LO:s rapport Makteliten: Så mycket har ojämlikheten ökat

En vd tjänar 80 gånger mer än en städare, 67 gånger mer än en sjuksköterska och 60 gånger mer än en industriarbetare. I undersökningen Makteliten kartlägger LO inkomstskillnaderna mellan vd:ar, politiker, höga tjänstemän och arbetare.

1980 gick det tio industriarbetarlöner på en vd-lön. Nu är den siffran sex gånger större. På en dag tjänar en vd för ett av Sveriges 50 största företag i genomsnitt nästan tre gånger så mycket som en industriarbetare tjänar på en hel månad. Klyftorna är avgrundsdjupa mellan vanliga arbetare och borgarklassen. En vd behöver arbeta drygt två timmar för att tjäna vad en städare, taxichaufför eller servitör tjänar på en månad. ”Ackumulationen av rikedom vid den ena polen betyder alltså ackumulation av elände, arbetsbörda, slaveri … vid motpolen”, som Marx påpekade i Kapitalet.

Samtidigt har SCB släppt en rapport som visar att andelen under fattigdomsgränsen för första gången steg över 15 procent under 2019. Sedan dess har arbetslösheten stigit till nio procent, och inom hotell- och restaurangbranschen har antalet som går på a-kassa ökat med 83 procent under 2020. Detta inkluderar dock inte alla timanställda som fått nästan alla sina timmar indragna, eller de som drabbats av sjukskrivningar i exempelvis långstidscovid. Siffran på antalet fattiga kommer utan tvivel att slå ytterligare rekord när rapporten släpps för 2020.

Men 2020 har inte varit ett dåligt år för alla. H&M:s ägare Stefan Persson ökade sin förmögenhet med 3,4 miljarder dollar, Melker Schörling med 3,3 miljarder, Rausing med över 2 miljarder och så vidare. De drar nytta av att aktiemarknaden ständigt slår nya rekord, till följd av statens rekordgåvor till storföretagen. Wallenbergs Investor steg under året med 17 procent, vilket innebär att familjens kapital i bara det företaget nu uppgår till ofantliga 106 miljarder kronor.

Sådan är kapitalismens logik. Systemets djupa kris innebär bara att klyftorna växer mer, när de rika vältrar över bördan på de fattiga. För att ta strid mot ojämlikheten måste vi ta strid mot hela det ruttna kapitalistiska systemet, för en rationell och demokratisk planekonomi som säkerställer alla människors framtid i stället för att tjäna de rikaste!

Joseph Stameus

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,173FansGilla
2,232FöljareFölj
809FöljareFölj
2,021FöljareFölj
680PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna