Korruptionen bakom utförsäljningen av allmännyttan

Kommunernas utförsäljning av allmännyttan leder till en epidemi av hyreshöjningar, som kastar ut ensamstående kvinnor, barnfamiljer och fattigpensionärer på gatan. Bakom detta står privata bostadsbolag och politiker som ser framför sig en lönsam karriär i branschen.

Varje år säljer allmännyttan tusentals bostäder till privata hyresvärdar, som tar bostadsbristen i akt till att höja hyrorna med ibland upp till 120 procent. För ett företag som Ikano bostad, helägt av Ingvar Kamprads tre söner via ett ett dotterbolag i skatteparadiset Curaçao i Karibien, är detta naturligtvis en utmärkt affär.

De höjda hyrorna går som vanligt rakt ner i fickorna på den svenska kapitalistklassen, som plockar ut pengarna, rykande färska och utan att ha betalat en enda krona i skatt. Därtill omges de av före detta politiker som tackas för välgjort arbete med att sälja ut den svenska välfärden, genom fina jobb och höga löner.

I det största privata bostadsföretaget Heimstaden återfinns exempelvis Fredrik Reinfeldt och hans kristdemokratiske före detta bostadsminister Stefan Attefall. Men även högern i Socialdemokraterna har fingrarna i syltburken. Ingen har lyckats bättre än högersocialdemokraten Ilija Batljan, som gick från noll till 70 miljarder på fyra år genom sitt privata bostadsbolag SBB. Politikerna får väl betalt för att gå kapitalisternas ärenden.

Vi behöver bygga bostäder efter våra behov, inte utifrån Fredrik Reinfeldts och Ilija Batljans krav på avkastning. Sverige behöver ett nytt miljonprogram: vi behöver expropriera de stora byggbolagen och bostadsföretagen och driva dem i hela arbetarklassens intresse. I slutändan innebär kapitalismen alltid korruption – bara under arbetarklassens styre kan vi göra oss av med detta en gång för alla.

Anonym

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,162FansGilla
2,483FöljareFölj
1,265FöljareFölj
2,021FöljareFölj
732PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna