Marxism 2020: “Kom med oss i kampen!”

”Optimism och kämparglöd”, ”givande och ögonöppnande”, och ”jag är så arg över att jag inte lärt mig detta tidigare”, var några av deltagarnas omdömen. I helgen samlades över 140 revolutionärer från hela Sverige för Revolutions onlinestudiehelg Marxism 2020.

”Borgarklassen blir allt mer smärtsamt medvetna om att krisen bereder vägen för revolution”, förklarade Niklas Albin Svensson i sin inledning till fredagskvällens pass Kris och revolution. Redan den ekonomiska krisen 2008–2009 orsakade en våg av uppror, generalstrejker, massdemonstrationer och revolutioner över hela världen, påpekade han. Revolutionerna i Sudan, Chile och Ecuador förra året, samt de oerhörda protesterna mot polisvåld och rasism i USA i våras, är bara några exempel. Men detta är bara början.

Som John Gordon konstaterade i ett inlägg om situationen i USA:

”För många kommer det snart bli uppenbart att Biden bara representerar samma gamla ruttna system som förde USA in i krisen från första början. Den enorma Black Lives Matter-rörelsen – där hela tio procent av den amerikanska befolkningen deltog – är bara en försmak på den kamp vi kommer se framöver. Vi har också sett strejker, en massiv uppslutning bakom Sanders välfärdsreformer, och mer än hälften av landets unga säger sig nu föredra socialism över kapitalism. Det finns en bas för ett nytt, kämpande socialistiskt arbetarparti i USA – och ett sådant kommer att förändra hela situationen.”

Denna revolutionära optimism skiljer sig på ett påfallande sätt från pessimismen i samhället i övrigt.

”När man bara läser de vanliga nyheterna blir man lätt cynisk och deppar ner sig. Men med den här helgen känner jag riktig kämparglöd, att det går att göra något. Man får ett stort förtroende för marxismen”, kommenterade en deltagare.

Lördagens första pass tillägnades Engels 200-årsdag och handlade om hans liv och ideér. Stefan Kangas som introducerade ämnet förklarade vikten av den vetenskapliga socialismen: marxismen och Friedrich Engels avgörande roll i utvecklandet av den. Han poängterade särskilt vikten av arbetarklassens styrka.

”När arbetare strejkar så står hela samhället stilla, vilket ger arbetarklassen en otrolig makt, som ingen annan samhällsgrupp besitter. Kapitalismen skapar därigenom inte bara enorma produktivkrafter, utan i arbetarklassen också systemets egen dödgrävare.”

Dagen fortsatte med parallella pass, där ett var på temat Kampen mot förtryck: från Stonewall till kommersialiseringen av Pride, där Elsa Rohlén talade om hur kapitalismen tjänar på förtryck genom att ställa arbetare mot varandra och därmed splittra kampen och effektivt flytta fokus från sina egna brister. Hon poängterade att arbetarklassen bara kan lita på sin egen styrka i kampen mot förtryck:

”Förstår man inte att förtrycket är rotat i systemet så tror man att kapitalister kan vara progressiva, eftersom man inte förstår att de har ett intresse av att upprätthålla förtrycket och klassamhället. Numera har de börjat plocka upp prideflaggan och låtsas som att de står för allas lika värde, men de kommer aldrig att plocka upp hammaren och skäran.”

De andra passen handlade om kvinnoförtryckets ursprung, marxism och modern naturvetenskap samt skillnaden mellan marxism och anarkism.

Den svenska borgarklassen har en lång blodig och förtryckande historia, som döljs i den officiella historieskrivningen. Under söndagens första pass – Rasbiologi, arbetsläger och hets mot flyktingar: Den svenska rasismens historia – visade Fredrik Albin Svensson hur rasismen uppstått med kapitalismen och konsekvent utnyttjats av borgarklassen. Han poängterade särskilt vikten av att arbetarrörelsen tar strid mot rasismen idag:

”Ur högerns och borgarklassens synpunkt är invandring en fråga om hur de bäst höjer sina vinster och splittrar arbetarklassen. Arbetarklassens enda sätt att kämpa tillbaka är genom enhet och solidaritet. Det enda sättet att uppnå det är att kräva alla invandrares rätt att stanna med fullständiga rättigheter – och slåss för bättre villkor för alla. Kostar det? Då ska borgarklassen och den svenska imperialismen betala.”

Flera deltagare uttryckte sin ilska över att Sveriges verkliga rasistiska historia gömts undan. Särskilt chockade var många över att Sverige stått för upp till 40 procent av nazitysklands järnmalm, att man låtit nazisterna transportera över 2,1 miljoner soldater på svenska järnvägar – och att man fängslade och internerade de som försökte kämpa tillbaka. Men det är viktigt att förstå att detta samtidigt var en klassfråga: där borgarklassen, högern och kungahuset stått för samarbete med nazisterna, medan vänstern och kommunisterna tog strid.

Under passet om kampen mot fascismen poängterade Ylva Vinberg att det inte var en tillfällighet att det var just borgarklassen som ville samarbeta med fascisterna. Hon tog exemplet Winston Churchill, som många gånger uttalade sig positivt om fascismen. ”Om jag vore italienare, är jag säker på att jag helhjärtat skulle stöttat dig från början till slut i din framgångsrika kamp mot leninismens bestialiska aptit och passion”, sa Churchill exempelvis vid ett besök i Italien 1927.

Fascismen fungerade som borgarklassens sista försvar mot den socialistiska revolutionen – ett sätt att förinta arbetarrörelsen fullständigt. Därför är det bara arbetarklassen som kan ta striden mot den, och det är bara genom att avskaffa kapitalismen som man kan avskaffa fascismen en gång för alla.

Men hur ska vi krossa kapitalismen? Detta stod i fokus för passet Bolsjevikerna: partiet som krossade kapitalismen. Niki Brodin Larsson förklarade i sin inledning att det är ett sådant parti som saknas idag:

”Idag håller miljontals arbetare och unga världen över på att dra slutsatsen att det nuvarande systemet är genomruttet. Det kan inte erbjuda en skälig levnadsstandard, jobb, utbildning eller ens mat på bordet för många. Kapitalismen kan inte erbjuda dem en verklig framtid, och vi kommer att se fler utbrott av masskamp och revolutioner. Det enda som saknas är ett nytt Bolsjevikparti – och det kamrater, är det vår uppgift att förbereda.”

Helgen präglades av entusiasm och övertygelse om möjligheterna att göra slut på den ruttna kapitalismen en gång för alla. Detta visades inte minst under insamlingen. Totalt samlades 132 000 kronor in till byggandet av den Internationella Marxistiska Tendensen, i Sverige och internationellt. Det visar svart på vitt kampviljan och beslutsamheten att bygga marxismens styrkor.

I sin avslutning framhöll Ylva Vinberg att det bara finns ett sätt att uppnå en framtid värd namnet – genom att avskaffa kapitalismen.

”Vi kan göra det, vi måste göra det. Världen brinner, kapitalismen hotar mänsklighetens framtida existens om den tillåts fortsätta existera. Mänsklighetens framtid kommer avgöras av vad vi bestämmer oss för att lägga vår tid och kraft på idag. Så kom med oss i kampen. I kampen för störtandet av världskapitalismen och för en socialism i vår livstid.”

Vill du veta mer om Revolution och IMT, och eventuellt organisera dig? Klicka här.

Emelie Alatalo

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,123FansGilla
2,571FöljareFölj
1,340FöljareFölj
2,185FöljareFölj
754PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna