Marxistiska Studenter: “Bästa höstoffensiven hittills”

För Revolution och Marxistiska Studenter är höstterminsstart lika med höstoffensiv: en energisk kampanj för att nå ut till studenter och gymnasieungdomar. Redan ett par veckor in är våra aktiva medlemmar överens om resultatet: detta är den bästa höstoffensiven hittills.

Stockholm, Lund, Malmö, Göteborg, Umeå, Karlstad, Växjö, Halmstad. Har du deltagit på någon av universitetens välkomstmässor de senaste veckorna, är chansen stor att du träffat på oss. Vårt budskap? Organisera dig, och hjälp oss förbereda för en socialistisk världsrevolution!

Vi har pratat med hundratals och åter hundratals: på campus, på gymnasier, på våra möten, och på gator och torg. Och det finns inget tvivel om att vårt budskap går hem hos många – fler än någonsin. 400 personer har redan skrivit upp sig på våra intresselistor, och i Stockholm, Lund, Göteborg och Umeå har kamraterna redan sålt slut på det senaste numret av Revolution.

Tusentals affischer har satts upp över hela landet, och i alla stora städer har vi hållit flera bokbord i veckan. Dussintals personer, som fått nog av decennier av högerpolitik, besökte våra möten om Valet 2022: Sverige behöver en revolution.

Fler och fler håller med om vår slutsats: lösningen på fattigdomen, förtryck och klimatförändringar, stavas kapitalismens avskaffande. Som Peter Möller, aktiv i Marxistiska Studenter Umeå, förklarade i ett tal på deras lokala valvaka:

“Ett stridbart vänsteralternativ skulle ha ställt upp med ett verkligt socialistiskt program: 300 000 nya jobb i offentlig sektor, sex timmars arbetsdag, en verklig klimatomställning, förstatligande av de största företagen och bankerna – och organiserat arbetarklassen för något större, för verkliga förbättringar, för socialism, ett samhälle där du tillåts vara människa.”

Antirasistisk kamp

Veckan efter valet deltog Revolution och Marxistiska Studenter på antirasistiska demonstrationer i Malmö, Göteborg och Stockholm. I samtliga städer vittnar kamraterna om en mer radikal stämning än tidigare.

Manifestationen på Möllevångstorget samlade ett par tusen personer. I sitt tal under manifestationen förklarade Sofia Staaf, aktiv i Malmö/Lund:

“Man kan inte ha kapitalism utan rasism. 

Borgarklassen vill skylla alla samhällsproblemen på invandringen. Aldrig på de rika som berikar sig på vårt arbete.

Det här är deras metod för att splittra arbetarklassen. De använder gärna rasism, sexism och förtryck för att ställa arbetare mot varandra. Men sanningen är att vi behöver inte dem, det är dem som behöver oss.”

Vid flera tillfällen avbröts talet av rungande applåder, och efter talet kom många fram för att diskutera med oss. “Jag kände mig deprimerad av valresultatet, men efter ert tal känner jag mig hoppfull!”, förklarade en demonstrant. 

Studera – Kämpa – Organisera

Det är unga och arbetare som kommer att leda den framtida socialistiska revolutionen, och därför gör vi allt vi kan för att organisera de som redan nu dragit revolutionära slutsatser. Om revolutionen ska lyckas, måste revolutionärer delta i den kamp som uppstår, organisera, och beväpna sig med marxismens idéer.

Bland de vi träffar märks en växande törst efter revolutionär teori. “Vårt teoretiska magasin, **Till marxismens försvar**, har blivit superpopulärt – inte minst nummer 37 som handlar om behovet av ett revolutionärt ledarskap,” berättar Sanna Sahlin, aktiv i Malmö/Lund.

Som ett led i byggandet av marxismens styrkor, är vårt mål att få så många som möjligt av de vi möter att delta på vår studiehelg Marxism 2022. Detta unika evenemang, som äger rum 12–13 november på Stockholms Universitet, är höstens viktigaste helg för marxister i Sverige. Om du funderat på att organisera dig, och vill träffa marxister från hela landet – anmäl dig till Marxism 2022!


Sebastian Ingvarsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,165FansGilla
2,330FöljareFölj
1,121FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna