Nej till bombningarna av Jemen! 

Imperialismens händer är täckta med det palestinska folkets blod. Men fram till nu nöjde de sig med att leverera vapnen, bomberna, pengarna och den politiska täckmanteln för massmordet. Nu i Jemen har de ingripit direkt militärt och på ett hänsynslöst sätt trappat upp konflikten i regionen. Vi säger: Nej till bombningarna av Jemen! Ned med de imperialistiska mördarna!

Vi måste ge de västerländska imperialisterna detta: de har varit ganska öppna med varför de har intervenerat.

”I enlighet med den inneboende rätten till individuellt och kollektivt självförsvar”, förklarade de pompöst i ett gemensamt uttalande efter bombningen 11 januari, ”var dessa precisionsangrepp avsedda att störa och försämra houthiernas kapacitet att hota global handel och internationella sjöfarare i en av världens mest kritiska vattenvägar.”

Biden underströk att han inte skulle tveka att vidta ytterligare åtgärder för att skydda ”den internationell handelns fria flöde”.

”Oavsett vad man tycker om houthiernas syfte och deras rättfärdigande”, sade Storbritanniens försvarsminister James Heappey, ”kan vi inte tillåta dem att försöka strypa den globala handeln som en lösensumma oavsett vad deras politiska och diplomatiska mål är.”

Medan Gazaborna räknar sina döda och Internationella domstolen i Haag ska bestämma sig för om de är offer för folkmord eller bara massmord, måste alltså ett betydligt allvarligare hot mot den fria världen konfronteras: rederiernas och oljebolagens heliga rätt att bedriva handel och göra vinst.

Utöver frågan om vinsterna: Vilken rätt har ett utfattigt folk att hämnas slakten i Gaza genom att avfyra improviserade sprängladdningar mot israeliska fartyg och fartyg på väg till Israel i Röda havet? För att utföra sin heliga plikt att försvara profiter och folkmord har den brittiska regeringen vädjat till… ”internationell rätt”!

Sedan 2015 har det jemenitiska folket utsatts för massmord av en saudiskledd koalition, med stöd och vapen från USA, Storbritannien och västvärlden. 150 000 människor har dödats av vapen från västvärlden och hundratusentals fler har dött av hunger och sjukdomar till följd av detta. Historien om kriget mot Houthirebellerna är en enda lång rad krigsförbrytelser: svält, bombningar av bröllop, begravningar och till och med skolbussar, hela familjer som utplånats. 

Ett stycke teater

På en strategisk nivå är det svårt att föreställa sig att det låg någon tanke bakom detta hänsynslösa bombardemang, som driver regionen ännu närmare avgrunden.

Imperialisterna hävdar att deras syfte var att ”störa och försämra kapaciteten” hos houthierna, som riktat in sig på fartyg i Röda havet sedan november. Men om så är fallet, varför föregicks attacken av statliga pressmeddelanden för att göra den förestående bombningen så känd som möjligt?

”Watch this space”, sa Grant Schapps till pressen för två dagar sedan. ”Vi kommer att göra vad vi måste för att motverka dessa hot”, sade Vita husets nationella säkerhetstalesman till tidningarna några timmar före attacken – gott om tid för houthierna att gömma sin materiel på ett säkert sätt.

Det hela var ett teaterstycke för att dölja imperialisternas maktlöshet – ett mycket dyrt och riskfyllt teaterstycke dessutom. Det kommer inte att lösa de problem som imperialisterna har försatt sig själva i. Det har faktiskt potential att göra dem mycket värre.

Bombningen av ett fåtal platser i Jemen kommer inte att ha den minsta inverkan på houthiernas kapacitet. År av häftiga bombningar från saudiernas sida lyckades inte få bort houthierna. 

Houthierna opererar inte med utrustning som är stationerad vid en handfull högteknologiska anläggningar som snabbt kan förstöras. De använder billiga, fjärrstyrda, obemannade båtar fulla med bomber och drönare som består av kommersiellt tillgängliga delar som kan döljas utan större ansträngning och snabbt och billigt bytas ut.

