IMT:s kongress 2021: Marxismen stärks över hela världen

Den 24–27 juli samlades mer än 2800 marxister från över 50 länder online för att delta på världskongressen för Internationella Marxistiska Tendensen (IMT). Kongressen bubblade av entusiasm och självförtroende. Känslan av att vara nära sammanbundna i en internationell revolutionär organisation präglade alla fyra dagar, trots de avstånd som skilde oss åt.

Samtidigt som kamraterna vaknade fem på morgonen i USA för att delta, började kongressen sent på kvällen för de som deltog från Indonesien. Det var kamrater närvarande från Argentina, Australien, Österrike, Bangladesh, Belgien, Bolivia, Brasilien, Storbritannien, Kanada, Chile, El Salvador, Guatemala, Costa Rica, Colombia, Danmark, Frankrike, Georgien, Grekland, Haiti, Honduras, Indien, Indonesien, Irland, Italien, Jugoslavien, Liberia, Mauretanien, Mexiko, Marocko, Myanmar, Nederländerna, Nepal, Nigeria, Norge, Pakistan, Peru, Polen, Portugal, Ryssland, Schweiz, Spanien, Sri Lanka, Sudan, Sverige, Sydafrika, Taiwan, Tjeckien, Tyskland, Ungern, USA och Venezuela.

Kamrat Kazeem från IMT i Nigeria gjorde ett särskilt rörande bidrag till diskussionen. Rasistiska visumregler hade fram till nu hindrat våra nigerianska kamrater från att delta direkt på en kongress. Nu kunde hela internationalen för första gången med stolthet lyssna till en förstahandsrapport om det otroliga arbete som våra nigerianska kamrater bedriver.

Organiseringen av evenemanget var en verklig bedrift, med flera lag av kamrater som arbetade hårt med tekniken bakom kulisserna för att få en så stor kongress att fungera smidigt. Detta gäller inte minst översättarna, som översatte hela kongressen till tio olika språk. 

Resultatet var en enastående framgång. Bevis på kongressens stämning kunde man se överallt på sociala medier under hashtaggen #IMTCongress21. Från Edmonton i Kanada till Karachi i Pakistan, från Leningrad i Ryssland till Manchester i Storbritannien – från varje kontinent och varje hörn på jorden strömmade det in bilder från visningar där kamrater samlats för att delta.

En upp- och nedvänd värld

Den förväntansfulla stämningen inför kongressen möttes av livliga och rika diskussioner på en politisk nivå som saknar motstycke i andra organisationer. 

Alan Woods öppnade en berikande diskussion om världsperspektiv. Bild: @marxistjorge, Twitter

Den brittiske marxisten Alan Woods öppnade kongressen genom att ge en panoramabild över den historiska kris som utvecklats under det senaste 1,5 året – den värsta på 300 år enligt Bank of England. Coronaviruset utlöste motsättningar som byggts upp i ekonomin under årtionden, och nu är pandemin och krisen olösligt sammanbundna.

Det är inte första gången som rötan i ett samhällsystem avslöjas av en oförutsägbar händelse som en pandemi. Med citat från den härskande klassens egna strateger, visade Alan Woods hur kapitalisterna är väl medvetna om den vedergällning som följer på krisen. I likhet med Marie Antoinette och den franska aristokratin före franska revolutionen 1789, fortsätter kapitalistklassen likväl att vältra sig i sina obscena rikedomar, samtidigt som ett lidande utan motstycke drabbar miljoner människor över hela världen. 

Medan kropparna från pandemins offer ligger på gatorna i indiska städer, har världens superrika ökat sina rikedomar med 5000 miljarder dollar under 2020. 

Och medan Amazonarbetare kollapsar av utmattning på Jeff Bezos varuhus, reser deras chef till rymden för att bli världens första “rymdturist”. Allt detta lägger sten på börda. Pandemin har avslöjat rötan, korruptionen och inkompetensen i den härskande klassen, som är oförmögna att få slut på mardrömmen. En våldsam ilska växer i miljoner människors hjärtan. 

Men bara en revolution kan svepa undan det kapitalistiska systemet från jordens yta. För att åstadkomma det behövs ett revolutionärt arbetarparti, som baseras på marxismens klara idéer. 

Växande revolutionär ilska

Alla revolutionens förutsättningar finns där, och den håller redan på att bryta fram. Bara i år har vi sett en historisk nationell strejk i Colombia, en explosion av ilska och protester mot Bolsonaro i Brasilien, valet av en stridbar fackföreningsaktivist till president i Peru, ett uppror från Indiens bönder, uppror i Myanmar, att vänstern vunnit ledarskapet för Storbritanniens största fackförening, och otaliga andra jordskredshändelser. 

Allt detta är symptom på samma revolutionära uppvaknande. Givet ilskan som finns i samhället kan en återhämtning – om än skakig och tillfällig – sätta fart på nya fackliga rörelser som skakar om arbetarrörelsen i grunden. 

Efter Alan Woods inledning rapporterade kamrater från olika områden i världen om olika aspekter av krisen: från USA-imperialismens nederlag i Afghanistan till den svenska socialdemokratins sönderfall, till fackföreningarnas roll och hur marxister bäst försvarar den kubanska revolutionens landvinningar. Denna breda och energiska diskussion om världsperspektiv höjde kamraternas blickar mot de uppgifter som vår period ställer och de enorma möjligheter som finns för att bygga en marxistisk tendens som kan intervenera på ett avgörande sätt i dessa stora händelser. 

Till den revolutionära teorins försvar

För att marxismen ska kunna vinna ledningen över arbetarrörelsen världen över måste vi bygga en organisation som baseras på tydliga idéer och på tusentals disciplinerade marxistiska kadrer som tagit till sig dessa idéer och metoder.

Fred Weston inledde en diskussion särskilt ägnad åt kampen för marxistisk filosofi. Bild: @yaar.yousufzai, Twitter.

Kongressens paroll hämtades från Lenins Vad bör göras? och summerade dess fokus: “Utan en revolutionär teori kan det inte heller finnas någon revolutionär rörelse.” I detta syfte ägnade kongressen särskild tid åt ett pass om kampen för marxistisk filosofi, som inleddes av Fred Weston.

Den härskande klassen försöker hålla tillbaka klasskampen genom att sprida all möjlig förvirring och felaktiga idéer. Detta är den borgerliga filosofins huvudsakliga syfte idag. I slutändan kommer detta dock vara förgäves, förklarade Fred Weston. 

Marxismens idéer får tvärtom sin styrka från det faktum att de kan förklara verkligheten och erbjuda en väg ur krisen, för att de är sanna. Detta är orsaken till att IMT, med en seriös attityd till teori, har kunnat göra så stora framsteg de senaste åren. 

Fred Weston påpekade att alla andra organisationer som kallar sig vänster tenderar att avfärda teori och se det som något ‘extra’ – eller som ett sterilt tidsfördriv som ‘teoretiker’ bedriver från sina bekväma fåtöljer. Men i verkligheten är revolutionär teori allt annat än steril när den kombineras med revolutionär handling. Fred Weston citerade Marx ord från 1843: 

“Kritikens vapen kan naturligtvis inte ersätta vapnens kritik, den materiella makten måste störtas med materiell makt, men också teorin blir till materiell makt så snart den griper tag i massorna.”

Marxismen är för det första en filosofi, den dialektiska materialismen. Men denna filosofi kom inte från ingenstans, utan är produkten av tusentals år av mänsklig utveckling som uttryckt sig i tänkandets och filosofins utveckling.

I september kommer IMT att publicera en bok av Alan Woods, The History of Philosophy, som spårar filosofins utveckling fram till och med Marx och Engels tydliga vetenskapliga synsätt. 

Klicka här för att köpa Filosofins historia på svenska! [översättning av en äldre upplaga]

Denna bok bereder vägen för en annan bok som Alan Woods just nu skriver om själva marxismens filosofi. Detta kommer att bli ett kraftfullt vapen i en ny generation revolutionärers arsenal. 

Bild: Lal salaam

Långt ifrån att vara “torr teori” utan intresse för ungdomen, slukas IMT:s publikationer hungrigt av allt större lager revolutionära arbetare och ungdomar som går med i kampen. Detta visades i siffror från IMT:s bokförlag, Wellred Books. På bara 12 månader har bokförsäljningen mer än dubbleras. Bara under 2020 såldes över 10 300 böcker. 

Denna törst efter teori återspeglas också i den enorma entusiasmen för den återlanserade teoretiska tidningen Till marxismens försvar, som kommer ut i hela världen på olika språk en gång i kvartalet. Än så länge har 6000 ex tryckts på engelska, tyska, spanska och svenska, och översättningar är på väg på indonesiska, portugisiska och andra språk. 

Klicka här för att beställa en prenumeration på Till marxismens försvar på svenska!

Kongressen var en milstolpe i IMT:s pågående kampanj mot det mystiska och idealistiska nonsens som kallas ‘filosofi’ i dagens borgerliga samhälle. Denna kampanj kommer att pågå under flera år och lägga grunden för byggandet av en mäktig marxistisk tendens.

Att bygga den revolutionära organisationen

Efter diskussionen om marxistisk teori, diskuterade kamraterna de stora framstegen som gjorts över hela världen i byggandet av Internationella Marxistiska Tendensen. Bara sedan januari 2020 har IMT vuxit med 43 procent på världsskala. I exempelvis den amerikanska sektionen har vi vuxit med hela 87 procent, och antalet kamrater i Indonesien har ökat med så mycket som 150 procent!

IMT har sektioner och grupper i 32 länder, men på kongressen närvarande kamrater från mer än 50 länder. Detta rör sig om mindre grupper och kamrater i länder där vi håller på att bygga en fast grund för nya sektioner. Två sådana nya sektioner, Jugoslavien och Polen, ansökte till kongressen om att få ansluta sig till IMT – och accepterades entusiastiskt och enhälligt av kongressen. I mer än ett dussin länder där IMT-anhängare just nu konsolideras, läggs utan tvivel just nu basen för nya viktiga sektioner inom en snar framtid.

Hamid Alizadeh inledde organisationsrapporten, som visade tillväxten som sker i hela IMT. Bild: @marxistjorge, Twitter

Viljan att bygga en mäktig marxistisk tendens som kan ändra historiens gång, uttrycktes kanske tydligast i det otroliga gensvaret på insamlingen. 

Direkt från imperialismens hjärta USA, appellerade den amerikanske marxisten John Peterson till alla att donera så mycket man kan. På ett några år har antalet nästan fyrdubblats som skriver in IMT:s amerikanska sektion för att gå med i kampen. Hur många fler de är nu, syntes i de amerikanska bidraget till insamlingen – ihop med den väldiga entusiasmen och kämparglöden som präglar sektionen. 

Därefter höll den pakistanske marxisten Adam Pal ett brandtal i internationalismens namn, för att få kamrater att ge så mycket de kan. Under de senaste åren har IMT:s kamrater runt om i världen hjälpt till att se till att fängslade kamrater i Pakistan skulle släppas, vilket visar den internationella solidaritetens makt. 

I Pakistan leder krisen till massfattigdom och svält. Att bidra till internationalens insamling i den situationen, kan innebär att man behöver hoppa över en måltid, missa att betala utbildningsavgifter eller viktiga mediciner. Likväl är, som Adam Pal förklarade, socialismens seger en fråga på liv och död för miljoner – och därför är hundratals kamrater redo att göra precis sådana uppoffringar.

Bild: Socialist Appeal

I denna anda av personliga uppoffringar nådde insamlingen en otrolig siffra på över 370 000 euro – en ökning på mer än 130 000 euro i jämförelse med den rekordsumma som samlades in på världsskolan som IMT organiserade bara för ett år sedan. 

Medan andra tendenser dryper av pessimism, avancerar IMT över hela världen – med stort förtroende för framtiden och helt hängivna kampen för den socialistiska revolutionen.

Insatserna kunde knappast vara högre. Som Alan Woods förklarade i sitt avslutningsanförande till kongressen:

“Vad är den socialistiska revolutionens verkliga mål? Det är inte bara att uppnå bättre levnadsvillkor. Det är mycket viktigare än så. Det är det ska bli verkligt, som alltid bara varit potential. Kulturens stora bok kommer att kunna läsas av varje man och kvinna – vi pratar om mänsklighetens språng från nödvändighetens rike till den verkliga frihetens rike. Det är det som vi kämpar för. Det är det enda mål som är värt att kämpa och göra uppoffringar för, i detta kritiska skede för människans historia.”


In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna