Lyckat 1 maj från Piteå till Malmö

Årets 1 maj firande blev mycket lyckat trots dåligt väder på många orter. I flera städer var det rekordmånga som deltog i Vänsterpartiets demonstrationståg. Avanti såldes i ett flertal av dessa demonstrationer, nedan följer rapporter från några av dessa. Det särskilda 1 maj-numret hade framsidan: ”Sverige behöver en revolution! – För ett socialistiskt svar”. Rapporterna nedan visar att denna paroll har mottagits entusiastiskt, och bekräftar det faktum att fler och fler söker en revolutionär utväg ur krisen.

Stockholm – 15 000

Vänsterpartiets stora 1 maj-firande i Stockholm samlade trots kyla och duggregn 15 000 deltagare, alltså lika många som förra året fastän det då var strålande sol och riktig vårvärme. Stämningen var god och slagorden skreks engagerat under hela den långa marschen från ett fullpackat Medborgarplatsen till ett lika fullt Kungsträdgården. Populärast var slagorden om rasism och asylpolitik – ett tecken på hur frågan organiserat och engagerat många det senaste året, och naturligtvis gamla klassiker som ”Stoppa borgarna i papperskorgarna” och ”Internationell solidaritet – arbetarklassens kampenhet!”

Parollen för årets 1 maj-firande var densamma som förra året ”Inte till salu”. Avanti var naturligtvis på plats med bokbord och tidningsförsäljare vid både start och slutdestination och nådde ut till många intresserade. Vi diskuterade, delade flygblad samt sålde tiotals tidningar och böcker. De allra flesta vi hade kontakt med var trevliga och intresserade, och även om tanken på revolution just nu verkade svårtänkbar för vissa så var alltfler öppna för idén, ett tydligt tecken på att illusionerna i kapitalismen börjar att flagna hos allt fler.

Göteborg – 5 000

1 maj i Göteborg bjöd på både sol och en hel del regn, men ändå samlades cirka 5000 personer i Vänsterpartiets första maj-tåg under parollen ”6 timmars arbetsdag – 8 timmars lön”. Avanti hade 12 säljare närvarande som delade ut 500 flygblad samt sålde 104 tidningar. Dessutom såldes många böcker, pamfletter och teoretiska magasin vid bokbord både på Järntorget och på Gustav Adolfs torg.

Rubriken ”Sverige behöver en revolution” möttes med stor entusiasm, särskilt bland unga. Många hurrade, gjorde tummen upp och glada miner när de såg vad som stod på framsidan, även om inte alla självklart köpte tidningen. En paroll som uppenbarligen många kan hålla med om!

Malmö – 5 600

1 maj i Malmö var en av de varmaste och soligaste dagarna såhär långt detta året, stämningen kunde bara vara god. Förra året slogs det rekord med 5000 deltagare i Vänsterpartiets första maj-tåg i samband med händelserna kring nazistattacken och det faktum att valår normalt lockar fler demonstranter. Trots detta slog Malmö rekord i år igen med 5 600 Malmöbor som gick i Vänsterpartiets tåg som även inkluderade lokala fackavdelningar och Socialistiska partiet. Syndikalisternas firande drog 1000 deltagare medan Socialdemokraterna fick ihop 2000 demonstranter.

På den stora demonstrationen inkluderade slagorden förutom de vanligaste slagorden om antirasism och internationell arbetarsolidaritet slagord om solidaritet med EU-medborgare, att ingen mer ska dö i medelhavet samt kritik mot regionstyrelsen för långa sjukvårdsköer.

Uppsala – 1 150

Ett obevekligt regnväder till trots, gick 1 150 personer i Vänsterpartiets tåg i Uppsala i år. Precis som året innan var vi större än alla övriga första maj-tåg tillsammans. Det utropades till och med från talarstolen att Socialdemokraterna hade ställt in sitt tåg på grund av vädret, även om det senare visade sig vara en överdrift. Ingen hade sett dem eftersom de inte samlat mer än ett par hundra.

Jonas Sjöstedt var huvudtalaren. Det rådde en respektfull tystnad när han pratade, som avbröts av applåder. Men Slottsbacken, som var platsen för talet, jublade när han sågade regeringen för deras kompromisser. Man hörde människor skrika ”Bra!” ”Helt rätt!” Under hela tiden gick Avanti, som dagen till ära hade fyllt en kundvagn med flygblad, marxistisk litteratur och Avanti-tidningar, runt och diskuterade med människor. Tidningens huvudrubrik – Sverige behöver en revolution – möttes av entusiasm från många. Andra var mer försiktiga och frågade ”Vilken slags revolution?” Vi svarade ”En socialistisk revolution!”

Piteå – 200

Som traditionen bjuder firade Vänsterpartiet 1 maj på café Krokodil i Piteå. Som vanligt var det ett välbesökt evenemang, med få tomma stolar. Uppslutningen var dock sämre än tidigare år, då det ofta varit så fullt att vissa varit tvungna att stå. Det var i år betydligt färre ungdomar närvarande och även färre arbetare – framför allt saknades det stora gänget busschaufförer som brukar vara trogna deltagare.

LO:s och Socialdemokraternas demonstrationståg hade senarelagts till eftermiddagen – efter Vänsterpartiets möte. Tidigare år har Ung Vänster varit pådrivande för att partiet ska gå med i tåget, vilket varit framgångsrikt. Förra årets tåg slog rekord, och vänstergruppen var väldigt stor. Men på grund av att tåget var direkt efter Vänsterpartimötet i år var dock uppslutningen låg från vänstern.

Men under mötet höll Johan Nystedt från Avanti tal för Ung Vänsters räkning. I talet poängterades att vi nu gått in i den mest revolutionära perioden i mänsklighetens historia. Den kapitalistiska krisen har avslöjat systemets oförmåga att tillgodose människors behov, vilket skapat politiska kriser och proteströrelser världen över. Vänstern måste skaka av sig sin nervositet och pessimism, bryta med reformismen och börja kämpa för ett revolutionärt, socialistiskt alternativ. Detta tal togs väl emot av många deltagare, som uppenbarligen höll med.

Helsingborg – 100

Avanti deltog i Vänsterpartiets Helsingborgs arrangemang på 1 maj. Dagen startades med en samling på Stortorget som samlade runt 100 personer. Samlingen formerade ett demonstrationståg som sedan marscherade genom staden i söderriktning mot Gustav Adolfs torg och Folkets hus där Vänsterpartiet har sin lokal.

Deltagare bjöds in i stora A-salen för att fika och lyssna på tal och musik. Olika föreningar hade bjudits in till arrangemanget och Avanti hade också ett bokbord. Trots den mindre skalan på arrangemanget var det bra stämning och stort intresse för vårt bokbord där vi sålde 11 tidningar, ett teoretiskt magasin och fyra böcker samt fick två nya prenumeranter till tidningen. En lyckad dag för socialismen!

Foto: Gabriel AnderssonFoto: Gabriel Andersson, 1 maj GöteborgFoto: Gabriel Andersson, 1 maj Göteborg1 maj Helsingborg. Foto: Jennie Fryksäter

Avanti

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,167FansGilla
2,326FöljareFölj
1,110FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna