Rapport från demonstration mot Paulsonplanen i New York City

Tisdagen den 23 september fanns det bara ett förslag inom vänstern på att hålla en demonstration mot den så kallade ”Paulsonplanen” på torsdagen. På onsdagen tvingades AFL-CIO (amerikanska LO) organisera en sådan, ett bevis på trycket underifrån och den mer eller mindre spontana organiseringen mot planen.

På torsdagen vid lunchtid organiserade AFL-CIO en demonstration mot Paulsonplanen på Wall Street. Det verkar som om byråkraterna valde tiden för att de inte ville att aktionen skulle sammanfalla med en liknande demonstration som olika vänstergrupper planerat till klockan fyra på eftermiddagen. Man ville ha medlemmarna på betryggande avstånd från ”radikalerna”. Till den fackligt organiserade demonstrationen kom det cirka tusen personer. På grund av det dåligt valda klockslaget var de flesta deltagarna fackligt anställda eller byggnadsarbetare (som utan tvivel hade blivit ombedda att hoppa över sin lunch för att kunna komma). Kamraterna från Workers International League (WIL)  delade ut ett par dussin ”Kapitalismen har misslyckats”- flygblad och sålde tio exemplar av tidningen Socialist Appeal.

Mellan demonstrationerna delade kamraterna ut fler flygblad. Vid tretiden gick de till samlingsplatsen (den stora tjurstatyn ett par kvarter från Wall Street) för att dela ut flygblad. Det finns alltid en stor grupp turister runt tjuren. Men efter en timme hade gruppen av turister förvandlats till en samling om hundra personer som var mot Paulsonplanen. Många människor kom fram för att få en kopia av flygbladet. En stor del av deltagarna var vanliga människor som passerade förbi. Många inom den oorganiserade vänstern var mycket positiva till vårt flygblad. Många kommenterade vår rubrik ”kapitalismen har misslyckats” med ”det är sant!”.

Efter ett tag började deltagarna röra sig mot börsen, där förmodligen en annan spontan demonstration mot friköpsplanen var på gång, eftersom demosntrationen nu växte tll ett par tusen deltagare. Det var imponerande att se börsen vimla av folk som skrek ”Ni hade sönder det! Ni köper upp det” och ”Friköp är skit” och folk med skyltar som det stod ”hoppa era djävlar” på (ett tydligt budskap till aktiemäklarna högt uppe i sina kontor)

Demonstrationen bestod till stor del av arbetare. Självfallet fanns också de sedvanliga aktivisterna men den största delen av deltagarna var folk från gatan som precis hade slutat jobba. Kamraterna blev tvungna att gå och trycka mer flygblad eftersom de tagit slut igen.

Ännu en gång började deltagarna spontant röra på sig för att tåga genom centrum. Jag tycker det är viktigt att påpeka att det inte blev något problem med polisen. De var riktigt hjälpsamma med att bana väg för demonstranterna.

New York-polisen har en stor styrka och det är relativt lätt att bli polis i staden. Många vanliga poliser verkade sympatiskt inställda till saken. Marschen höll på i en och en halv timme och gick genom hela centrum. Tyvärr slutade den i en återvändsgränd i Battery Park, som trots sitt namn gjorde att demonstrationen tappade energi. Det kan möjligen varit polisens avsikt. Det är värt att notera att Battery Park är en plats av stor betydelse i den amerikanska revolutionen. Där evakuerades de sista brittiska soldaterna från det som blev Förenta Staterna, vilket markerar slutet på det revolutionära kriget.

Där en revolution avslutas,  börjar en ny. Man kunde se att den senaste ekonomiska krisen har fått människor att tydligt se klassuppdelningen av samhället. Det har också skakat människors tro på det kapitalistiska systemet. Den spontana mobiliseringen av så många människor var imponerande. Spontaniteten fick mig att tänka på 1968. Även om det här inte kan mäta sig med 1968, är det ett tydligt tecken på den historiska period vi är på väg in i.

Kamraterna som deltog kunde känna stundens allvar. Utan tvekan måste vi arbeta hårdare för att bygga upp den revolutionära marxismen och Workers International League, så att vi på ett avgörande sätt kan ingripa i de historiska händelserna som är på väg. Gå med i WIL i kampen för en bättre värld! Tillsammans kan vi spela en avgörande roll i den socialistiska omvandlingen av USA och världen!

Källa: Rapport från anti-Paulsonplansdemonstration New York City

Mark Rahman

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna