Coronaviruset och kapitalismens världskris

Imorgon kommer Alan Woods (redaktör för marxist.com) delta i en livesändning, där han kommer att diskutera den pågående COVID-19-pandemin och den största krisen i kapitalismens historia.

Livesändningen börjar kl 18:00 och kommer sändas från marxist.com, på YouTube och Facebook.

Coronavirusutbrottet har utdelat ett hårt slag mot världsekonomin och den politiska situationen. Ledarna i de flesta länder bagatelliserade ursprungligen allvaret i situationen i ett försök att hålla igång industrin, men försöker nu desperat stabilisera situationen för att undvika social oro.

De bryter mot alla sina egna regler i processen: garanterar löner, tar vissa industrier under statlig kontroll och spenderar enorma summor pengar för att hålla systemet flytande. De kommer att försöka dra tillbaka dessa kortsiktiga lösningar och investeringar när dammet lagt sig, och låta arbetarklassen betala för det i form av nedskärningar och åtstramningar, men borgarklassen kommer att märka att det inte är så lätt att ta tillbaka imorgon vad de ger idag.

Samtidigt pressar cheferna arbetarna att välja mellan sin hälsa och sin sysselsättning. I länder som Italien pressar arbetsgivarorganisationerna regeringen att hålla fabrikerna öppna genom att exempelvis hävda att vapentillverkning och textilindustrin är ”nödvändiga industrier”. Samtidigt befinner sig hälso- och sjukvården på bristningsgränsen och fler och fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare faller offer för viruset.

Trots en tillfällig andra av nationell enhet som får människor att ställa upp bakom sina regeringar under en tid, kommer miljoner människor att genomgå ett politiskt uppvaknande när väl dödstalen stiger och det kapitalistiska systemets ruttenhet blottas. Coronaviruspandemin har inlett en ny stormig period i världspolitiken. Lyssna på livesändningen imorgon för att höra Alan diskutera perspektiven för den kommande perioden.

Revolution

In Defence of Marxism

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,163FansGilla
2,410FöljareFölj
1,204FöljareFölj
2,021FöljareFölj
709PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna