Kommer Kina ta över?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. Efter årtionden av världens största keynesianska experiment lider Kina nu av omfattande ekonomiska problem. Överallt finns tickande bomber som riskerar att smälla.

Kina utmanar idag resten av världen inom allt från solpaneler, elbilar, litiumbatterier, sällsynta jordartsmetaller, AI och kvantdatorer. På många områden har man redan, eller kommer snart, att gå om USA. Idag är det betydligt fler länder som har Kina som främsta handelspartner, och Kina lånar dessutom ut mer pengar till andra länder (genom bland annat Belt and Road Initiative).

De var snabba på att svara på Trumps nu 20-procentiga tullar, med 15-procentiga tullar på kol och flytande gas, och 10 procent på råolja, lantbruksprodukter och bilar. Man har även infört exportrestriktioner för 15 amerikanska företag, och nu senast införde man ytterligare tullar på upp till 25 procent på 128 amerikanska produkter. 

Men Kina är långt ifrån stabilt. 

Förra året uppvisade Kina den näst sämsta nominella tillväxten sedan 1970-talet. Privata investeringar minskade med 0,4 procent under 2023 och med 0,1 procent 2024.

Regeringens keynesianska politik har lett till att skulderna fullkomligt har exploderat. De totala skulderna (privata, företags- och statsskulder) i Kina ligger på 315 procent av BNP – att jämföra med 271 procent i USA och 240 procent i euroområdet.

Regeringens stimulanser la grunden för en byggboom utan dess like. Mellan 1997 och 2023 tillkom i genomsnitt 900 miljoner nybyggda kvadratmeter varje år, nästan fyra gånger mer än byggtakten i USA under de senaste femtio åren.

Samtidigt har priserna stigit långt över inkomsterna. I många städer steg bostadspriserna med 500 procent mellan 2002 och 2017. I slutet av 2010-talet motsvarade bostadspriserna i Peking och Shanghai mellan fyrtio och femtio gånger en genomsnittlig årsinkomst, jämfört med drygt tjugo i London. 

Resultatet är att den keynesianska drömmen blivit en mardröm. 

Fastighetssektorn, som utgör nästan en tredjedel av Kinas BNP, befinner sig i en fullkomlig kris. Totalt har över 50 byggföretag försatts i konkurs under de senaste åren, däribland Evergrande som lämnade efter sig 3000 miljarder kronor i skulder och 800 000 bostäder som sålts men aldrig byggts klart (vilket ledde till omfattande protester).

Kina har idag blivit ett land med enorma spökstäder, bostäder som inte blir sålda eller bostäder som sålts men aldrig blir färdiga. Totalt uppskattade banken Nomura att det 2023 fanns 20 miljoner påbörjade bostäder i landet, och pengarna för att färdigställa dem saknas. 

Fastighetssektorn befinner sig i fritt fall. Investeringar i fastigheter minskade med 9,6 procent 2023 och 10,6 procent 2024, samtidigt som försäljningen av bostäder minskade med 8,5 procent under 2023 och 12,9 procent 2024.

Videon som visas här är från Wall Street Journal

Det ser inte bättre ut i resten av ekonomin. Utöver fastighetssektorn har Kina enormt skuldtyngda lokala myndigheter. Mot slutet av 2023 uppgick skulderna till 69 procent av BNP, och på grund av fastighetskrisen kan de inte längre sälja mark som tidigare till fastighetsbolag för att betala räntorna på sina skulder.

Samtidigt har de kinesiska bankernas tillgångar, där merparten består av bostadslån, ökat nästan nitton gånger från 2005 till idag.

– Det här är som finanskrisen på steroider. Belåningen i det kinesiska banksystemet är 3,5 gånger högre än den var i USA före 2008, och då har de bara hållit på i ett par decennier, sa Kyle Bass från Hayman Capital i februari 2024.

Deras enda lösning verkar vara att låna ut ännu mer. Både centralbanken och kommersiella banker har sänkt räntorna och man har sänkt kraven på kontantinsatser. Samtidigt har centralbanken skjutit till pengar till statsägda bolag för att köpa upp tomma lägenheter och omvandla dem till bostäder med låg hyra.

Förra året hade Kina ett budgetunderskott på 7,1 procent, och IMF tror att det kan nå 13 procent detta år och att statsskulden kan nå 129 procent av BNP

Detta innebär mer av samma vara. Allt för att på ett desperat sätt försöka undvika att gå till attack mot den kinesiska arbetarklassen och ungdomen. Hade Kinas uppgång skett under en period av ett allmänt uppsving för kapitalismen, hade de eventuellt kunnat överta USA som den dominerande imperialistmakten i världen. Men kapitalismens globala kris kommer att dra ner även de starkaste länderna som USA, Kina och Ryssland. 

Samtidigt har Kinas ekonomiska tillväxt under de senaste årtiondena skapat en stor och mäktig arbetarklass. Det som byggts upp i Kina är en bomb som bara väntar på att explodera.


Fakta: Vad är Keynesianism?

Keynesianism kommer från den brittiske ekonomen John Maynard Keynes, och idag likställs keynesianism oftast med de idéer som han förde fram på 1930-talet och i synnerhet i hans bok Allmän teori om sysselsättning, ränta och pengar

Keynes ville rädda kapitalismen och förhindra revolution, genom att stimulera ekonomin. Därför ansåg han att regeringen och centralbanken skulle använda sänkta räntor, skatter och lån för att få igång konsumtionen, skapa efterfrågan, och se till att kapitalisterna skulle återfå förtroendet för ekonomin. 

Men detta löser inte kapitalismens kris eller klasskampen. Den omedelbara frågan är var pengarna ska komma från? Om de kommer från arbetarklassen är det ett nollsummespel – den efterfrågan du skapar, tar du genom skatter. Om de kommer från borgarklassen, minskar man deras investeringsvilja som är hela motorn i den kapitalistiska ekonomin. 

Det sista alternativet är att öka skulderna. Många ekonomer har länge trott att detta var den panacea som man väntat på, men tyvärr måste skulder betalas tillbaka och gärna med hög ränta. Denna lag gör sig nu gällande i Kina och i alla andra länder som genomfört keynesianska experiment.

Niki Brodin Larsson

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,112FansGilla
2,756FöljareFölj
2,980FöljareFölj
2,209FöljareFölj
812PrenumeranterPrenumerera

Senaste artiklarna