Lyckad start för Marxistiska Studenter i Göteborg

Torsdag den 4 september höll Marxistiska Studenter Göteborg sitt första möte på den samhälleliga institutionen i Göteborg. Ett tjugotal intresserade samlades och lyssnade till Stefan Kangas som inledde kvällen med den brinnande frågan: Hade Marx rätt?

Han pratade om det ekonomiska tillståndet i världen med krisen som gång på gång skakat om världen sedan 2008. Även de finansiella institutionerna börjar nu erkänna kapitalismens tillkortakommanden, erkänna den tillbakagång som nu är i full effekt. OECD spår att det kommer ta upp till femtio år innan vi kan se en uppgång inom världsekonomin. Det innebär femtio år av konstanta attacker på arbetarklassens rättigheter och löner, nedskärningar inom den offentliga sektorn och nedmontering av samhället. Allt detta är en naturlig konsekvens av de inneboende motsättningarna inom kapitalismen som under perioder utlöser väldiga överproduktionskriser, något som Marx förklarade redan på 1800-talet.

Det som vi ser idag; den allt mer monopoliserade ekonomin och koncentrationen av kapital hos en liten minoritet; en koncentration som är så extrem att välgörenhetsinstitutet Oxfam uppskattar att de 85 rikaste personerna i världen äger lika mycket som halva jordens befolkning, detta beskrev Marx och Engels som en ofrånkomlig utveckling redan i Kommunistiska Manifestet.

Det talades också om vad vi kan lära oss av den Arabiska revolutionen och de utbrott av kamp som vi sett på alla kontinenter sedan 2011 – den klasskamp som sker på daglig basis över hela världen och de möjligheter och utmaningar som finns i att organisera arbetarklassen i kampen för socialism. Om det fanns revolutionära masspartier i de länder som står på gränsen till en öppet revolutionär situation skulle arbetarklassen i dessa länder kunna ta makten idag. Överallt kan vi se bevis på marxismens relevans idag – på att Marx hade rätt.

Efter föredraget följde en öppen diskussion där fördjupningar inom alla tänkbara frågor tog plats. Som helhet var det en mycket godartad start inför höstens kommande möten som kommer att ta sin plats varje torsdag från klockan 18 på “Sprängkullen” i Göteborg.

Simon Hedelin

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,325FöljareFölj
1,114FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna