Abort är en rättighet: Rees-Mogg en relik

Torypolitikern och ärkereaktionären Jacob Rees-Mogg, som kan komma att bli ny partiledare för Torypartiet, är motståndare till abort under alla omständigheter och utan undantag.

Det är häpnadsväckande att abort fortfarande ett ämne som hela tiden avhandlas i den politiska debatten – nästan hundra år efter att Sovjetryssland 1920 blev det första landet i världen att helt legalisera abort.

Det är inte bara i Storbritannien som barbariska reliker som Rees-Mogg existerar. I januari i år fick en bild där Trumps administration återinför det globala stoppet för stöd till organisationer med abort stor spridning över nätet. Denna regel innebär att en utländsk organisation som ens nämner ordet abort, kommer att få se alla möjligheter till finansiering från USA försvinna. Genom detta tog Trump bort läkares rättigheter att tala öppet med patienter i nöd.

Abort borde oavsett anledningarna vara gratis och lagligt i alla länder och för alla. Det är en grundläggande demokratisk rättighet. Att tvinga någon att mot sin vilja gå igenom nio månaders graviditet är sadistiskt och grymt – någonting som det kapitalistiska systemet varken är obekvämt med eller främmande inför.

Oavsett vad, fungerar det inte att begränsa eller förbjuda abort. Fler aborter genomförs i länder där det är olagligt. Att kunna göra abort gratis och utan att dömas för det reducerar antalet aborter, jämfört med att förbjuda dem. Vi borde finansiera mer sjukvård och utbildning, inte mindre.

Varför är abort fortfarande ett ämne som debatteras? Eftersom några av de mest bakåtsträvande, reaktionära, vidriga delarna av den härskande klassen fortfarande ser en möjlighet att splittra arbetarklassen genom att utnyttja de hycklande ”traditionella” eller religiösa värderingarna.

Jacob Rees-Mogg personifierar just sådant hyckleri. Han sade nyligen att ”livet är heligt, och börjar vid befruktningen… och abort är moraliskt oförsvarbart”. Så hur känner då denna härförare för det mänskliga livets sak, från foster till åldringar, inför krig? Man borde kunna anta att han hatar krig.

Märkligt då att han i parlamentet genomgående röstat för att brittiska trupper ska delta i strid utomlands. Han röstade för ett stöd till den fortsatta inblandningen av brittiska trupper i Afghanistan. Han röstade också konsekvent för att ersätta Trident med ett nytt kärnvapensystem, och 2016 röstade han mot att göra en utredning om Irakkriget.

Nästa gång du möter en abortmotståndare, fråga om deras ställningstagande ”för livet” också utsträcker sig till irakier, afghaner, eller vem som helst som råkar befinna sig på fel sida av imperialisternas vapen.

Vi får inte låta dessa reaktionära hycklare splittra oss genom att tillåta dem att låtsas som att de står för ett alternativ till det rådande etablissemanget. De har alla samma agenda – från Trump till Rees-Mogg. De försvarar det kapitalistiska systemet. De försvarar den exploatering och de förtryck som det innebär. Om vi som arbetarklass förenar oss kan vi slå tillbaka mot de rika och mäktiga med ett faktiskt alternativ till etablissemanget. Vi kan stoppa dem från att exploatera och förtrycka oss. Vi kan till sist ta makten över våra egna kroppar, våra egna liv och våra egna öden.

Sarah Taylor

Daniel Morley

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,422FöljareFölj
1,210FöljareFölj
2,021FöljareFölj
711PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna