Sedan avregleringen 2009 har 118 apotek stängts, tillgängligheten minskat och priserna på receptfria läkemedel ökat. Nu slåss fyra stora företag om att ta pengar från Sveriges sjuka.
Högerns viktigaste argument för att avreglera apoteksmarknaden var att det skulle bli bättre tillgänglighet. 596 nya apotek har öppnat sedan 2009, men av dessa har en majoritet öppnat i större städer där tillgängligheten redan varit god. 147 apotek har öppnat bara i Stockholm. Men av de 118 apotek som stängts ner har nästan alla legat långt från ett annat apotek.
Samtidigt har konkurrensen och ägarnas vinsthunger drivit alla apotek till att göra allt mer plats för hudvård och kosmetika samtidigt som utrymmet för läkemedel, sittplatser för gamla och annat minskar.
Priset på receptbelagda läkemedel hålls nere tack vare att de handlas upp centralt och prissätts av statliga Tandvårds- och läkemedelförmånsverket. Detta ogillas av högern och de stora apoteksmonopolen som vill att marknaden ska bestämma priset.
Där prissättningen är fri på receptfria läkemedel har priserna gått upp. Av de 105 mest sålda produkterna har bara 11 blivit billigare och hela 94 blivit dyrare, varav flera har blivit 50 procent dyrare och vissa dubbelt så dyra.
2017 omsatte apoteksmarknaden 41,5 miljarder och gjorde en vinst på 1,5 miljarder. Denna marknad är blind för vad syftet med läkemedelsdistribution är. Det enda den förstår sig på är vinst. Denna vinst är pengar som skulle kunna användas till att utbilda fler farmaceuter och ha fler apotek där de behövs. Så länge som marknaden får härja fritt, kommer situationen bara att bli sämre. Apoteken måste återförstatligas!