Kapitalismen kan inte lösa arbetslösheten i förorterna

Enligt SCB:s siffror från mars var arbetslösheten mer än tre gånger så hög i de områden polisen beskriver som särskilt utsatta, jämfört med resten av landet. Sammantaget var arbetslösheten 22,6 procent. Motsvarande siffra för hela landet var 7 procent.

Till tidningen Arbetet vittnar flera kvinnor och unga med invandrarbakgrund om att de längtar efter att få komma in i arbetslivet. En av kvinnorna som Arbetet intervjuat berättar om att hon tidigare har arbetat på en förskola, men att hon fick sparken när anställningsstödet tog slut. Idag lever hon på socialbidrag. Hon söker jobb efter jobb, men saknar de nödvändiga betygen.

För de som kan hitta arbete visar en rapport från IFAU att utrikesfödda och deras barn har lägre bruttolön och disponibel inkomst än resten av befolkningen. Invandrare är överrepresenterade i låglöneyrken och andelen arbetslösa är högre än befolkningen i stort, oavsett utbildning.

Det kapitalistiska systemet har ställt upp en rad olika hinder som gör det omöjligt för ett helt skikt av arbetarklassen att ta sig ur fattigdom. Och värre kommer det bli. Med en trolig högerregering att vänta kommer det komma fler attacker mot de allra fattigaste. Sänkta bidrag för att ”det ska löna sig att arbeta” kombinerat med lägre löner för att ”sänka trösklarna in i arbetslivet” är det huvudsakliga innehållet i högerns så kallade arbetslinje.

Denna politik ledde inte till fler jobb under alliansregeringarna 2006–2014, och kommer inte att göra det nu heller. Den enda effekten kommer att vara större vinster åt de kapitalister som staten hjälper att pressa ned arbetarnas löner för. Detta samtidigt som den rasistiska hetsen trappas upp under Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Buschs regim.

Dagens kapitalism är oförmögen att skapa full sysselsättning. Det är ett av många tecken på vilket sjukt system kapitalismen är idag att det finns både arbetslöshet och arbetskraftsbrist. Kapitalismen har satt upp tusen olika hinder för de som är arbetslösa att kunna kvalificera sig för de yrken där det råder brist. Den extrema rasistiska diskrimineringen är ett av dessa hinder. Nedmonteringen av välfärden och en allt mer segregerad skola är ett annat. Enda sättet att kämpa tillbaka mot högern och rasismen är med klasskamp, solidaritet och socialism. Endast under socialismen kan vi garantera alla ett värdigt jobb med en bra lön.

Elias Olsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,171FansGilla
2,220FöljareFölj
743FöljareFölj
2,021FöljareFölj
677PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna