Marxistarkiv.se har dragit igång en matnyttig temasida där de publicerar dokument från och artiklar och böcker om den ryska revolutionen 1917. Alla analyser som finns representerade på sidan ligger inte nödvändigtvis i linje med vad vi skulle skriva själva, men särskilt det historiska materialet är av uppenbart värde för marxister.
I år är det 100 år sedan den ryska revolutionen ägde rum, en händelse som skakade om hela världen och som fick djupgående återverkningar på 1900-talets historia. Den inledde en epok av omvälvningar som ryckte loss en stor del av mänskligheten ur kapitalismens grepp: Östeuropa (efter 2:a världskriget), Kina, Nordkorea, Indokina och Kuba.
Tyvärr ledde inte dessa revolutioner till den mänskliga frigörelse som de socialistiska pionjärerna hade hoppats på och kämpat för. Revolutionerna urartade och i slutet av det föregående århundradet hade Sovjetunionen brutit samman och kapitalismen återupprättats i många av de länderna.
Hur det kunde gå så illa är givetvis mycket viktigt att förstå och det finns mycket att säga om den saken, men just nu, år 2017, då bör vi ta en närmare titt på den ryska revolutionen, som inledde denna epok, hur revolutionen gick till, vilka samhälleliga krafter som verkade osv. Ty de idéer som formade den socialistiska Oktoberberrevolutionen, har fortfarande relevans.
Vid sidan av de ekonomiska, sociala och politiska problem som fanns redan 1917 – ekonomisk ojämlikhet och utsugning, ekonomiska kriser, social misär, diktatur och krig – har vi idag även en klimat- och miljökris som riskerar att göra slut på förutsättningarna för liv överhuvudtaget. Det enda som kan bryta denna utveckling är en omvälvning som förmår bryta profitintresset som främsta drivkraft för utveckling, och som kan sätta in samhällets samlade resurserer för att kollektivt lösa de problem som vi står inför, dvs en socialistisk omdaning av samhället.
Alltså riktar vi blickarna mot den ryska revolutionen. Marxistarkivet har sedan i somras öppnat en speciell avdelning som handlar om Ryska revolutionen 1917. Direktlänk:
http://marxistarkiv.se/sovjet/ryrev-100-ar.html
På denna sida publiceras dokument, ögonvittnesskildringar, historiska arbeten, bokrecensioner m m som vi anser vara relevanta i sammanhanget – och detta kommer att fortsätta under hela hösten. Det mesta är nytt, såtillvida att det inte funnits på nätet tidigare (mycket är också nyöversatt). Men samtidigt bör vi peka på att det även sedan tidigare finns en specialavdelning om ryska revolutionen på marxistarkivet – för att komma åt de (äldre) texterna kan du använda länken till den avdelningen som finns i början av webbsidan.
Här följer några exempel på texter som finns på webbsidan Ryska revolutionen 1917:
Alexander Rabinowitch: Bolsjevikerna kommer till makten. Detta är en mycket väldokumenterad, insiktsfull och levande beskrivning av den ryska revolutionen. Denna viktiga bok, som fått mycket goda recensioner har tidigare inte funnits på svenska, utan har översatts speciellt för marxistarkivet.
Lästips. Här får vänsterprofiler ge sina förslag på vilka böcker som de vill rekommendera till läsning. Här kan den intresserade som vill tränga djupare in i ämnet få en hel del uppslag. Bland de som finns med i denna avdelning kan nämnas Tariq Ali.
Ryska revolutionen i borgerlig tappning. Här finns recensioner och texter som handlar om hur dagens borgerliga historiker behandlar den ryska revolutionen. Bland texterna i den avdelningen bör nämnas Chris Ninehams artikel om ett TV-framträdande som den brittiska historikern Orlando Figes gjorde i BBC i våras och där han framförde de vanligaste reaktionära argumenten mot Oktoberrevolutionen.
Och så allra sist: Du som är intresserad av den ryska revolutionen rekommenderas att regelbundet (t ex en gång i veckan) ta en titt på:
http://marxistarkiv.se/sovjet/ryrev-100-ar.html
Eftersom det fortlöpande kommer att läggas ut nytt material.
Alternativt kan du gå till sidan med ”Senaste nytt”, som innehåller alla nyheter (i datumordning):
http://marxistarkiv.se/klassiker/visa_nya.php
För en höst i den ryska revolutionens tecken!