Miljardärernas rymdkapplöpning: parasitära egotrippar av kosmiska proportioner

I början av sommaren, mitt under pandemins härjningar, tillkännagav miljardärerna Jeff Bezos (ägare av Amazon och det egna privata rymdfärdsbolaget Blue Origin) och Richard Branson (ägare av Virgin Galactic) att de skulle se vem av dem som kunde nå rymden först. Tillsammans med Elon Musks företag SpaceX tävlar dessa storpampar om vem som blir först med att skicka superrika betalande kunder ut i rymden, så kallad rymdturism.

Vi är så klart inte ledsna över att dessa parasiter lämnar planeten. Deras narcissistiska resor är bara möjliga genom en brutal exploatering av tusentals arbetare, samt offentliga medel som de roffat åt sig.

Miljardärernas rymdäventyr

Under de senaste åren har världens rikaste individer alltmer fascinerats av den yttre rymden. Det har lett till att Richard Branson, Jeff Bezos och Elon Musk kraftigt expanderat sina respektive rymdfärdsföretag.

I juni meddelade Jeff Bezos att hans företag ‘Blue Origin’ kommer att skjuta upp honom i omloppsbana den 20 juli i år. Man förändras’’ tydligen av att se jorden från rymden, och för Bezos var resan ”ett äventyr’’. Likt slavägarklassen i det romerska imperiet, så har han och andra superrika förbrukat allt nöje planeten har att erbjuda. Jorden räcker inte längre till, och nu blickar de mot den yttre rymden för att tillfredsställa sina begär. Samtidigt får resten av oss som finns kvar på jorden uthärda det dagliga lidande som deras system skapar. 

Tyvärr för Bezos, hann konkurrenten Richard Branson före med sin raket som sköts upp den 11 juli. Trots att dessa miljardärer hyllas i den kapitalistiska pressen som om de vore några patriotiska rymdhjältar, så har vanliga människor sett kapplöpningarna för vad de faktiskt är: cyniska jippon med äckligt rika affärsmän som bara vill blåsa upp sin egen betydelse medan deras pengar och resurser i själva verket desperat behövs till så mycket annat.

Bezos, Musk och Branson utkämpar en narcissistisk strid om att bli de första kapitalisterna att öppna upp rymden för turism, medan kapitalismens kris orsakar skräck och elände för hundratals miljoner människor – som bara kan titta på medan denna obscena uppvisning äger rum. / Bild: wikimedia commons

Bara att avfyra Teslas Falcon 9, som är SpaceX parad-raket, kostar 28 miljoner dollar (detta är den billigaste av de privata rymdfarkosterna). Samtidigt betalade en person 20 miljoner pund för privilegiet att sitta bredvid Jeff Bezos när Blue Origin-raketen sköts upp i omloppsbanan.

Medan 125 miljoner människor hamnat i extrem fattigdom under det senaste året, kastas det bort pengar på rika människors ego-projekt. Det är inte bara känslokallt och narcissistiskt, det är ett brott mot arbetarklassen och de fattiga.

Inom loppet av några dagar efter att Bezos tillkännagett sin resa mot stjärnorna skapades en namninsamling på change.org – som lustigt nog riktades till ‘proletariatet’. Insamlingen heter Do not allow Jeff Bezos to return to Earth och har samlat in nästan 200 000 underskrifter. Insamlingens beskrivning lyder: ”Miljardärer bör inte existera… på jorden eller i rymden. Men skulle de själva välja rymden, så borde de stanna där.’’

Trots den humoristiska tonen så speglar namninsamlingen den ilska som många vanliga människor känner. I kommentarsfältet kan man tydligt se arbetare och ungas hat mot miljardärernas spektakel:

”Bezos är en parasit… Jag kan inte tänka mig en värre människa. Det känns också som att det här med att han har rymden för sig själv är en dröm som gått i uppfyllelse för honom. Finns det inte en massa utomjordingar som han kan underkuva, nu när han är färdig med oss?’’

En annan person föreslog att idén om en enkelriktad upptäcktsfärd borde sikta högre, så att den inkluderar alla miljardärer:

“Om de kan skicka en miljardär till mars, varför inte skicka dit allihopa?”

Andra uttryckte solidaritet med de exploaterade Amazon-arbetarna:

“Stanna i rymden eller behandla dina arbetare med värdighet.”

Med liknande budskap skrev en annan:

”Han har bokstavligen makten och förmågan att stoppa så mycket lidande i världen, vid vilken tidpunkt som helst. Han bara VÄLJER att inte göra det. Om han ska spendera de där pengarna på att åka till rymden istället, så visst. Låt honom åka och sedan stanna där. Jorden kommer att vara en bättre plats utan hans närvaro.”

Bortkastade rikedomar

Mycket riktigt så har dessa självbelåtna pampar nog med rikedomar och resurser för att lösa många av världens problem över en natt. Bezos, Musk och Branson har tillsammans personliga rikedomar på 362 miljarder dollar. Dessutom har deras företag tillsammans tillgångar på omkring 500 miljarder dollar.

Vad skulle kunna göras med omkring 860 miljarder dollar då? Det skulle kunna utrota världshungern nästan tre gånger om inom loppet av 10 år. Det skulle kunna ge alla barn i världen gratis grundskole- och gymnasieutbildning i fem år, enligt forskning som gjordes av FN 2015. Det skulle kunna täcka tre år av de investeringar som behövs för att minska växthusgaserna till de nivåer som rekommenderas enligt klimatavtalet i Paris. Slutligen skulle en Covid-vaccinering av hela jordens befolkning bara kosta 66 miljarder dollar, något som för dessa tre herrar passande kan kallas för ‘en fis i rymden’.

Det finns tillräckligt med resurser till att lösa de mest allvarliga utmaningarna som mänskligheten står inför. Men dessa resurser ligger i händerna på skurkar som mycket hellre lägger sina pengar på rymdturism för sig själva och sina ultrarika polare.

Exploatering av jordborna

Men hur har då miljardärerna råd med sådana kostsamma och fåfänga projekt? Först och främst så skapas dessa enorma rikedomar från tusentals exploaterade arbetares svett och blod som arbetar i oacceptabla förhållanden.

Amazon är ökänt både för sin usla behandling av arbetare och sina anti-fackliga metoder. Arbetarna övervakas varje minut som de spenderar i de nästan 4 hektar stora lagren. Arbetare har också rapporterat att de tvingats arbeta 14-timmarspass helt utan toalettpauser.

Antalet arbetsskador på Amazons lager i USA är tre gånger så högt som det nationella genomsnittet. ”Det finns dagar då jag säger att allt jag kan förlita mig på är guds nåd’’, sa en Amazon-arbetare som intervjuades i The Guardian.

Under pandemin har Amazons vinster fördubblats, samtidigt som domstolar i USA utreder företaget för att ha utsatt arbetare för ”onödig risk’’genom att ha vägrat att ta tillräckliga säkerhetsåtgärder samt för att ha olagligt sparkat anställda som argumenterat för bättre arbetsförhållanden.

Teslas fabriker kallas i sin tur “vår tids industriella sweatshops [låglönefabriker]’’ av före detta anställda. Man beskriver bland annat att arbetare vid Fremont-fabriken i Kalifornien fick jobba åtta till tio dagar i rad utan rast, och att man spytt av vätskebrist. Svåra arbetsskador är också vanliga vid fabriken – bland annat blev en mans ben överkört och krossat i produktionslinjen.

Richard Ortiz, en annan före detta Fremont-arbetare, blev avskedad efter att han försökte bedriva fackligt arbete på fabriken. När det kinesiske mediaföretaget Pingwest rapporterade om händelser på Giga-fabriken i Shanghai så lämnade Tesla in en stämningsansökan för att tysta anklagelserna.

Parasiterar på staten

Utöver det faktum att deras rikedomar kommer ifrån exploateringen av arbetarna, så skulle de här gigantiska företagen inte klara sig en enda dag utan generösa statliga subventioner. Deras ambitioner att öppna upp rymden för turism hade utan tvekan fallit handlöst utan detta stöd.

Mellan 2000 och 2019 fick privata rymdföretag i USA 7,2 miljarder dollar i statligt stöd. 93 procent av subventionerna gick till projekt som fokuserade på att skjuta upp raketer.

Tidigare i år hade staten i USA skrivit under ett kontrakt på flera miljarder till Elon Musks rymdfärdsbolag SpaceX, med målet att landa två amerikanska astronauter på månen.

När Jeff Bezos började protestera, så löd den amerikanska staten genast och antog ”U.S. Innovation and Competitiveness Act’’ som innehöll ett räddningspaket på 10 miljarder dollar. Sannolikt kommer pengarna att falla rakt ner i Bezos fickor.

Borgarklassens hyckleri har sällan varit mer tydlig. När pandemin var som värst förra året, twittrade Elon Musk att ”ett till stödpaket är inte i folkets bästa intresse’’. Nästa sekund tog han villigt emot pengar från  stödpaketet på 600 miljarder dollar som Trumps finansminister Steve Mnuchin påstod skulle gå till ”småföretag’’ under pandemin.

Under SpaceX första tio år kom hälften av dess totala finansiering från den amerikanska staten. Men detta är bara de summor som getts direkt till dessa miljardärer. Man har också gynnats på andra, mer indirekta sätt av staten. I takt med att det statliga amerikanska rymdprogrammet nedmonterats, som en gång finansierades av skattepengar på flera hundra miljarder dollar, så har dess teknologi och experter blivit tilllgänglig för den privata sektorn.

Myten att dessa miljardärer skulle vara framgångsrika uppfinnare är långt ifrån sanningen. Snarare använder de bara statliga medel för att marknadsföra uppfinningar som utvecklats med hjälp av statlig forskning och investeringar. Påståendet om att de byggt sina framgångar själva, döljer bara det faktum att dessa miljardärer länge gjort sig rika på statliga stöd medan arbetarklassen fått stå för notan genom skattepengar, fler åtstramningar och lönesänkningar.

Medan de roffar åt sig allt de kan från den offentliga kassan, gör de allt i sin makt för att behålla vartenda litet öre av deras oförtjänta rikedomar. Kampen för rymdherravälde sker samtidigt som den nyligen läckta IRS-rapporten uppdagats, med avslöjanden om att amerikanska miljardärer systematiskt undvikit att betala skatt i åratal.

Bara SpaceX har tagit emot mångmiljardbelopp i direkta bidrag från staten. Till detta måste man lägga alla de skatter han undgått att betala och andra indirekta sätt som han och andra kapitalister kunnat sno åt sig offentliga medel. / Bild: SpaceXUnder 2007 och 2011 har exempelvis Jeff Bezos inte betalat någon inkomstskatt överhuvudtaget. Mellan 2014 och 2018 betalade han bara 973 miljoner dollar i skatt medan hans rikedomar växte med nästan 100 miljarder dollar. Under samma period växte Elon Musks rikedomar med nästan 14 miljarder dollar, men betalade bara 455 miljoner dollar i skatt.

Medan de fortsätter att överösa rymdmiljardärerna med subventioner och bidrag, så var Biden-administrationen snabba att svara på den läckta IRS-rapporten… genom att säga att de ska jaga rätt på visselblåsarna och ställa dem inför rätta. En republikansk senator menade att denna skatteinformation representerar en ”otrolig fara för privata medborgare och för den federala statens trovärdighet om det används för politiska eller andra ändamål’’.

Denna läckta information utgör bara en fara för det korrupta och exploaterande system, som fortsätter att gynna miljardärernas profiter istället för massornas välbefinnande.

Miljardärer som Branson, Musk och Bezos stoltserar med sin makt och sina rikedomar framför de hundratals miljoner människor som lever i extrem fattigdom. Men detta kommer bara att öka hatet som miljontals människor redan känner inför det system som möjliggör sådana vedervärdiga fenomen.

Även om det är en trevlig tanke att lämna kvar miljardärerna i rymden, så skulle det inte lösa den grundläggande orsaken till problemet. För att sätta stopp för kapitalisternas exploaterande och slösaktiga ego-projekt så måste deras rikedomar och resurser exproprieras och istället användas för att tillgodose mänsklighetens verkliga behov.


Oliver Brotherton

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna