Lyckad start för Marxistiska Studenter

På fler platser än någonsin drog Marxistiska Studenter igång hösten. För första gången höll vi möten i bland annat Lund och Helsingborg, men också på Södertörn i Stockholm. Det finns ett enormt och växande intresse för revolutionära idéer, som märks i det positiva gensvaret. Nedan följer några rapporter från runtom i landet.

Marxistiska Studenter Stockholms universitet

Marxistiska Studenter StockholmMarxistiska Studenter i Stockholm höll terminens första möte redan en vecka efter skolstart, ”Marx hade rätt”, som handlade om kapitalismens kris och den socialistiska utvägen. Intresset var oerhört stort, med 45 personer närvarande, och i sin inledning förklarade Ylva Vinberg att marxismen otaliga gånger dödförklarats, men att dess idéer nu är mer relevanta än någonsin. Bara 8 människor äger nu mer än den fattigaste hälften av jordens befolkning enligt Oxfam, men det finns ett alternativ – en socialistisk revolution. Diskussionen handlade framförallt om den potential för teknologisk utveckling som frigörs i och med socialismen.

Marxistiska Studenter Stockholms universitet har öppna möten på onsdagar kl. 18:00.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Stockholms universitet här.

Marxistiska Studenter Södertörn

Marxistiska Studenter SödertörnMarxistiska Studenter i Stockholm har nu startat även på Södertörns högskola där det första mötet hölls på temat ”Marx hade rätt”. Det var 13 som deltog, och många fler har redan uttryckt intresse för att komma på det andra mötet. Alla nödvändiga namnunderskrifter har samlats in för att starta en officiell kårförening på högskolan. Efter det första lyckade mötet kommer nu fler att hållas under hösten – härnäst på temat revolutionär kvinnokamp!

Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Södertörn här.

Marxistiska Studenter Göteborg

Marxistiska Studenter HumanistenEfter att först ha organiserat ett möte till den venezuelanska revolutionens försvar med ett 60-tal deltagande, satte Marxistiska Studenter Göteborg igång höstterminen med två möten på temat ”Vad är marxism?”. Först ut var Humanisten och senare Campus Haga, med 10–15 närvarande på varje möte. Fredrik Albin Svensson konstaterade i sin inledning att mer än hälften av alla europeer mellan 18–34 år enligt en EU-undersökning nu säger att de skulle delta aktivt i ett storskaligt uppror mot de som har makten, om de fick chansen. Detta är en grundläggande förändring i miljontals unga människors politiska medvetande, till följd av kapitalismens kris. Detta är en av de saker som bereder vägen för en kommande revolution. Det är marxismens uppgift att förbereda den.

Marxistiska Studenter Humanisten har möten på onsdagar kl. 18 på Humanisten.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Humanisten här.

Marxistiska Studenter Campus Haga har möten på torsdagar kl. 18 på Campus Haga.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Campus Haga här.

Marxistiska Studenter Umeå

Marxistiska Studenter UmeåTorsdag den 7 september drog Marxistiska Studenter igång sina möten för hösten och det första ämnet för terminen var ”Vad är marxism?”. Stefan Kangas beskrev under sin inledning hur kapitalet allt mer koncentreras i färre och färre händer, men också varför kapitalismen hamnar i kris, och hur arbetarklassen inte bara kan utmana borgarklassen utan också störta kapitalismen. Diskussionen handlade om varför kapitalismen hamnar i kris, nedskärningarna i Sverige idag, och hur det socialistiska alternativet ser ut.

Under september anordnar Marxistiska Studenter Umeå möten varje torsdag klockan 18.00.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Umeå här.

Marxistiska Studenter Lund

Måndag den 4 september höll Marxistiska Studenter Lunds Universitet sitt första möte någonsin. Inbjuden talare var Fredrik Albin Svensson, från tidningen Revolutions redaktion, som talade på temat ”Vad är marxism?”. Närmare 40 nyfikna, diskussionssugna och taggade personer närvarade på mötet.

Marxistiska Studenter LundI sin inledning förklarade Fredrik hur marxismens teori kan tillämpas på samhället idag, både i Sverige och i andra länder. Den politiska utvecklingen, klasskampen och den globala krisens verkningar kan bara förstås med hjälp av den dialektiska materialismen, som bland annat förklarar att människor lär sig av sina erfarenheter. Under en epok av kapitalistisk kris, är dessa erfarenheter nedskärningar, en sjunkande levnadsstandard och politiskt kaos, som efterhand tvingar allt fler att dra revolutionära slutsatser.

Mötet följs upp av en studiecirkel på Kommunistiska Manifestet, varje måndag kl 18.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Lund här.

Marxistiska Studenter Helsingborg

Marxistiska Studenter HelsingborgDagen efter mötet i Lund startade ett 20-tal personer upp Marxistiska Studenter Campus Helsingborg, med möte på samma tema – ”Vad är marxism?”.

Mötet följs upp av en studiecirkel på Kommunistiska Manifestet, varje torsdag kl 18.
Gå med i Facebookgruppen för Marxistiska Studenter Campus Helsingborg här.

 

 

Bokbord Campus Haga GöteborgBokbord Södertörn

Bokbord utanför SödertörnBokbord Steg

Vill du veta mer om Marxistiska Studenter eller gå med? Kontakta info@marxist.se.

Marxistiska Studenter

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna