Halmstads kommun prioriterar image framför minskad smittspridning

En bild på Instagram avslöjar hur kommunledningen i Halmstad arbetar och hur allvarligt de (inte) tar på coronaviruset och befolkningens hälsa.

Karriärister inom den offentliga förvaltningen är ett speciellt släkte. För att kunna klättra i hierarkin måste du kunna hålla en budget och göra snygga powerpoint-presentationer som bevisar att din avdelning lever upp till organisationens värdegrund och visioner. Du måste också se till att högre chefer har en entydig bild av dig som säger att du har läget under kontroll, även under en kris.

Den svenska regeringen och myndigheterna vidtog aldrig några seriösa åtgärder för att stoppa smittans spridning när det fortfarande var möjligt. I jämförelse med övriga världen har de därefter varit i det närmaste unika i sin vägran att stänga verksamheter, införa reseförbud med mera, för att stoppa smittans spridning i landet. Med tanke på krissituationen i vården, är detta verkligen att spela högt med människors liv.

Halmstads kommun gör till och med mindre än vad regeringen uppmanat till. Sedan början av mars, när det stod klart att smittan härjar fritt i Sverige, uppmanade de flesta kontorsbaserade arbetsplatser sin personal att arbeta hemifrån så mycket som möjligt och ställde in alla besök utifrån för att minska smittspridningen. Halmstads kommun däremot bestämde sig istället för att prioritera att inge en känsla av att allt är som vanligt och under kontroll. 600 anställda som till stor del kan arbeta hemifrån utan några problem, uppmanades att arbeta på kontoret och följa sina vanliga rutiner med flera människor tätt samlade kring fikabord och i konferensrum. Även besökare från andra delar av landet släpptes in på arbetsplatsen.

Denna post som en anställd la upp på kommunens Instagram-konto den 31 mars genererade ett antal berättigade kommentarer om avståndet mellan människor runt konferensbordet i denna ”krisledningsstab”. För att åtgärda pinsamheten svarade någon samma dag genom kommunens konto att det var en gammal bild och att rutinerna hade ändrats sedan dess. Men det stämmer inte. Bilden var representativ för hur man arbetade fram till den 2 april.

Det är minst sagt uppseendeväckande att det enda cheferna verkar tänka på är att kommuninvånarna ska ha ett bra intryck av kommunen, inte att skydda sina anställda eller att själva hjälpa till att minimera smittspridningen i samhället. Än så länge är det enstaka anställda som säger ifrån och protesterar, men det är uppenbart att ett allt större missnöje och misstroende gror under ytan.

Christofer Bengtsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,164FansGilla
2,334FöljareFölj
1,127FöljareFölj
2,021FöljareFölj
699PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna