”Putin är en tjuv!” – masskamp mot höjd pensionsålder

Den ryska regeringens förslag om höjd pensionsålder har, inför miljoner arbetare, avslöjat vems sida de egentligen står på. Det har mötts av omfattande protester och Putins popularitet har fått en hård törn.

Det var i somras som den ryska regeringen lade fram sitt förslag om en kraftig höjning av pensionsåldern. Enligt Putin var detta nödvändigt för att undvika en ekonomisk kollaps och hyperinflation.

Men den ryska arbetarklassen låter sig inte luras. Enligt opinionsundersökningar motsätter sig omkring 90 procent av befolkningen reformen. Särskilt arga är folk över att pensionsåldern för kvinnor höjs med åtta år.

Den genomsnittliga pensionen ligger i dag på ungefär 1 920 kronor – en summa som knappast går att leva på. Fattiga pensionärer som inte kan ta stöd från sina familjemedlemmar tvingas därför ofta fortsätta arbeta. Många familjer på landsbygden är arbetslösa och helt beroende av föräldrarnas låga pensioner. Ungdomar kan komma att behöva börja arbeta tidigare på grund av föräldrarnas försämrade ekonomi.

Ryssland har dessutom en mycket lägre medellivslängd än resten av Europa (se faktaruta). Detta gör att många arbetare oroar sig för att de inte ens kommer att leva så länge att de får någon pension.

Men Putin har inte rört pensionsåldern för officerare inom säkerhetstjänsten, som ligger kvar på 35 år. Inte heller ändras polisers pensionsålder, som fortsatt är 45 år. Putin behöver nämligen ha dessa delar av den borgerliga staten på sin sida.

Sedan förslaget presenterades har tusentals deltagit i protester över hela landet. I juli rasade Putins popularitet till 38 procent, vilket var den lägsta nivån sedan 2011.

Till följd av protesterna ändrade man förslaget: kvinnors pensionsålder ska nu istället höjas till 60 år och inte 63 år – förslaget för männens pensionsålder förblir detsamma. ”I vårt land finns det en speciell, vänlig attityd mot kvinnor” säger Putin, bara ett år efter att han undertecknat en lag som avkriminaliserar våld i hemmet.

Den 2 september samlades 10 000 människor i Moskva och 2 000 i Sankt Petersburg för demonstrationer organiserade av Kommunistiska Partiet. Kamrater från ryska sektionen av IMT intervenerade med pamfletter där de krävde att man bevarar den nuvarande pensionsåldern och finansierar pensionsfonden med storföretagens vinster.

Den 9 september hölls ännu en gång landsomfattande demonstrationer med tusentals deltagare. Denna gång mötte man en hård repression från polisen som slog demonstranter med batonger och arresterade över 1 000 människor över hela landet. Trots polisens övervåld så vägrar massan att dämpa sig. ”Putin är en tjuv!” hör man ropas i demonstrationstågen och ”Hjälp staten, dö innan din pension,” är något man kan läsa på plakaten.

Den 16 september samlades 2 000 människor igen i Sankt Petersburg för att protestera mot reformen. Man sjöng bland annat på Internationalen medan man tågade längs gatorna. Myndigheternas uppgifter underskattade uppslutningen då de påstod att det endast var 500 människor i demonstrationståget – ett försök att måla upp kampen som försvagad.

Ju mer Putin försöker få arbetarklassen att betala för krisen, desto tydligare kommer det bli för de ryska arbetarna att han inte representerar hela Rysslands intressen – utan de ryska oligarkerna, som bokstavligen badar i pengar.

Faktum är att de rikaste 10 procenten i Ryssland kontrollerar 77 procent av rikedomarna. Det är samma nivåer av ojämlikhet som vi ser i USA. Den rikaste mannen i Ryssland, Alisher Usmanov äger exempelvis 128,4 miljarder kronor. Det är oligarker som honom som bör betala för den kris som kapitalismen orsakat.

Det kapitalistiska lönearbetet tvingar människor att arbeta ihjäl sig, och i Ryssland blir det nu alltmer en bokstavlig sanning. För miljarder arbetande människor är den enda vägen till befrielse en socialistisk revolution.

Förslaget i korthet

  • Höjd pensionsålder.
  • Höjningen sker gradvis över 15 år.
  • För kvinnor från 55 till 63 år.
  • För män från 60 till 65 år.
  • Medellivslängden i Ryssland är 70,9 år. Bara 57 procent av ryska män förväntas leva längre än 65 år.

Veronica Kimelman

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,391FöljareFölj
1,175FöljareFölj
2,021FöljareFölj
708PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna