Politiker deltar i plundringen av svensk skola

Enligt en undersökning gjord av SIFO står bara sex procent bakom nuvarande lagstiftning som tillåter kapitalisterna att länsa skolan på resurser. Trots det gör politikerna ingenting åt saken, vilket inte är så konstigt med tanke på att de själva är med och deltar i plundringen.

En av skaparna av friskolereformen, moderaten Anders Hultin, har själv passat på att tjäna miljoner på den. I dag driver han den snabbt växande privatskolekoncernen Watma. Innan det var han VD för skolkoncernen John Bauer när den gick i konkurs 2013. Konkursen drabbade tusentals lärare och elever men inte Hultin själv som mitt under nedläggningen firade med att lägga upp en bild på dyrt vin och texten ”Because I’m worth it” på Facebook.

Hultin är långt ifrån ensam bland svenska politiker att tycka att han förtjänar en bit av kakan. En av ägarna till skandalomsusade Engelska Skolan, Hans Bergström, har tidigare arbetat för Liberalerna. I styrelsen för bolaget sitter även Moderaternas före detta vice ordförande Gunilla Carlsson. Ett annat exempel är Peje Emilsson, också före detta moderat politiker, som numera äger Kunskapsskolan – ett av fyra stora bolag på den svenska marknaden som de fem senaste åren tillsammans gått med 4,6 miljarder kronor i vinst.

Svenska toppolitiker är också insyltade i friskolornas lobbyverksamhet. Bland tidigare ordföranden för branschorganisationen Friskolornas Riksförbund märks förutom Anders Hultin även högersocialdemokraten Kjell-Olof Feldt och Liberalernas Lars Leijonborg. Ulla Hamilton som i dag är VD för organisationen är också ledamot för Moderaterna i Stockholms kommunfullmäktige där hon regelbundet är med och säljer ut ännu fler skolor. Större klasser, överbelastade lärare, lägre löner samt färre resurser till både lokaler och material är utmärkta recept för att se till att dessa sedan genererar största möjliga vinst.

Marknadsskolan är en katastrof för alla – utom kapitalisterna och politikerna som själva tjänar på den. Arbetarrörelsen måste kämpa för nationalisering under arbetarkontroll, utan ett öre i ersättning till dessa korrupta parasiter.

 

Niklas Hökenström

Adam Karlsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna