Marxistiska Studenter vann – kårföreningsstatusen förnyas

Marxistiska Studenter Göteborg fick rätt. Den 22 september beslutade Göta studentkårs fullmäktige att vi inte ska uteslutas ur kåren.

Marxistiska Studenter är en de mest aktiva och synliga kårföreningarna i Göteborg. Vi har organiserat och deltagit i kamp mot fascism, för flyktingars rättigheter och till stöd för hamnarbetarna. Vi har öppet förespråkat den revolutionära marxismen.

I maj meddelade kårstyrelsen plötsligt att vi riskerade att uteslutas ur kåren på politiska grunder. Inför kårfullmäktigemötet den 22 september förde vi därför en kampanj till försvar för våra demokratiska rättigheter.

Vi startade en namninsamling till vårt försvar som nästan 450 personer skrev under. Samtidigt tog vi initiativ till ett upprop bland akadamiker till vårt försvar, som samlade in 47 namn, varav många professorer, doktorander och andra inom akademin. Dessutom satte vi upp hundratals affischer och pratade med mängder av studenter.

Inför mötet inledde vi även nya diskussioner med den kårstyrelse som tillträtt efter sommaren. Det blev snart tydligt att de inte höll med om de politiska grunder som tidigare lagts fram för vår uteslutning. Detta gjorde läget något mindre låst.

På kårfullmäktigemötet föreslog kårstyrelsen dock att bordlägga frågan till nästkommande möte. Detta hade tvingat Marxistiska Studenter att förlänga kampanjen, och de många närvarande på mötet förklarade att vi mycket hellre skulle fokusera på att kämpa mot rasismen, mot nedskärningar, mot förtryck med mera – än på att diskutera en helt grundlös uteslutning. I slutändan röstade en majoritet av kårfullmäktige för att förnya vår kårföreningsstatus.

Vi är stolta över vår kampanj, och nöjda med beslutet. Men högern på universitetet finns kvar, och med sina odemokratiska metoder kommer de säkert att försöka tränga ut oss igen. Vi kommer aldrig att i tysthet acceptera odemokratiska inskränkningar eller att marxister utesluts ur kåren. Vi kommer outtröttligt att stå i första ledet i kampen för studenters och arbetares rättigheter, också när den kampen innefattar vår egen rätt att organisera.

Med denna segerrika kampanj bakom oss kommer Marxistiska Studenter Göteborg nu återigen fokusera på kampen mot högerpolitikens konsekvenser och för internationell socialism.

Marxistiska Studenter Göteborg

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,486FöljareFölj
1,270FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna