Kampen fortsätter i Göteborgs hamn

I Göteborgs hamn fortsätter konflikten mellan hamnarbetarna och APM Terminals, ett underbolag till Maersk. Den 24 januari var det en ny strejk under åtta timmar. Nästa vecka genomförs ytterligare strejker.

Kampen mellan de aggressiva arbetsgivarna och Hamnarbetarna har pågått under en längre tid men har nu trappats upp. Nästa vecka genomförs punktstrejker under tisdagen från 13:00 till 17:00, och en längre strejk under torsdagen från 12:00 till 20:00. Sedan i vintras pågår en övertidsblockad och blockad mot nyanställningar och bemanningsanställningar.

Arbetarna kämpar för självklara rättigheter som att få ha fackliga representanter och skyddsombud närvarande vid förhandlingar och riskanalyser, rätt till föräldraledighet och semester, samt betalt för överenskommen övertid.

Arbetsgivaren har drivit en aggressivt antifacklig personalpolitik, och har aktivt förhindrat kommunikation om aktuella frågor mellan fackliga representanter och medlemmar. Nu hotar de med att avskeda uppemot 30 fastanställda, och lika många visstidsanställda hamnarbetare.

Under ett medlemsmöte den 24 januari gavs ledningen mandat att kalla till nya stridsåtgärder.

Nu har även regeringen gett sig in i konflikten, men föga förvånande verkar de ställa sig på arbetsgivarens sida. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sa att hon ”förstår att man är frustrerad som arbetsgivare när man har tecknat ett kollektivavtal, men ändå utsätts för stridsåtgärder”.

Detta utan att nämna att det inte är med Hamnarbetarförbundet utan med Transport som de slutit kollektivavtal, inget ord om att APM brutit mot lagen och inte betalat ut semesterersättning och beviljat föräldraledighet, inget ord om varslen.

Nu ska Medlingsinstitutet utreda den här typen av konflikter.

Vi uppmanar alla att sprida budskapet om strejken och visa solidaritet med hamnarbetarna. När borgerlig media, regeringen och till och med fackföreningsledare för Transport hetsar mot Hamnarbetarna så behöver de allt stöd de kan få.

Allt stöd åt Hamnarbetarnas kamp!

Robert Haugen

Relaterade artiklar

Sociala medier

3,166FansGilla
2,326FöljareFölj
1,117FöljareFölj
2,021FöljareFölj
698PrenumeranterPrenumerera

Senaste Artiklarna