Det uppskattas att en genomsnittlig improviserad Houthi-drönare kostar cirka 2 000 dollar att tillverka. Men varje styrd missil som den amerikanska flottan avfyrar för att slå ut en enda drönare kostar cirka 2 miljoner dollar. Och deras förråd av sådana missiler är inte på något sätt outtömligt.

”Det är ett anmärkningsvärt svagt strategiskt svar och en oöverkomlig kalkyl”, klagade tidningen Forbes i december, ”men [det] säger oss en hel del om tillståndet för USA:s militära och politiska ledarskap och om USA:s minskande makt.”

De västerländska imperialisterna var tvungna att göra något för att rädda ansiktet, och denna prestigebesparande övning är vad de kom fram till.

Ingen vettig lösning

Situationen avslöjar imperialisterna. En handfull dåligt beväpnade rebeller hindrar sjöfarten i ett hav som används för att transportera 15 procent av världstrafiken. Stora rederier och oljebolag, däribland BP, har redan börjat leda om trafiken runt Godahoppsudden, vilket förlänger transporttiden med veckor och driver upp kostnaderna.

Detta kommer att öka inflationstrycket i världsekonomin, och många företag står inför allvarliga störningar. Tesla har meddelat att man kommer att behöva avbryta tillverkningen av fordon vid sin tyska fabrik på grund av brist på komponenter som vanligtvis anländer via denna handelsväg.

Allt detta sker i en tid med rekordlåga vattennivåer i Panamakanalen, vilket stör sjöhandeln i en annan viktig ekonomisk artär, i ett läge där kapitalismen står inför kraftiga ekonomiska motvindar som hotar att driva världen in i recession.

Imperialisternas ingripande är ett försök att rädda ansiktet samtidigt som de skickar en varning om att hålla sig borta från Israels krig och hålla farlederna fria, men det kommer inte att stabilisera situationen. 

Istället häller de bensin på lågorna. Framförallt gäller detta den brinnande ilskan hos miljontals människor i hela regionen, där många regimer redan balanserar på en knivsegg.

Vi ser Anthony Blinken springa runt i Mellanöstern som en huvudlös höna och försöka lugna arabledarna och undvika en upptrappning, medan den senile mannen i Vita huset omintetgör dessa ansträngningar genom att beordra bombning av houthierna, som är ensamma i regionen om att ha vidtagit åtgärder mot Israel.

Hur ska man förklara detta? Är de amerikanska imperialisterna galna? Kanske, men det finns ett talesätt som säger att en man vid en klippkant inte resonerar. Den nuvarande situationen är bortom deras kontroll och blir dagligen mer okontrollerbar. Vad de än gör, finns det ingen förnuftig lösning. De vill undvika en upptrappning, det är sant. Men att inte göra någonting är inte heller ett alternativ, eftersom det bara kommer att understryka deras nuvarande svaghet.

Ansvaret för kriget i Gaza, destabiliseringen av Mellanöstern och de oundvikliga vedergällningarna, avbrottet i sjöhandeln – vars kostnader kommer att läggas på de fattigas axlar i form av högre priser – allt detta måste läggas på den israeliska härskande klassens och de västerländska imperialisternas axlar.

De kommer inte att låta sig stoppas av någon internationell domstol, inte heller av FN eller av fredliga protester i stora huvudstäder. Trots att Biden och Sunak kringgick kongressen och parlamentet tvivlar vi inte på att den härskande klassens politiker skulle ha godkänt deras imperialistiska planer om de hade beviljat dem den möjligheten.

De enda sanna vänner som det palestinska och jemenitiska folket har mot imperialismen är världens miljarder förtryckta och arbetare. För att stoppa kriget mot Gaza, för att befria Palestina och för att förhindra att imperialisterna gör regionen till ett levande helvete måste vi störta imperialismen. Endast en socialistisk revolution kan befria oss från allt detta. Vi säger:

  • Ned med bombningarna av Jemen!
  • Befria Palestina!
  • Från Gaza till London till Washington: Intifada till seger! Revolution till seger!

Ben Curry

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,421FöljareFölj
1,209FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna