

Alexander Regander

 

Revolution

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna