Nazistiska terrorattentat – medan medierna tiger

Tre bombattentat kopplade till Nordiska motståndsrörelsen har utförts i Göteborg sedan november. Men de borgerliga medierna, som annars är snabba att hoppa på varje terroristvinkel, har låtit dessa terrorattentat passera närmast obemärkt.

Den 11 november 2016 exploderade en sprängladdning på en cykel vid Syndikalistiskt forums lokaler i Göteborg. Flera fönsterrutor krossades och saker inne i lokalen förstördes. Det var ren tur att ingen kom till skada.

Ytterligare ett bombdåd utfördes den 5 januari då en bomb exploderade på ett flyktingboende i Järnbrott i Frölunda, där en städare fick kraftiga splitterskador och båda benen avsprängda. Ett tredje bombdåd utfördes i slutet av januari, då det hittades en skarp bomb vid ett asylboende på Lilleby Camping på Hisingen. Säkerhetspolisen har konstaterat att den hade kunnat orsaka mycket allvarliga skador.

Tre personer med starka kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen sitter nu häktade misstänkta för bombdåden. NMR är en våldsam nazistsekt, vars medlemmar ofta är dömda eller misstänkta för brott som misshandel, mord, dråp, vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Den växte fram ur Nationell ungdom på nittiotalet och är idag den dominerande nazistiska gruppen efter att Svenskarnas parti och Nationaldemokraterna lagt ner.

Bland de 91 mest aktiva medlemmarna är enligt ETC hela 95 procent dömda för brott. Samtidigt går de ofta fria från dom, trots flera vittnen och övertygande bevisning, vilket visar hur polisen och rättsapparaten skyddar dem.

Medan media målar upp en bild av att det är islamister som är det stora hotet, är nazisterna värst av alla. Det är nazisten Breivik som står bakom det värsta terroristattentatet i modern tid i Skandinavien, då 69 ungdomar från Arbeiderpartiets ungdomsförbund miste livet. Det är också konsekvent nazisterna som angriper vänstern.

Attentatet i Järnbrott klassificerades först som mordförsök, men har nu ändrats till allmänfarlig ödeläggelse. Här ser vi hur staten bedömer fascisternas våld på ett helt annat sätt än vänsterns. Hade en vänsterorganisation utfört ett bombdåd där en person blivit skadad hade det knappast rubricerats som något annat än mordförsök.

Samtidigt avslöjar frånvaron av ett mediedrev hur olika de behandlar vänstern och nazisterna. Om bombattentatet istället utförts av anarkister eller islamister hade det blivit drev i dagstidningarna och stort pådrag både på ledarsidor och i SVT Debatt om hotet från ”vänsterterrorism” eller ”islamism”. Nu blir det bara notiser, och vissa ensamma röster på kultursidorna som försöker säga ifrån.

Vänstern och arbetarrörelsen kan inte låta nazisterna härja fritt på gator och torg. De nazistiska sekterna är fortfarande mycket små, men vi måste organisera ett motstånd för att försvara oss mot dem. Vi kan inte lita på att polisen ska sköta det, eftersom erfarenheten visar att de gång på gång låter dem gå fria eller ger dem lindrigare straff. Inga nazister på våra gator!

Fakta:

De misstänkta

  • Viktor Melin, 23 år gammal, som varit gruppchef för Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg under flera år, sitter häktad misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse för attentatet mot Syndikalistiskt forum och asylboendet på Hisingen. Han är sedan tidigare dömd fyra gånger för misshandel, misstänkt för våldsamt upplopp, och har gjort sig skyldig till rån, övergrepp i rättssak, narkotika- och dopingbrott.
  • Jimmy Jonasson, 50 år gammal, sitter häktad för allmänfarlig ödeläggelse för attentatet mot asylboendet på Hisingen och Syndikalistiskt forums lokaler, och försök till allmänfarlig ödeläggelse för dådet mot flyktingboendet i Frölunda. Han har också deltagit på flera av Nordiska motståndsrörelsens evenemang och demonstrationer och tillhör organisationens så kallade näste två, vilket innefattar Västra Götalandsregionen.
  • Anton Thulin, 20 år gammal, som deltagit i flera av Nordiska motståndsrörelsens aktiviteter och sitter i samma näste som 50-åringen, sitter häktad misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse för attentatet mot asylboendet på Hisingen. De tre dåden kan komma att rubriceras som terrorbrott.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna