Ny hemsida! Studera 1917 och förbered för revolution idag

Internationella Marxistiska Tendensen är stolt att presentera hemsidan ”Till oktobers försvar” – www.bolshevik.info – en ny sida ägnad åt ryska revolutionen, med filmer, studieguider och mycket mer för alla som vill studera revolutionen och bolsjevismens idéer.

100 år efter ryska revolutionen är denna stora händelses lärdomar mer värdefulla än någonsin tidigare. År 1917, under Lenins och bolsjevikpartiets ledning störtade de ryska arbetarna och bönderna tsarens, jordägarnas, bankirernas och industrimännens styre och tog de första stegen mot samhällets socialistiska omvandling.

Precis av denna anledning produceras varje år otaliga böcker, artiklar och dokumentärer för att begrava 1917 års verkliga historia och lärdomar under ett berg av lögner och förvrängningar.

Oktoberrevolutionen framställs som en kupp och Lenin som en hänsynslös, blodtörstig diktator, men alla dessa så kallade historiska redogörelser glömmer lägligt att berätta historien om de århundraden av fasor som de ryska massorna tvingades genomlida under århundraden under Romanov-dynastin. Det glömmer också de reaktionära vita arméernas grymhet, vilka kämpade för att återupprätta tsarstyret efter revolutionen.

1917 års revolutioner genomfördes inte av en liten grupp konspiratörer utan av den överväldigande majoriteten av massorna som var trötta på krig, hunger, fattigdom och brutal absolutism, medan härskarklassen levde i förhållanden av överflöd. Denna situation hade inte skapats av bolsjevikerna, utan av det halvfeodala Tsarryssland – en regim som Rysslands liberala borgarklass, stöttad av brittiska och franska imperialismen, gjorde allt de kunde för att rädda intill sista minut.

Liberalerna som kom till makten efter februarirevolutionen var oförmögna att lösa ett enda av massornas stora problem. I själva verket var det massorna som vann alla demokratiska eftergifter mot liberalernas motstånd, till och med tsarens avgång. I sanningens ögonblick visade sig den borgerliga liberalismens representanter, som så ofta hyllas som några som hade kunnat säkra Ryssland en ”demokratisk” väg längs västeuropeiska linjer, vara absolutismens mest hängivna försvarare.

Bolsjevikerna avslöjade detta hyckleri och ledde de arbetande massorna, organiserade i sovjeterna, till att ta makten i sina händer. Härskarklassen har aldrig förlåtit dem för detta.

Betydelsen av allt detta är att vi idag är på väg in i en epok som liknar den som föregick 1917, en period av extrem turbulens och instabilitet – av krig, revolutioner och kontrarevolutioner. Kapitalismen är i en återvändsgränd överallt. Från fenomenet Donald Trump, till Brexit och krisen i Mellanöstern, snubblar härskarklassen från en kris till en annan. Samtidigt genomför den de brutalaste attackerna mot arbetarklassens levnadsstandard på flera årtionden.

Detta förklarar varför det sjuder av missnöje bland ungdomar och arbetare. I en tid när mänsklighetens produktiva kapacitet och teknologiska förmågor aldrig varit högre, blir levnadsstandarden brutalt nedtryckt.

Över hela världen förbereder ”revolutionens molekylärprocess” under yten villkoren för stora händelser i framtiden. Den härskande klassen är medveten om detta och gör allt för att förvränga och förtala den ryska revolutionens minne. Deras mål är att avskräcka dagens arbetare och ungdomar från revolution. De förstår hur farliga marxismens idéer är för deras förfallande system.

För revolutionärer är däremot en grundlig studie av 1917 års händelser avgörande. Som Lenin sa: ”utan revolutionär teori, ingen revolutionär rörelse”. Det är en viktig uppgift för de som vill förändra världen att studera arbetarklassens förflutna kamp och att ta till sig dess lärdomar för att förbereda för framtiden. Ryska revolutionen och bolsjevikpartiets erfarenhet är möjligen den rikaste källan och den revolutionära marxistiska teorins mest kompletta ”laboratorieexperiment”. I denna revolution sattes alla arbetarrörelsens huvudsakliga idéer, metoder och traditioner till sitt slutliga prov och avslöjade sin inre kärna.

Detta är anledningen till att Internationella Marxistiska Tendensen har lanserat Till Oktobers Försvar-kampanjen av vilken denna sida är en nyckeldel. Kampanjen har redan skapat både en Facebooksida, men också ett Twitterkonto som följer revolutionsåret dag för dag som det utvecklades för exakt 100 år sedan. Slutligen kommer vi också organisera möten, studiehelger och andra evenemang om detta ämne i dussintals länder. Om du är intresserad av att hjälpa till med kampanjen eller veta mer om hur man organiserar sig i kamp för socialistisk revolution, vänligen kontakta oss.

Denna nya sida är kampanjens senaste del. Den innehåller redan alla verk av Lenin och Trotskij från 1917 och andra författares verk. Dessa har organiserats tematiskt och kronologiskt, såväl som i en serie av studieguider. Under året kommer vi bygga ut sidan och lägga till nya inslag. Vänligen kontakta oss om du har några förslag eller upptäcker några fel.

Vi hoppas att denna sida kommer bli ett viktigt verktyg för att skola den nya generationens moderna bolsjeviker. Då kapitalismens kris fördjupas kommer arbetarklassen att börja röra sig igen, som den gjorde 1917. Men det är bara genom att ta till sig de historiska lärdomarna som vi kan förbereda oss för de kommande revolutionära utbrotten, där detta ruttna kapitalistiska system, med all misär och barbari som det skapar, kan avskaffas en gång för alla. Men det kräver organisering och politisk skolning. Denna sida är en del av det.

Besök sidan här: www.bolshevik.info

In Defence of October

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
806FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna